Русия има план за Сирия. САЩ също трябва да го имат

Дезангажираността на САЩ и съюзниците им укрепва Асад
Обновена: 1 сеп 2018 09:01 | 31 авг 2018 23:00, Елка Василева
89
Русия има план за Сирия. САЩ също трябва да го имат
Снимка: архив, Reuters

Войната в Сирия изглежда навлиза в последния си етап. Правителствените сили на президента Башар Асад затягат обръча около една от последните провинции, които са под контрола на опозицията. Фокусиран върху търговските войни на три континента и политическите войни у дома, президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не личи да е решил каква роля трябва да играе Вашингтон в конфликта и след него.

Залогът обаче е ужасно висок - за САЩ и за много от регионалните им съюзници. Съвсем скоро, докато примката се затяга около Идлиб, последния контролиран от бунтовниците анклав в Сирия, Тръмп ще трябва да направи изключително важен избор, пише Дейвид Аделман* за Ройтерс.

Ще трябва да реши на какво да заложат САЩ и как да постигне развръзка, при която да бъдат сдържани по-злонамерените външни играчи - особено Иран и Русия, а същевременно да подкрепи силите на демокрацията, преди те да бъдат окончателно елиминирани.

През цялата седемгодишна война Асад играе методична и смъртоносна игра. Особено след пристигането на руската военна помощ преди близо три години силите му преминаха в настъпление по цялата територия, превземайки села, градове и провинции, често пъти избивайки бунтовническите сили и екстремистите, които държаха дадения район - без да правят особена разлика между тях. Сега той изтласка остатъка от противниците си към Идлиб, малък анклав в Северозападна Сирия, граничещ с Турция.

Тъкмо там, в Идлиб, неприятелите на Асад се готвят за последния си напън. През последните месеци огромен брой сирийци избягаха в тази провинция, която досега се изплъзваше от контрола на сирийския президент и неговите сили. По оценки на ООН там живеят над 3 милиона души, над два пъти повече, отколкото преди войната.

Като възможна прелюдия към правителствена офанзива самолети на правителството засипаха района с листовки, на които пишеше: "Вашето сътрудничество със Сирийската арабска армия ще премахне въоръжените терористи сред вас и ще осигури сигурност и за вас, и за семействата ви".

Малцина вярват на тези твърдения. През целия конфликт правителствените бомбардировки бяха до голяма степен безразборни и вземаха толкова жертви сред цивилни, колкото и сред военните. Не бяха пощадени нито училища, нито болници.

През последните две години обаче, особено през последните седмици, американската роля в конфликта беше ограничена, а опасността за съседните страни растеше все по-стремително. През 2011 г. президентът Барак Обама и някои европейски лидери призоваха Асад да се оттегли, после до голяма степен само наблюдаваха как неговите правителствени сили си връщаха територията и властта с подкрепата на Иран и Русия. През следващите седем години войските на сирийския президент, подпомагани от неумолими бомбардировки и сухопътни офанзиви на руските военновъздушни сили и иранските елементи, изтикваха бунтовниците и "Ислямска държава" във все по-малки анклави, принуждавайки същевременно милиони да отидат в изгнание в чужбина.

Преди три години правителството на Обама прати 50 американски съветници в страната. Те работеха основно с кюрдските сили, които САЩ подкрепяха, и се опитваха да разберат кои бунтовнически елементи са истински борци срещу Асад, а кои са просто бивши членове на "Ислямска държава". Оттогава американското присъствие от 50 души нарасна до около 2000 военнослужещи.

През април 2017 г. Тръмп разреши военни удари по Сирия, след като при химическа атака, приписвана на режима на Асад, бяха убити десетки хора.
Фундаменталният проблем обаче е, че не личи САЩ да имат каквато и да било представа как точно би могла да изглежда следвоенна Сирия. Тръмп иска американските приятели в региона да понесат бремето на възстановяването на Сирия и така отново абдикира от каквото и да било американско влияние и допринася за това Русия да се превърне в основната външна сила.

Един пример: държавният секретар на САЩ Майк Помпейо успя да накара много от съседите на Сирия да помогнат с 300 милиона долара за усилията за "стабилизиране" и възстановяване на Сирия.

Но на 17 август Тръмп отмени програма на стойност 230 млн. долара за граждански проекти, която можеше да спомогне за възстановяване на контролираните от бунтовниците райони, които Асад и руснаците разрушиха. В същото време Великобритания оряза финансирането за някои програми за хуманитарно подпомагане във все по-малкото части на страната, останали под контрола на бунтовниците.

Дезангажираността на САЩ и съюзниците им само укрепва властта на Асад и увеличава вероятността Русия да бъде възприемана като основният поддръжник на управлението му. Това прави възможно също Русия, Турция и Иран да придобиват влияние в региона по начин, който може да не е в съзвучие с американските интереси.

В понеделник Техеран заяви, че е постигнал споразумение със Сирия да остане в страната (той е там от 2013 г.), въпреки продължаващите усилия на САЩ и други, които се стремят да сдържат иранската експанзия в региона. Иранският министър на отбраната Амир Хатами и сирийският му колега подписаха документа, с който се предвижда да бъдат увеличени вече направените многомилиардни инвестиции на Иран в Сирия. Самото подписване стана на фона на портрет на радостно усмихнатия Асад.

Турция, която подкрепяше някои от бунтовническите групировки, от края на 2016 г. работи с Русия и Иран за постигане на мир в региона. Нито една от трите страни няма общи интереси със Запада. Всяка от тях по свои причини иска да запази Асад на власт и да премахне всяко препятствие пред автократичното му управление и същевременно да осигури база за необезпокояваната им експанзия в региона или, в случая с Турция, за войната й срещу кюрдите.

Залогът е прекалено висок, за да бъде допусната такава развръзка. Една още по-силна Русия, която е стъпила трайно на територията на Сирия - страна, граничеща с Ирак, Ливан, Турция и Израел - е опасна, защото това позволява на Кремъл да разполага с голяма военновъздушна и военноморска база, чрез която да доминира в Източното Средиземноморие. Същевременно в самия край на конфликта бойците на "Ислямска държава" може да се разпръснат и да се прегрупират или да плъзнат като метастази в райони, на които едва сега започнахме да обръщаме внимание - Мали, Нигер, Централноафриканската република и Сомалия.

Вниманието на Тръмп определено е насочено другаде - няма как да е иначе при един признат за виновен от съда и един признал се за виновен сред най-близкото му политическо обкръжение.

Но Сирия е криза, в която президентът може да покаже истински лидерски качества. Ако е готов да работи в тясно сътрудничество със съюзниците и приятелите в региона, а и извън тях, за да намери решение за Сирия, което да сложи край на кръвопролитието и да създаде стабилна основа за възможно връщане към здравия разум там.

*Дейвид Аделман е бивш кореспондент в чужбина на "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Би Ес нюз. Работи за Центъра за национална сигурност към Университета "Фордъм" и е автор на книгата "Разрушен мир" (За Версайския мирен договор от 1919 г. и цената, която плаща съвременният свят). Изразените мнения са негови лични.
 

/БТА/
 


89
Още по темата: САЩРусияпланСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Емко преди 4 месеца
Мили котенца, от чия пропаганда черпите уникалната си информация. Какво да кажа, безмълвно стоя , чудя се и се мая. Обама , на чиято съвест са хиляди убити- Нобелова награда за мир. Що пък не? На белите каски пък филмчето - Оскар за най-добър документален филм. Тук някакви джендъри се радваха на смъртта на летеца роман Филипов. Целият бг ВПК въоръжава добрите терористи . Отвратителна наглост. Да няма накрая-" Ето вам за пацанов"
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците нямат никаква работа в Сирия,за разлика от Русия и Иран,които имат законно присъствие.От Сащ неможе да се очаква да убият своите рожби джихадисти,които са използвани само в техен интерес.Губейки войната а и келепира от нея, те всячески се стремят да прекратят мирният процес на стабилизация в Сирия.
75
2
 
0
 
! Отговори
газ преди 4 месеца
Мен повече ме вълнува че Азерския газ ще минава през Турция.
По този начин дали Руски или Азерски, все през неприятелска територия.
Трябва да се ускори газовата връзка през Александропулос.
И той минава през вражеска територия, но поне гърция е член на ЕС.
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РУСИЯ ЗАЩИЩАВА ЗАКОННИЯ И ЛЮБИМ НА СИРИЙЦИТЕ ПРЕЗИДЕНТ,А САЩ И КОМПАНИЯ ИСКАТ ДА ДОКОПАТ ОГРОМНИТЕ НЕФТЕНИ ЗАПАСИ И НА СИРИЯ
73
12
 
4
 
! Отговори
Чакър Войвода преди 4 месеца
Аз като не много сведущ по политиката да попитам, може пък някой да ме осветли. От малки ни учеха, че Русия е основния миротворец в света, никога не е нападала никого. Въоръжените и сили не напускат страната. За лошите американци знаехме какво правят - пият нефта и експлоатират бедните малки страни. И сега въпросът ми е: какво прави въобще Русия в Сирия?
72
4
 
16
 
! Отговори
Z преди 4 месеца
Америка и Демокрация са две различни и несъвместими неща! Погледнете си кочината в която живеете и после давайте ум на другите, как да живеят! Свети води ненапити мамини!!! За вас всичко е пари и власт на всяка цена! Няма да ми стигнат тук редовете да ви опиша хронологията на гадостите, които сте сторили на света! А и does.bg ще ми изтрият коментара
71
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
До Анонимен
до 66
Поне си пиши глу.постите с малки букви-по няма да ти се смеят хората...Освен това май си пропуснал да отбележиш и че Саудитска Арабия е най-демократичната страна в района,ха-ха.
70
4
 
9
 
! Отговори
БРАВО НА САЩ преди 4 месеца
До Анонимен

БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПОДКРЕПЯШ МНЕНИЕТО МИ!!

И РЕЖИМА В ТУРЦИЯ СЪЩО ТРЯБВА ДА СИ ЗАМИНЕ,ЗАЩОТО Е НЕЛЕГИТИМЕН С 5 МИЛИОНА НЕПОДПЕЧАТАНИ БЮЛЕНИТИ ИЗБРАН!
69
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Дейвид Аделман,Ройтерс....Вони на ционизъм,та се не трае!Много ясно че ще са разочаровани от случващото се в Сирия.Други планове имаха,ама не би.
Впрочем Ройтерс са царе на лъжливите/манипулативни новини.Нека си спомним как техните предци пускат фалшивата новина за победа на Наполеон при Ватерло и срутват борсата в Лондон!После изкупуват всичко на безценица и когато идва истинската новина за разгрома на Наполеон,вече държат парите на Великобритания!Брилянтно,а?
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДО 66
Точно американците са създали ислямистите,видя се как кюрдите подкрепяни от американците и ислямистите воюват срещу турската армия
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Грижата на Тръмп в момента е как да фалира икономически Турция, главния виновник за влиянието на Иран в Сирия са американците които изоставиха сунитите и избраха терористите от ПКК ПУД за свои съюзници
66
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РАЗЛИКАТА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ Е, ЧЕ САЩ СМАЛЯ ИСЛЯМСКИТЕ РЕЖИМИ КОИТО ЗАПЛАШВАТ ХРИСТИЯНИТЕ!!!

А РУСИЯ ПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО!!!!! РУСИЯ ПОДПОМАГА ИСЛЯМСКИТЕ РЕЖИМИ СИРИЯ И ОСОБЕНО ТЕЗИ КОИТО ЗАПЛАШВАТ ХРИСТИЯНИТЕ КАТО ИРАН!

РУСИЯ Е 100% ЧИСТО ДОКАЗАНО ЗЛО СЕГА И ЗАВИНАГИ!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не се казва "дезангажираност на САЩ", а посиране от страх до посиняване на Оранжеви Клоуни бръщолевещи в инстаграм
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до троловете антируски
поне изчакайте днешната руска кукучка да се закачите за нея, това вчерашното вече не е актуално..
63
3
 
11
 
! Отговори
до 60 преди 4 месеца
ми то и САЩ без ядрено оръжие е нула...
62
3
 
23
 
! Отговори
НОЙ преди 4 месеца
ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО ЧЕ ХОРАТА НЕ ВИЖДАТ КАК САЩ В ЛИЦЕТО НА САТАНАТА ОПРЕДЕЛЯТ ДОРИ КОЙ ДА ДИША НА ТАЗИ ПЛАНЕТА.
АКО ГИ НЯМА ЩЕ ЖИВЕЕМ В ЕДИН МИРЕН И СПОКОЕН СВЯТ...
61
2
 
20
 
! Отговори
младен преди 4 месеца
"...на руските военновъздушни сили и иранските елементи, изтикваха бунтовниците и "Ислямска държава" във все по-малки анклави, принуждавайки същевременно милиони да отидат в изгнание в чужбина."

Само не разбрах тия милиони изгнанници от ислямска държава ли са били или са си обикновенни хора на които им е било СУПЕР добре при ислямска държава а при "лошият" Асад където сирия беше светска държава им е било СУПЕР зле та за това бягали.
60
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БАШАР АСАД ОТДАВНА ГО НЯМА !! СИРИЯ Е ОКУПИРАНА ОТ РУСИЯ И РУСИЯ ЗАПЛАШИ ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО АКО НЯКОЙ НАПАДНЕ РЕЖИМА ИМ В СИРИЯ!!

БЕЗ ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ РУСИЯ Е ЕДНО АБСОЛЮТНО НИЩО!!! СЪЩАТА Е КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ ПО ВОЕННА МОЩ!
59
22
 
5
 
! Отговори
Русия в изолация преди 4 месеца
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
58
19
 
5
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 4 месеца
План за Сирия ли?
Явно Русия пак ше го удари на
Просия!
/… от Запада разбира се. /