Папа Франциск: Спрете да хвърляте пластмаси в океаните!

Всеки от нас е отговорен за бъдещето на планетата, подчерта той
1 сеп 2018 22:44, Анисия Иванова
49
Папа Франциск: Спрете да хвърляте пластмаси в океаните!
Снимка: БТА

Папа Франциск призова днес хората по света да положат усилия да спрат изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните и моретата, предаде Ройтерс.

"Не бива да позволяваме нашите морета и океани да бъдат замърсени от безкрайни площи плаваща пластмаса", каза главата на Римокатолическата църква, който през последните години е приканвал и към енергични мерки срещу глобалното затопляне. 

"Трябва да се молим, в случай че всичко зависи от Божието провидение, и да работим, ако всичко зависи от нас", заяви Франциск в посланието си по повод четвъртия за годината ден "за защита на сътворението", който се чества от всички християнски вероизповедания.

Папата говори пред стотина представители на бизнеса, поканени във Ватикана за случая. "Всеки от нас трябва да бъде отговорен към останалите и за бъдещето на нашата планета", подчерта той.

Данни от проучване на ООН сочат, че в всяка година в световния океан биват изхвърляни осем милиона тона пластмасови изделия - бутилки, опаковки и други. Те убиват морската флора и фауна и се намесват в човешката хранителна верига, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
чистача преди 5 години
Аз да го питам,белият мечок,къде си изхвърля памперсите,посрани
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм ги виждал, ама разправят, че в океаните имало огромни острови от пласмасови парчета. Разнородни, но вече добре измити от морската вода.Не съм специалист по органична химия, ама толкова ли е трудно и скъпо тези ***, да се преобразуват пак до прости въглеводороди?Винаги ми е било чудно.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кастрираме католическите свещеници! И без това дават обет за безбрачие. Тъкмо няма да ги изкушава Дяволът и да насилват дечицата.
25
2
 
5
 
! Отговори
тъпанари преди 5 години
и пласмасовите кремвирши ги спрете ако сте хора человеци
24
2
 
2
 
! Отговори
не хора преди 5 години
подземните им сатанински храмове ,,змииски,, не цапайте там живеят змии
23
2
 
4
 
! Отговори
СПРЕТЕ ЛЪЖИТЕ преди 5 години
СПРЕТЕ ДА ХВЪРЛЯТЕ ЛЪЖИИИИ !Ако искаха нашия дом земя да е чиста ОНЕЗИ КАН*ЛИ ГОСПОДАРИ НА СВЕТА то нямаше да заменят стъклото с пласмаса?!,нямаше алуминий да е във всичко ,и на всякъде?! Спрете с лъжите че светът с нормалните хора замърсява земята ?,точно вие бизнесарите начовешки души тровите замърсявате видоизменяте унищожавате природата с човека и земята ,то небяха спасители герой от лъжи КРМТРЕЙЛС ГМО Е...ТА ,ВАКСИНИ ВОДА <6%АЛУМИНИЙ ...<03%ЖИВАК !!!? !СПРЕТЕ ЛЪЖИТЕ
22
2
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Докато католическата църква се занимава със световни проблеми и с вътрешно самопрочистване (макар и под външен натиск), целокупният православен свят се занимава с истанбулската конвенция.Приоритети.
21
1
 
5
 
! Отговори
a преди 5 години
Нека да призове и тези, които ни тровят от въздуха да спрат да го правят, или това не е политически коректно? Истинските проблеми се замазват, както обикновено.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отче време е да върнете старите порядки,както са били в началото,още през православието преди да се раздели църквата и свещениците да си имат попадии и деца,за да не посягат на децата или да ги кастрират.Не може да не разрешавате на поповете да се женят!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католическите попове като дават обет за безбрачие, що не ги кастрират, че да не пипат децата?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пипайте децата бе!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вий спрете да се изхвърляте в децата
16
1
 
19
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Попе остави океаните....първо оправи подчинените си че много от тях насилват деца...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каузата е добра, но тая пластмаса едва ли се озовава в океаните чрез акта на изхвърляне в тях. По-скоро си стои на брега и океанът сам си я взема.
14
11
 
6
 
! Отговори
Призрак преди 5 години
Пластмасата не вреди с нищо! Това са еврейски измислици за да срутват световната икономика. Вредите идват от бензина.
13
1
 
1
 
! Отговори
Да ходи на мач деди преди 5 години
Да
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А презервативите що в морето бре папа.
11
4
 
4
 
! Отговори
Wc преди 5 години
ПОПОВЕТЕ ЩЕ СТРОЯТ ЖЕЛЕЗНИ ЦЬРКВИ В ОКЕАН ОТ.ЩЕ ЛОВЯТ ШАРАНИ.
10
11
 
5
 
! Отговори
ДО ЕДО преди 5 години
Раждаемоста трябва да се ограничи на семейство по едно дете, ама как ще стане това .... Няма спасение или в океана или в горите все някъде ще идат пластмасите..
9
4
 
19
 
! Отговори
Едо преди 5 години
Съединените Щати , които имат 45000000 бездомници, за да се поддържа техният стандарт, СА НЕОБХОДИМИ 5 ЗЕМИ, А ЗА ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИЯТ СТАНДАРТ 3 ЗЕМИ. БЪЛГАРИЯ КЪМ МОМЕНТА Е НА БАЛАНС. ПИСАНО Е И Е ТОЧНО ТАКА: ,,Мнозина първи ще станат последни, а последните-първи." ТАКА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗА ПРИМЕР НА СВЕТА ЗА ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ, АКО ПРОЯВИМ БУДНА СЪВЕСТ И ЗДРАВ РАЗУМ. Т.Е. ПЪТЯТ НИ Е ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, С ВСИЧКИ ДУХОВНИ И МАТЕРИАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ КАТО НАЦИЯ.