При акцията в хотелите: 10 млн. в кутии, куфари... Ролс-ройс, Бентли...

Прокуратурата е в потрес: Такова нещо няма в новата история на България!
Обновена: 1 сеп 2018 18:19 | 1 сеп 2018 15:43, Анисия Иванова
233

Снимка: Специализирана прокуратура

Огромни суми пари в кеш, над 10 млн. - евро, левове, друга валута, са открити при претърсванията вчера в хотели в Пловдив и София. Открит е луксозен автопарк, акцията е продължила до рано тази сутрин. "Излизат пари от куфари, кутии за обувки, сейфове, касетки в банки", каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашните акции.

"Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев.

Още по темата

"Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки. Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.-главният прокурор.

"Обвинения ще бъдат повдигнати на 6 души - за данъчни престъпления и пране на пари. В ареста е най-малкият син на Ветко Арабаджиев - Вълчо. Родители му са във Франция, заминали са в началото на август. Ще бъдат обявени за издирване с Интерпол, каза Гешев, цитиран от "Фокус".

Ще се проверява с какви пари Ветко и Маринела Арабаджиеви са купували коли за автопарка си по разследването за укриване на данъци срещу тях.

Ролс-ройс, бентли, луксозни джипове са иззети при акцията на прокуратурата. В Пловдив се наложило да се разбиват помещения с разрешение на съда, защото служителите от фирмите на Арабаджиеви отказали съдействие, обяви зам-главният прокурор Иван Гешев.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците“, каза още Гешев.

Спецпрокуратурата е имала предварителна информация, която е обработвана по начин, за да се запази максимална секретност, защото хора, които разполагат с финансов ресурс, разполагат и с човешки в различни държавни институции и имат контакти."Такава е ситуацията в цял свят, когато си богат е логично да предприемеш действия, за да си опазиш имуществото“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира, че това, което се е появило като информация, че се е оказало пълно съдействие при акцията, не отговаря на истината.

"Оказано е пълно бездействие и съпротива на всички действия, които са провеждани от Специализираната прокуратура“, каза още Гешев. "Това са действия от рода на загубила съм си ключовете, не знам кой е настанен тук в хотела, не знам кой ползва тези стаи, не знам къде са колите, не знам къде е офисът“, изреди той.

На въпрос дали са предупредени семейство Арабаджиеви за предстоящата акция и за това е организирано тяхното пътуване във Франция, той обясни, че те са излезли от страната в началото на август, а действията на прокуратурата са планирани 5 дни преди на започне акцията.

Направление в разследването е и че фирмите са се занимавали със саниране, каза зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. "Появяват се липсващи търговци, контролирани от организираната престъпна група“, посочи Пейчинов. "Фирмите, занимаващи се със саниране, са десетки“, коментира той. "Данъчните вериги са няколко, направлението на измамата не е само едно. На този етап сме стигнали до две“, заяви прокурорът. Той каза още, че на този етап не са претърсвани обекти по Слънчев бряг.

Кухите фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки.

Десетки фирми на семейството ползвали фактури от "липсващи търговци", без да има реални доставки, за да не внасят ДДС в бюджета. Една от тях платила само хиляда лева за миналата година, а трябвало да внесе 600 хил. лв. По думите на Гешев, вместо в бюджета, където парите да се използват от социалната система, пачките се трупали в сейфове.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари, каза прокурор Гешев.

"На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления“, обясни той.

Припомняме, че вчера oколо 10 лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи няколко часа, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив. Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми.

Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел "Маринела“ с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми. Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент.

Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел "Маринела“, които са извършили престъпления. По време на процесуално-следствените действия до момента е намерена и иззета сумата от 150 000 лева.


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.