При акцията в хотелите: 10 млн. в кутии, куфари... Ролс-ройс, Бентли...

Прокуратурата е в потрес: Такова нещо няма в новата история на България!
Обновена: 1 сеп 2018 18:19 | 1 сеп 2018 15:43, Анисия Иванова
233

Снимка: Специализирана прокуратура

Огромни суми пари в кеш, над 10 млн. - евро, левове, друга валута, са открити при претърсванията вчера в хотели в Пловдив и София. Открит е луксозен автопарк, акцията е продължила до рано тази сутрин. "Излизат пари от куфари, кутии за обувки, сейфове, касетки в банки", каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашните акции.

"Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев.

Още по темата

"Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки. Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.-главният прокурор.

"Обвинения ще бъдат повдигнати на 6 души - за данъчни престъпления и пране на пари. В ареста е най-малкият син на Ветко Арабаджиев - Вълчо. Родители му са във Франция, заминали са в началото на август. Ще бъдат обявени за издирване с Интерпол, каза Гешев, цитиран от "Фокус".

Ще се проверява с какви пари Ветко и Маринела Арабаджиеви са купували коли за автопарка си по разследването за укриване на данъци срещу тях.

Ролс-ройс, бентли, луксозни джипове са иззети при акцията на прокуратурата. В Пловдив се наложило да се разбиват помещения с разрешение на съда, защото служителите от фирмите на Арабаджиеви отказали съдействие, обяви зам-главният прокурор Иван Гешев.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците“, каза още Гешев.

Спецпрокуратурата е имала предварителна информация, която е обработвана по начин, за да се запази максимална секретност, защото хора, които разполагат с финансов ресурс, разполагат и с човешки в различни държавни институции и имат контакти."Такава е ситуацията в цял свят, когато си богат е логично да предприемеш действия, за да си опазиш имуществото“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира, че това, което се е появило като информация, че се е оказало пълно съдействие при акцията, не отговаря на истината.

"Оказано е пълно бездействие и съпротива на всички действия, които са провеждани от Специализираната прокуратура“, каза още Гешев. "Това са действия от рода на загубила съм си ключовете, не знам кой е настанен тук в хотела, не знам кой ползва тези стаи, не знам къде са колите, не знам къде е офисът“, изреди той.

На въпрос дали са предупредени семейство Арабаджиеви за предстоящата акция и за това е организирано тяхното пътуване във Франция, той обясни, че те са излезли от страната в началото на август, а действията на прокуратурата са планирани 5 дни преди на започне акцията.

Направление в разследването е и че фирмите са се занимавали със саниране, каза зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. "Появяват се липсващи търговци, контролирани от организираната престъпна група“, посочи Пейчинов. "Фирмите, занимаващи се със саниране, са десетки“, коментира той. "Данъчните вериги са няколко, направлението на измамата не е само едно. На този етап сме стигнали до две“, заяви прокурорът. Той каза още, че на този етап не са претърсвани обекти по Слънчев бряг.

Кухите фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки.

Десетки фирми на семейството ползвали фактури от "липсващи търговци", без да има реални доставки, за да не внасят ДДС в бюджета. Една от тях платила само хиляда лева за миналата година, а трябвало да внесе 600 хил. лв. По думите на Гешев, вместо в бюджета, където парите да се използват от социалната система, пачките се трупали в сейфове.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари, каза прокурор Гешев.

"На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления“, обясни той.

Припомняме, че вчера oколо 10 лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи няколко часа, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив. Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми.

Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел "Маринела“ с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми. Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент.

Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел "Маринела“, които са извършили престъпления. По време на процесуално-следствените действия до момента е намерена и иззета сумата от 150 000 лева.


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 2 месеца
Партийни любимци с имоти за милиард евро,добити за има-няма 20 години- 20 000 лева гаранция! По-големи палячовци от червените съдии няма!
212
0
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
Ветко ,веткоо ако си беше плащал данъците пак щеше да си супер богат и да спиш спокойно!!!Десетки хотели имаш , целия Курорт Елените е твой .Само Виктория Палас се оценя на 70 млн Евро да не говорим за острова в Африка .Имоти за над 1 млрд Евро ,Гаранция .Ти за 10% данък се прие.ба!!
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Това са действия от рода на загубила съм си ключовете, не знам кой е настанен тук в хотела, не знам кой ползва тези стаи, не знам къде са колите, не знам къде е офисът“, изреди той."
----
Кой ли ги е научил, как да отговарят!?
И след това кой е мозъка А!?
Жена.
210
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Десет милиона в брой ало... Няма такъв случай в историята. На 10 000 лева се теглят със заявка от предишен ден от банка. От къде са тези пари!? На кой му липсват 10 милиона в брой!?
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 2006 година какво са правили? Какво са работили?
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
П,роституцията как и казват, като брокери на недвижими имоти или учителки по солфеж?
А пиана в домовете им няма ли? Във Франция или в центъра на Варна къде е поставен макет на Айфеловата кула? Писателката да пише ясно, че нищо не и се чете. Тя Италия е до Франция. Я пак!? Във Франция или в Италия!!? Да не се окаже, че са отскочи ли до Швейцария ей, така на разходка с лодка.
207
1
 
6
 
! Отговори
Roko Sifredi преди 2 месеца
Бенчовци,Ветковци,Вълчовци.....най-смешните животни и хора на планетата....
206
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Шофьора ,на рейса е с обвинение,Ветко и компания в Сен Тропе!
Баце Бойко показва мускулите май!
205
0
 
14
 
! Отговори
ГДБОП преди 2 месеца
Пеевски що да го претърсваме?Момчето е с чист и светъл бизнес на показ.Пример за подръжание!
204
1
 
3
 
! Отговори
критик преди 2 месеца
ултра калпаво написана статия.
203
0
 
12
 
! Отговори
Жибор преди 2 месеца
Тия вече са едри риби - първите агенти на Москва,които родната полиция залавя след 74 години затваряне на очите!
202
2
 
5
 
! Отговори
а сега накъде преди 2 месеца
Сага социалистите ще трябва да измислят нещо друго. Я промишлена авария, я да падне някой мост за да отклонят вниманието от истинските процеси в България.
201
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я къде са парите на народа.
200
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я имам такива у клозето. Ялате да ровите
199
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател до хахах преди 2 месеца
Смеещ се братко, следи делото и виж как ще приключи, убеден съм че Ветко ще излезе невинен , поне на хартия. Имаше един военен министър , дето го хванаха с подкуп, а после осъди България в Страбург. Всяко чудо за три дни. За парите в брой с бандерол има предвид, че може да се докаже откъде са получени, не са от продажба на мляко на пазара да речем. Минали са през банка, не през мандра.
198
2
 
19
 
! Отговори
Хахахахах преди 2 месеца
До Наблюдател

Наблюдателни братко, парите обикновено минават през банки, а не през мандри. И като плати някой за "услуги" или "подсладител" в Маринела, неговите пари също са от банка. Проблемът на парите им не е в количеството или качеството, а че въпреки доказания произход, нещо са забравили да им платят ДДС-то. Лукс има по цял свят. Не са го открили тези мишоци. Само че швейцарецът си плаща данъка преди лукса. А ако не, гледа да не бие на очи. Балканецът и руснакът правят точно обратното.
197
2
 
32
 
! Отговори
Не че нещо ама преди 2 месеца
За тези хора е писано, говорено от 15 години - какви им били колите, къде яздела дъщеря им, какво учил синът им в Швейцария, какви къщи имали, сватби. Т.нар. журналисти почти ни убедиха че тези сeляни са нещо като хайлайф. Даже и те самите повярваха. И изведнъж... Ми те били мошеници, а хотелите - бардаци. Същото беше и с Мистър Икономика (Цв. Василев) и кой ли не. Фалшиви герои, Николети и Моети, създадени изкуствено. Сега вижте колко народ ги следи в инстаграм и правете сметка за мат'риал
196
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Парите на снимката са с бандерол от банка. Може много лесно да се докаже произхода им.
195
23
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 2 месеца
Това, че са открити кеш пари и луксозни коли не е престъпление по нито един закон. Някакви доказателства за обвиненията намериха ли тия милиционери, или в съда пак ще им се смем?
194
6
 
12
 
! Отговори
читател преди 2 месеца
Разгледах снимките. Само евро. Какво е това нещо? Никой не уважава рублите и левовете. Някъде по-рано четох че руския пазар бил стратегически за хотелиерите.