При акцията в хотелите: 10 млн. в кутии, куфари... Ролс-ройс, Бентли...

Прокуратурата е в потрес: Такова нещо няма в новата история на България!
Обновена: 1 сеп 2018 18:19 | 1 сеп 2018 15:43, Анисия Иванова
233

Снимка: Специализирана прокуратура

Огромни суми пари в кеш, над 10 млн. - евро, левове, друга валута, са открити при претърсванията вчера в хотели в Пловдив и София. Открит е луксозен автопарк, акцията е продължила до рано тази сутрин. "Излизат пари от куфари, кутии за обувки, сейфове, касетки в банки", каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашните акции.

"Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев.

Още по темата

"Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки. Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.-главният прокурор.

"Обвинения ще бъдат повдигнати на 6 души - за данъчни престъпления и пране на пари. В ареста е най-малкият син на Ветко Арабаджиев - Вълчо. Родители му са във Франция, заминали са в началото на август. Ще бъдат обявени за издирване с Интерпол, каза Гешев, цитиран от "Фокус".

Ще се проверява с какви пари Ветко и Маринела Арабаджиеви са купували коли за автопарка си по разследването за укриване на данъци срещу тях.

Ролс-ройс, бентли, луксозни джипове са иззети при акцията на прокуратурата. В Пловдив се наложило да се разбиват помещения с разрешение на съда, защото служителите от фирмите на Арабаджиеви отказали съдействие, обяви зам-главният прокурор Иван Гешев.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците“, каза още Гешев.

Спецпрокуратурата е имала предварителна информация, която е обработвана по начин, за да се запази максимална секретност, защото хора, които разполагат с финансов ресурс, разполагат и с човешки в различни държавни институции и имат контакти."Такава е ситуацията в цял свят, когато си богат е логично да предприемеш действия, за да си опазиш имуществото“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира, че това, което се е появило като информация, че се е оказало пълно съдействие при акцията, не отговаря на истината.

"Оказано е пълно бездействие и съпротива на всички действия, които са провеждани от Специализираната прокуратура“, каза още Гешев. "Това са действия от рода на загубила съм си ключовете, не знам кой е настанен тук в хотела, не знам кой ползва тези стаи, не знам къде са колите, не знам къде е офисът“, изреди той.

На въпрос дали са предупредени семейство Арабаджиеви за предстоящата акция и за това е организирано тяхното пътуване във Франция, той обясни, че те са излезли от страната в началото на август, а действията на прокуратурата са планирани 5 дни преди на започне акцията.

Направление в разследването е и че фирмите са се занимавали със саниране, каза зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. "Появяват се липсващи търговци, контролирани от организираната престъпна група“, посочи Пейчинов. "Фирмите, занимаващи се със саниране, са десетки“, коментира той. "Данъчните вериги са няколко, направлението на измамата не е само едно. На този етап сме стигнали до две“, заяви прокурорът. Той каза още, че на този етап не са претърсвани обекти по Слънчев бряг.

Кухите фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки.

Десетки фирми на семейството ползвали фактури от "липсващи търговци", без да има реални доставки, за да не внасят ДДС в бюджета. Една от тях платила само хиляда лева за миналата година, а трябвало да внесе 600 хил. лв. По думите на Гешев, вместо в бюджета, където парите да се използват от социалната система, пачките се трупали в сейфове.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари, каза прокурор Гешев.

"На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления“, обясни той.

Припомняме, че вчера oколо 10 лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи няколко часа, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив. Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми.

Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел "Маринела“ с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми. Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент.

Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел "Маринела“, които са извършили престъпления. По време на процесуално-следствените действия до момента е намерена и иззета сумата от 150 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
17
 
! Отговори
10 МЛН ЕВРО НА БАЛИ преди 5 години
ВЕТКО КАТО НЕ ИСКА ДА СПОДЕЛЯ ОТ КАЦАТА С МЕДА, ИДВА ГДБОП И ЗАПОЧВАТ ДА ГРЕБАТ С ЧЕРПАЦИТЕ. ХАХА - ВЕТКО, ВЕТКОООО... *** СИ НА Гьон
127
5
 
13
 
! Отговори
МЕСНИ ИЗБОРИ преди 5 години
Идват меСни избори. Бойко се активира. Дерзайте.
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като помисля-май спонсорите на опозицията трябва да почнат да внасят лептата в друга партия,това е намекът,иначе съм доволен,че най-после богати хора започнаха да носят отговорност,но ми се струва че ще е временно,докато се промени посоката на паричния поток и започнат да си внасят таксата спокойствие където трябва.Дано не съм прав и това да стане практика към всички ограбващи в големи размери
125
3
 
16
 
! Отговори
DMS "Митьо" преди 5 години
Митьо ГАСНЕ в турски затвор. Къде са му правата. Защо карате невинен ангел да страда? Кому е сторил зло?! Никому! С какво го е заслужил?
124
6
 
17
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
,СИКиджека'' да ги започва наред,ако че всички са му авери от миналото.То това не може да се трае вече.Окрадаоха ,,червеното'' сега крадът от ,,брюкселското зеле'',а всичко си чиста народна пара,за гражданите.Тия наглеци крадът пред очите на обществото,че чак от гордост се повдигат и на пръсти.Навремето Бат Петьо,и Бат Ваньо,ако не ни бяха излъгали да се прибиреме по къщите си,когато ги бяхме нагънали в Парламента,сега нямаше да сме на тоя Хал.Ама ни излъгаха,и ние им повярвахме на ,демократите'
123
3
 
7
 
! Отговори
Бай Митьо Цайса преди 5 години
Те и мен ме издирваха от Интерпол, ама ей го на - гасне в Турски затвор
122
3
 
18
 
! Отговори
100 ЕВРО ПАЧКА преди 5 години
ТЕ И ЦВЪЦИ ВАСИЛЕВ УЖ ГО ИЗДИРВАТ ОТ ИНТЕРПОЛ, АМА НАШИЯ ДАВА ИНТЕРВЮТА ОТ СЪРБИЯ.ПЪЛЕН ФАРС... КАК ДА НЕ КРАДЕШ ОТ ТОЯ ЦИРК, НАРЕЧЕН ДЪРЖАВА? ММММ?
121
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оххх мног тежко е това издирване.... Я да кажат Галеви къде са, като ги "издирват" от години.
120
3
 
20
 
! Отговори
ААаа преди 5 години
А червените *** де окрадоха активите на България? Дето така си приватизираха фабрики за по един лев и ги разпродадоха за милиони?Ами тарикатите дето прибраха спесяванията на хората при криза 97-***?Кражби по САПАРТ? Колко потънаха там?Колко ДДС е източно за последните 20г?Колко европейски пари се превърнаха във хотели, яхти и бентлита?
119
9
 
11
 
! Отговори
Бай Кръстю преди 5 години
И аз бих крал от държавата за ковpи и скъпи коли. Няма да си кривя душицата.. То това държава ли е?! На чело с агент Буда - бивш СИК-аджия .... АХАХА
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахах.и ти си прав..
117
7
 
27
 
! Отговори
Хахах. преди 5 години
"Огромни суми" - 5-10 милиона. Смях. Пълен смях.Те само суджуците за няколко години окрадоха над милиарда от фондовете. Ами кражбата от КТБ ? 4 милиарада къде потънаха?А не ме карайте да се връщам към 90-те. Тама се окрадоха най малко 50 милиарда лева. и няма нито един осъден.
116
4
 
8
 
! Отговори
DNS преди 5 години
"Излизат пари от куфари, кутии за обувки, сейфове, касетки в банки"НОМЕРАТА "КУТИЯ ЗА ОБУВКИ" ВЕЧЕ НЕ МИНАВА БАТЕ...
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво бе! Чак да не повярваш.
114
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** как можи!Тез пари са на Бойку.Спират еврофондовете и ко праим?
113
5
 
18
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Абе май сериозно са се заели със спонсорите на БСП ...
112
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като Ветко са Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Георги Самуилов (Инса Ойл), "месарите", "Пещерняците и още 5-6 такива в цялата държава.Но..............нИ сЪ барат!!!Платили са си 'диет тря'а.За оня с рафинерията няма какво да говорим.Това е положението и еНЯМА МЪРДАНЕ!!!А за *** остава гърбенето.
111
2
 
43
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Искаме Арабаджиевите/всички/ , хвърлени на скарата. Селските тарикати......недостижимите с политическите си протекции,и с пералните си умения.Бизнесът им започна с престъпленията по приватизацията.До тогава бяха голи,селски мишки.
110
4
 
41
 
! Отговори
ист преди 5 години
Тези 10 милиона са джобни пари. Пари под ръка. Големите пари са в афшорки.
109
3
 
31
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Колко още такива има, ама са на каишка, послушни и за тях няма доказателства. Като гледам софийския автопарк всеки 10-ти е за затвора. Рязко забогатяване без източване, преточване и после препиране няма... може би само билетчетата на Дебелко, но и там парите са дошли от същото поточе