Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния

Те скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!"
2 сеп 2018 08:06, Елка Василева
227
Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния
Снимка: архив, Reuters

Няколко хиляди души се събраха в молдовската столица Кишинев, за да призоват за обединяване на страната с Румъния. Те носеха молдовски и румънски знамена, които са почти еднакви, и скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!", използвайки старото име на Молдова, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите приветстваха с аплодисменти няколкото десетки румънци, които се включиха в митинга, след като извървяха 1300 километра, участвайки в акция, наречена Похода на столетието (или Похода на обединението), тръгнал от Румъния на 1 юли.

Тази седмица в продължение на няколко дни на участниците в похода не бе позволено да влязат в Молдова, защото граничарите каза, че те са заплаха за обществения ред, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
5
 
2
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Да свикат референдум,който ще реши проблема с обединението.Аз лично съм за .И ме радват молдовациите, че не забравят корените си и са наясно какви са.
187
4
 
4
 
! Отговори
йори преди 5 години
Може!Близки народи ,по много неща!!!!
186
3
 
7
 
! Отговори
Приднестровская рес- преди 5 години
публекаСакън, недейте! Путин ще организира референдум за отделяне на рускоезичното малцинство в Бесарабия. Ще си имате и вие Крим.
185
12
 
10
 
! Отговори
Кобзон е евреин преди 5 години
Привържениците на Путин (Кобзон,Захарченко и пр.) най-после взеха да измират- това е добър знак.
184
2
 
12
 
! Отговори
кръстоносец преди 5 години
Най-лесния начин да влязат в ес, без да заприличат на украйна.
183
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата територия на кан Аспарух е била Бесарабия и Южна Румъния.
182
0
 
14
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Е така е .Путин разбуни кошера и сега глей кво става.
181
4
 
4
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Я да оставим Молдова да си решат проблема сами.Става ли ?
180
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако Румъния погълне Молдавия, България трябва да получи компенсации в северна Добруджа-Ами Румъния няма да поглъща никого. Просто две държави се обединяват и това е.
179
13
 
21
 
! Отговори
Охоо... Я, стига преди 5 години
Русия никога не е мислила даОсвободава България.Просто целта е била Босфора И навлото и таксите от него, кактоИ контрола на Дунав. Другото са приказки за балъци.
178
2
 
18
 
! Отговори
Защо винаги преди 5 години
Ни напомнят за освобождението и никога за съединението(фактически създаването на днешна България) и грандиозни лъжи за 1944г.
177
2
 
9
 
! Отговори
А Византия преди 5 години
Религия и писменост от каде са.И нищо не казваш за умишленото изтриване на българските герои от историята ни.И колко века трябва да им благодариме , защото те ни забравиха за пет.
176
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами че Молдова си е румънска бе!Беше заграбени от Сталин.
175
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви нереализирани историци налазили под статията и превърнали съвременните събития в лакардии от пенсионерски клуб.Фердинанд, Чаталджа, Цариград, компенсации...Сега! Става въпрос за събитията сега.
174
4
 
16
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
В интерес на истината, Крим става част от УССР през 1954, но както и да е! Не омаловажавам победите на ген, Колев над румънските войски, които допълнително са получили солидна руска(казашка) подкрепа! Не считам руснаците за братя, но и не омаловажавам саможертвата на същите в голяма степен безсмислената за Русия война с Турция, която е довела до "пръкването" на третата българска държава! Няма друга държава в света, предците на чиито жители да имат такива заслуги пред България!
173
2
 
13
 
! Отговори
До пущиняк преди 5 години
Крим става украински май през 1968г. но това няма значение.Дразня се , когато пренебрегваме собствените си постижения , за сметка на чужди народи.Защото всеки народ , който не е български е ЧУЖД.А това с братята е за наивници и винаги в наш ущърб.Виж само колко много се прави , за да бъде забравен един от най великите пълководци в Европа(и това го казва вермахта при Хитлер) разбил непобедимите казаци и изучаван в цял свят ген. Иван Колев.Сравни ми го с руски такъв
172
1
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Още нещо забравих- случая с Крим няма нищо общо с "казуса" Косово, с изключение на факта, че и в двата случая е нарушено правилото за непромяна на границите!
171
10
 
13
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До лицемерни,Въпреки, че недолюбвам определения(клишета) като "русофил", ще ти отговоря! Русия не е анексирала Крим, а присъедини към своята територия автономна република Крим, която обяви независимост от Украйна, след преврата в последната дъжжава! Така беше поправена грешката от присъединяването на Крим към Украйна, след разпада на СССР!
170
8
 
7
 
! Отговори
Лицемерни преди 5 години
Русофилчета , откакто Русия анексира Крим забравихте за Косово и станахте големи либерали.Смешното е , че сега сте русофили , но утре май ще сте ктайцофили.Щом и Доган заобичахте хахахаха
169
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко хиляди в 600хил.град и 4мнл. държава са нищо!Имало е Молдовско княжество през средновековието 13-16век и в началото на19век.Защо да няма независима държава Молдова?Румъния да им върне Западна Молдова ,а не да ламти за още!