Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния

Те скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!"
2 сеп 2018 08:06, Елка Василева
227
Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния
Снимка: архив, Reuters

Няколко хиляди души се събраха в молдовската столица Кишинев, за да призоват за обединяване на страната с Румъния. Те носеха молдовски и румънски знамена, които са почти еднакви, и скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!", използвайки старото име на Молдова, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите приветстваха с аплодисменти няколкото десетки румънци, които се включиха в митинга, след като извървяха 1300 километра, участвайки в акция, наречена Похода на столетието (или Похода на обединението), тръгнал от Румъния на 1 юли.

Тази седмица в продължение на няколко дни на участниците в похода не бе позволено да влязат в Молдова, защото граничарите каза, че те са заплаха за обществения ред, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
19
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
По цял ден вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама в къщи лапаа суджук и кюфтета!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американците,но люби доларите!Стреля по руснаците,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Презира европейците,но се моли за ЕС!Голям чистник,ама си бърше з .а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!
167
2
 
12
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Айде помислете малко, преди да пишете глупости! Кое, според вас е по-добре за Румъния- 300км. излаз на Черно Море или молдовката равнина, която няма излаз на море? Едва ли някои румънските управници тогава са негодували против това решение! Радвайте се поне, че ни върнаха Южна Добруджа, която франчулята и англетата дадоха на Румъния, без въобще да се замислят след края на ПСВ!
166
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!"Хе, "единство"! На нещатните молдовани им се да са в ЕС. Като македонците...
165
8
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До анонимен 166,Я кажи как щеше да падне Цариград, ако не беше Русия, че ми стана интересно?До анонимен 162,Невеж си ти- Волжска България е прекратила своето съществуване при нашествието на монголите! Много е спорно дали Казанското ханство се явява пряк или какъвто и да било наследник на Волжска България!
164
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Добруджа е дадена на Румъния срещу Молдова. Сега Молдова отива към Румъния , а на нас ни връщат Добруджа. Руснаците обаче не са изселили власите от Молдова, докато румънците са изселили българите.
163
5
 
9
 
! Отговори
недка преди 5 години
с нас никой не иска да се обединява
162
8
 
15
 
! Отговори
До анонимен 165 преди 5 години
Ще получим компенсации, ама на куково лято! През 1878 румънците са си искали Молдова. Не е тяхна вината, че Русия си я взема за себе си и им дава Добруджа. Вината е в нас, след като сме оставили съдбата си в ръцете на братушките! От горе на всичко, век и половина мнозинството българи приемат, че Русия ни е освободила безкористно и на добра воля... Като приемаме такава теза, нямаме никакво право да се оплакваме! Единствено ни остава да защитим правата на бесарабските българи и толкоз!
161
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Преди 1 седмица протестираха хиляди срещу правителството в Кишенев.Никога няма да има обединение по-скоро Молдова ще се разпадне.
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой спира Фердинанд в блатата на Чаталджа, нали знаете?
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как Англия уреди въпроса с Беломорска Тракия? Не им ли стига позора на Берлинския конгрес, ами и излаза на топло ни взеха. Всичките ни съседи са васали на някоя от великите сили. Ако не беше Австро-унгария, Белград щеше да е наш, ако не беше Русия, Цариград щеше да падне. Ние трябва да браним своето, заостана ни една педя земя.
158
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до Прецакан - през 1878 г. Русия си връща Бесарабия, а Румъния получава северна Добруджа. Това значи, че ако Румъния погълне Молдавия, България трябва да получи компенсации в северна Добруджа
157
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Република Татарстан - площ 67 847 км², население - 3 894 284 души (2018), от тях 2 013 000 потомци на волжските българи, 1 501 000 - руснаци, чуваши, удмурти, мордва - 175 000, украинци и беларуси - 21 000, други - 45 000. Добив на нефт - 25 млн тона. Столица - гр. Казан - 1 243 500 души. Статут - трета столица на Руската федерация
156
12
 
14
 
! Отговори
Прецакан преди 5 години
България кандисва Северна Добруджа на власите като отплата за същата тази Молдова, която Русия отмъква след така наречената "освободителна война"! Въпреки това ние до ден днешен се прекланяме на "братушките", ръкопляскаме им за всяка тяхна варварщина и ги даваме за пример на децата си. Смятам, че напълно заслужено сме прецакани. *** и жалък народ, прекланящ се пред лъжеспасители, не заслужава никаква правда!
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 159Не е необходимо да слушаш фуромци, а прочети и виж картата в руската История от 11 - 13 век...невежи юроде !
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ни върнат от Констанца до Дунав и да се обединяват, щом толкова сакат. А Русия кучета да я ядат...
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 158Терориста Забатачено е убит от КГБ и както правилно си прозрял - като повод за анексиия и на Донбас, защото Кремъл не може до безкрай да си играе на криеница лъжейки за активното си участие в тази необявена война срещу Украйна !
152
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази измишльотина Волжка България? Татарите и Башкирите са с тюркски ген, култура и език. Българите са европейци. Онези даже не знаят какво е мартеница. Айде стига с тая мегаломания за измислени стари владения, все едно слушам фypомци.
151
10
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 156: Русия да се разпадне? Това Соломончо Паси го разправяше по времето на пияницата Елцин, и може би си вярваше. Сега подобни небивалици ги разправят троловете като теб, но не мисля, че и те си вярват - просто опорна точка.След убийството на Захарченко вече на практика няма друг изход - Донбас ще се присъедини към Русия. Ако досега някой от местното население там все още е вярвал, че фашизоидният режим в Киев иска мир, сега вече е дошъл краят на тия илюзии.
150
8
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
В Москва десетки хиляди присъстваха на погребението на Йосиф Кобзон, а в Донбас - на погребението на Александър Захарченко. Нашата журналистика не сметна за необходимо да спомене като новина нито едното, нито другото. Но виж кого е поканила на погребението дъщерята на Маккейн - сред водещите новини.А колкото до Маккейн - той сам си е признал по време на пленничеството си във Виетнам, че е знаел, че бомбардира освен военни обекти, също и мирно население. Но защитавал американските ценности.
149
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има страни където хората живеят по зле от руските пияници, но Молдова не е сред тях. Затова иска да избяга от руското иго, за да не я повлече към дъното на блатото. По зле са Венецуела, С. Корея, Сомалия и .... не се сещам други.