Магнезият: За какво е важен и в кои храни го има?

Магнезият помага за предотвратяване на мигрената
10
Магнезият: За какво е важен и в кои храни го има?
Снимка: pixabay

Магнезият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Той участва в извършването на над 600 реакции, протичащи в нашия организъм, като неговата основна функция е да се грижи за благосъстоянието на нервната и мускулната ни система.

В следващите редове ще ви запознаем с 5 ползи от този минерал и защо той е толкова важен за нас.

1. Магнезият е важен за здравината на костите

Макар повечето хора да смятат, че здравите кости се дължат само на приноса на витамин D и калций, магнезият играе също толкова важна роля. Той спомага за усвояването на калция от организма, затова е важно да поддържаме баланс 2:1, на калций и магнезий, в организма.

Магнезият повишава още подвижността на ставите и намалява възпалението, което може да доведе до скованост и крампи.

2. Магнезият помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар

Ако сте застрашени от появата на диабет или вече го имате, тази полза от магнезия, може би ще бъде най-важна за вас.

Няколко научни изследвания доказват, че високите нива на магнезия в организма намаляват риска от диабет и регулират нивата на кръвна захар при диабетиците. Cмятa ce, чe oĸoлo 48% oт хората, страдащи от диабет, имaт ниcĸи нивa нa мaгнeзий в ĸpъвтa. Toвa мoжe дa намали cпocoбнocттa нa инcyлинa дa пoддъpжa в норма нивaтa нa ĸpъвнaтa зaxap.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Михаела не ставаш!!!Пропуснала си най-важното.Магнезия помага срещу схващането и спазми на мускулите. Особенно боли,когато получиш спазм в мускул на крайниците.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У тиквин.семки има най-множко магнезии.Яжте тиквин.семки
4
2
 
6
 
! Отговори
Някоя преди 5 години
Аз имам екстрасистоли, това са допълнителни удари на сърцето. Магнезият помага за намаляване на броя им и подобрява електропроводимостта в сърцето. Трябва да се приема поне 1-2 месеца и в началото в по-голямо количество, за да има ефект. При наличие на магнезиев дефицит по този начин се достигат нормални нива на магнезий в кръвта. Препаратите, които се нанасят върху кожата са с по-добра усвояемост от организма.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само сте забравили да споменете, че добавките с магнезиев оксид,Можеш ли да ми кажеш некоя марка, от която ти си доволен!?
2
2
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ми не знам, но аз като приема таблетки магнезий се чувствам отпаднал на другият ден. За това предпочитам да ползвам гел, но и с него нямам чувствителен ефект. Може би стопира умората и действа благоприятно на клетъчно ниво. Сигурен съм обаче, че има ефект. Явно терапията се нуждае от постоянство.
1
3
 
2
 
! Отговори
Магнезиум (?!) преди 5 години
ВСИЧКИ МЕТАЛИ БЕЗ ДОБАВЯНИТЕ ТЕЖКИ МЕТАЛИ ОТ ВЪЗДУХ ВОДА ГМО ХРАНИ СА В РАВНОМЕРНОСТ В Ч.ТЯЛО и ВСИЧКИ ТЕЖ.МЕТАЛИ В + СА ВЪЛНИ ЗА ЕЛЕКТОПРОВОД В Ч.ТЯЛО .АЛУМИНИЙ Е ХИМ .ЕЛЕМЕНТ ДОБАВЕН ВЪНШНО В Ч.ОРГАНИЗЪМ също и ЖИВАКА. днес ч.тяло е в наличност от т.метали ... Т.МЕТАЛИ В + СЕ ХРАНЯТ РАКОВИТЕ клети .