Какви са изходите от кризата в Турция?

Георги Димов: Не се вижда воля за решаването на проблема
Обновена: 3 сеп 2018 22:56 | 3 сеп 2018 22:48, Екип на Bulgaria On Air
75

Ердоган предложи търговията между участниците в Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави да премине на национални валути.

Междувременно в Турция инфлацията удари 15-годишен рекорд. Тя достигна почти 18% през август, показват данните на Националния статистически институт на страната. През последните седмици само хранителните продукти са поскъпнали с близо 20%.

"Ердоган не дава предложението за търговията за първи път. То беше казано по време на посещението му в Киргизстан. На фона на тази валутна и структурна криза в Турция може да се говори за долари, но първо трябва да бъдат изплатени външните дългове, които са в долари", категоричен е бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му политиката на Анкара се изповядва от кризата със САЩ, която е факт от 2013 г. насам.

"Кризата в страната може да я реши самата държава, ако има политическа воля, но за този момент не се вижда такава воля. Ние трябва да се въздържаме от всякакви официални изявления по темата. Нашите държавници да внимават какво говорят. Сегашната политика на Анкара обгрижва ислямофобските настроения", обясни още бившият генерален консул на България в Одрин пред Bulgaria ON AIR.

Според него икономическата криза в Турция има няколко изхода - или дълговете на страната да бъдат отложени, или южната ни съседка да сключи споразумение с Международния валутен фонд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
21
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ако наистина искаш да помогнеш на Турция то купи си облигации. Лихвите са 17% на година което е много добре. Аз така съм инвестирал и след около 5 години ще си удвоя парите. Разбира се облигациите са в долари защото на Турция и трябват долари за да си купи суровини за да прави икономика .... а всеки който продава суровини иска долари дори и Русия и Китай :)... Цар гущер брат ! Наука това е !
18
7
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Тепърва ще страдат турците ,че и българите заедно с тях..... Затова България не е в Шенген за да не може Ердо да изнудва Европа. А петро доларите са и техно долари. За твое съжаление хората зад океана заложиха на НАУКА а не на религия и резултата е видим. Дори у-вото от което пишеш е с американски патенти нищо,че е направено в Китай или Турция..... След 17-ти век Османската империя се провали точно защото избяга от НАУКАТА. Това е простичко провери и прочети историята......
17
6
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ти явно не си чел историята ? Османската империя става велика точно защото приютява всички еврей от Испания и кани всякакви инженери строители писатели каквото се сетиш изобщо хора на НАУКАТА а не на религията. А относно Ататюрк ако не беше той сега Смирна и Константинопол щяха да бъдат гръцки и много вероятно и кюрдска държава. Надявам се ,че не си си продал златото и доларите за да помогнеш на Ердо ?
16
5
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До До 16Как какво ? Прибират си златото от Ердоган. Това правят САЩ. Той си прибра 500 тона от америка през февруари но вече го продаде половината обратно :)
15
9
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Турция е същата бедна страна като България. Няма ресурси и всичко е с кредити.Просто няма база за сравнение нито с Русия нито с Америка. И двете имат бол ресурси и петрол и злато...... Изхода за Турция е много лесен. Просто да си спомнят заветите на Ататюрк. Исляма просто не трябва да управлява. Точно затова и се срина и османската империя. Когато слееш наука и религия се получава компот :)
14
19
 
11
 
! Отговори
131% турчин преди 5 години
В гео-стратегическата книга "The Grand Chessboard" на евреина Бжежински, съветник по националната сигурност на американския президент Джими Картър от 1977-81г. пише за Тюркийе: "Който иска да контролира света, трябва да може да контролира Средния Изток (в днешно време се нарича Близък Изток). Който иска да контролира Средния Изток, трябва да контролира Турция. Затова Турция е толкова важна за нашите интереси, че не може Турция да се остави на турците!"За булгейристан няма дори една дума ...
13
8
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До 131% турчин (Ястр.еб Ман.афл.ията)Тюркийе начело с Ердоан е надеждата на милиони и милиони хора около света - от Индонезия до САЩ, от ЮАР до Якутия!-------Забрави да кажеш и до Луната.Кажи някое доказателство писмено или археологическо, че т.н. Турция има корени от преди 2 500 г.?
12
20
 
12
 
! Отговори
131% турчин преди 5 години
Турция става все по-опасна за еФрейската глобална финансова система, която успя да зароби целия "демократичен" свят чрез фиансови машинации, в основата на която лежи петро-доларът. Еродан на висок глас казва неща, които резонират в душите и сърцата на стотици милиони хора около света, ако не и милиарди - светът е по-голям от 5! Тази система заробва хората и трябва да бъде спряна! Тюркийе начело с Ердоан е надеждата на милиони и милиони хора около света - от Индонезия до САЩ, от ЮАР до Якутия!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, разбрахме, че е бивш, а по настоящем какъв е?.Понастоящем е шут на хранилка обикалящ студиата за някой лев.
10
3
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До 131% турчин (Яст.еб Ман.афли.ята)Дай ми някакво доказателство - писмено или археологическо, че т.н. Турция започва 2 500 г. назад?
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
треторазрядна азиатска куфарна държавица с затихващи функции!.Ахахаха, това от веткоарабаджийницата ли го казваш?
8
11
 
8
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Българите напускаме поголовно и тази територия която оcpaxме. Така направихме и с Фанагорията на Кубрат. Стана ни навик, но какво да правим, в кръвта ние, а тя вода не става, чергарско племе сме.
7
14
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
До ЗозоНе знам какво те радва. Когато Ердоган дойде на власт един долар беше 600 хил лири. Направи реформи и дигна страната. Сега му правят сечено защото не играе по свирката на САЩ. Ще го преживеят. Може и през носът им да излезе, но ще го приживеят. А после? САЩ какво ще правят?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, разбрахме, че е бивш, а по настоящем какъв е?
5
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя освен да е бивш генерален консул и то преди сто години какво разбира от финанси та дава акъл? Наставлява и българските политици какво да говорили? Кога за последен път е бил в Турция или е видял жив турчин? Що не си сърба кафето и развива теории в кафенето както е бил свикнал ами се прави на много знаещ, бивш евентуално знаещ. Ако е знаел, няма да е бивш...
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Ганякис разбира от държава и нейното управление точно толкова, колкото хипопотам от финна механика! А бе я си гледайте мършаляшката си балканска котчина и спрете да умувате върху делата държавни на великата Тюркийе! Един бивш холландски премиер казваше: "Бългейрите са народ (правилната дума трябваше да е "племе"), неспособни да създадат и поддържат функционираща държава!"Затова за една седмица превърнаха спретната държава, подарена им от руснаците миналия петък! в един кеннеффистан!
3
13
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
В Турция да се приготвят да посрещнат Виденовата /Ердогановата/ зима! Да си кътат доларите и еврата, че иначе гладни ще стоят! Така е в диктатурите:Лирата - 2.54 стотинки;Рублата - 2.47 стотинки :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
категоричен е бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR"..Абе на тоя професията му бивш генерален консул ли е? С какво си изкарва прехраната когато не виси по сутрешните блокове?
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уго Чавес много харизматичен ,добър уратор..и за това решава че може да си прави квото иска щото е харесван от народа Някой намирали ли прилики междуЕрдоган -Путин и Чавес ?