Какви са изходите от кризата в Турция?

Георги Димов: Не се вижда воля за решаването на проблема
Обновена: 3 сеп 2018 22:56 | 3 сеп 2018 22:48, Екип на Bulgaria On Air
75

Ердоган предложи търговията между участниците в Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави да премине на национални валути.

Междувременно в Турция инфлацията удари 15-годишен рекорд. Тя достигна почти 18% през август, показват данните на Националния статистически институт на страната. През последните седмици само хранителните продукти са поскъпнали с близо 20%.

"Ердоган не дава предложението за търговията за първи път. То беше казано по време на посещението му в Киргизстан. На фона на тази валутна и структурна криза в Турция може да се говори за долари, но първо трябва да бъдат изплатени външните дългове, които са в долари", категоричен е бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му политиката на Анкара се изповядва от кризата със САЩ, която е факт от 2013 г. насам.

"Кризата в страната може да я реши самата държава, ако има политическа воля, но за този момент не се вижда такава воля. Ние трябва да се въздържаме от всякакви официални изявления по темата. Нашите държавници да внимават какво говорят. Сегашната политика на Анкара обгрижва ислямофобските настроения", обясни още бившият генерален консул на България в Одрин пред Bulgaria ON AIR.

Според него икономическата криза в Турция има няколко изхода - или дълговете на страната да бъдат отложени, или южната ни съседка да сключи споразумение с Международния валутен фонд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари