Скокът на доходите разби бизнеса с бързи кредити!?

Българинът търси дългосрочно кредитиране, а не заем до заплата
Обновена: 3 сеп 2018 17:38 | 3 сеп 2018 15:45, Камелия Цветанова
60
Скокът на доходите разби бизнеса с бързи кредити!?
Снимка: Булфото, архив

Бързите кредити, популярни като заем "от заплата до заплата", губят темповете си на растеж. Към юни 2018 г. те са се свили до 2,4 млрд. лв. срещу 2,6 млрд. лв. в края на юни 2017 г.

Намалението е с 225,7 млн. лв., или с 8,5%, спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. и с цели 14,7%, или с 418,4 млн. лв., в сравнение с края на март тази година, отчете БНБ.

Продадените кредити към началото на лятото на годишна база са 133,6 млн. лв., а закупените – 39,4 млн. лв., сочат още данните.

Общият спад при небанково кредитиране е главно за сметка на късите кредити - със срок до 1 година и от 1 до 5 години.

Най-кратките заеми- със срок за погасяване до 1 година, са 510,3 млн. лв. в края на юни 2018 г.

И докато намалението спрямо юни 2017 г. е само с 0,7%, или с 3,4 млн. лв., то е с цели 11%, или с 62,9 млн. лв., в сравнение с края на първото тримесечие на тази година, показва банковата статистика.

Намаление има и при вземанията по кредити с матуритет от 1 до 5 години - през юни 2018 г. те са 629,5 млн. лева, намалението им на годишна база е с 15,9%, или с 119,1 млн. лв., а намалението спрямо март т.г. е още по-голямо - с 22,1%, или със 178,1 млн. лв.

Данните показват, че и компаниите за кредитиране трайно са се насочили към заеми със срок за погасяване над 5 г. Те са 1 млрд. лв. в края на юни и са единствените, които растат - с 1,4%, или с 14,4 млн. лв., спрямо края на юни 2017 г. А намаляването спрямо март т.г. е най-малко в сравнение с останалите - само с 10%, или със 112,7 млн. лв.

Относителният им дял в общия размер на вземанията по кредити нараства от 37,6% в края на юни 2017 г. до 41,6% сега.

Необслужваните кредити към небанковите институции към края на юни 2018 г. са общо 278 млн. лв. и са намалели за една година с близо една трета - 29,7%, или със 117,7 млн. лв., а спрямо март - с 18,9%, или с 64,8 млн. лв.

Устойчивият икономически растеж и очакванията за стабилност на икономиката доведоха до постоянен ръст на доходите от около 10%. Това позволява на все повече домакинства да не прибягват до спасителния пояс на бързите кредити, а да посрещат повечето си потребности с постоянния си доход, пише "24 часа".

Все повече фирми също не търсят толкова скъпите бързи заеми, тъй като увеличиха оборотите си и могат да финансират част от текущите си потребности, без да се харчат за скъпи лихви, ако ги получат като кредитиране.

Следствието от устойчивата икономика - рекордно ниското ниво на безработицата под 5,9%, също намалява нуждата от добавки с висока лихва към домакинските и фирмените бюджети.

Втората основна причина са банките, които пренесоха битката си за клиенти със специализираните в кредитиране компании в тази ниша. Всички банки вече предлагат бързи и малки заеми, с почти същата бързина при одобряването и отпускането, но с по-атрактивни лихви. Разликата в лихвените нива понякога стига и до 1% в полза на трезорите.

Дигитализацията и онлайн банкирането отнемат друго относително предимство на фирмите за бързи кредити - одобряване и отпускане на заемите онлайн, без опашки и разходка до банков офис. Освен това трезорите обвързват заемите с други пакетни услуги- например по-ниски такси при управлението на сметки, атрактивни лихви по депозити, по-ниски такси при теглене от банкомат и др.

Отговорът на специализираните кредитни компании е навлизане в доскоро запазени територии на банките. Те също започнаха да предлагат все по-атрактивни кредитни продукти, да коригират лихвите в посока надолу и да избягват рисковите клиенти.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
elizabeth преди 1 месец
Търсите личен заем, или сте отказали кредит от банка. Давам заеми на фирми и физически лица на ниска и достъпна лихва от 2%. Моля, свържете се с нас по имейл:
divinegraceloanfirm@gmail

Благодаря,
Г-жа Елизабет Тейлър
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За жалост колелото се върти и пак ще има хляб за тия кърлежи-лешояди.
54
1
 
4
 
! Отговори
Х6 преди 5 месеца
Вдигайте потребителските кредити до 150 хиляди и съвсем ще изчезнат от пазара тези с бързите кредити
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ма какъе скок на доходите бе. Престанете да заблуждавате хората, *** скапани!
52
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 месеца
Да не объркахте скока на цените с доходите
51
0
 
8
 
! Отговори
BG преди 5 месеца
Изключително некоректна статия. За спада има само една причина. БНП Париба лични финанси се преобразува от не банкова финансова институция в банкова. Тоест техните кредити бяха прехвърлени от едната статистика в другата. Поне малко да се бяхте постарали и щяхте да разберете а вие даже цяла теория сте изградили върху несъществуваща новина...
50
13
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
Съдружник съм във фирма за бързи кредити.Работата ни всяка година се увеличава.Плащаме си 100% данъците(10%+5% дивидент).Доволен съм от законодателството,което ни позволява да работим.Не сме мутри и никой не ни е дал куфарчета с пари.Нямаме "гръб".
49
0
 
2
 
! Отговори
До Тоти преди 5 месеца
Тоти ,ами ти си необразован бе ,как няма да си гладен.Завърши поне училище,да научиш правописа.Колко може да получава един неграмотен младеж
48
12
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 5 месеца
Ако сте на 20-30 години е естественно да се чудите.Доходите растат през годините ,а не за месеци.Пример средната заплата през 2001около 350лв,2011-700лв,2018-1,100лв. Това е деца,А по времето на Виденов взимахме по20- 30,000 лева което се равняваше на 7-10 долара.През 1997 почнахме от нулата ,драги ми смехурковци а вие много бързате.Питайте мама и тате ,или дядо и баба.
47
2
 
6
 
! Отговори
тоти преди 5 месеца
Яяяяяяяя...закъсаха го банкерите.Никой вече му нетрябват пари ,а се живее ден за ден дока умрем.От глад не се омира.
46
3
 
14
 
! Отговори
To6 преди 5 месеца
Къде скачат тези доходи бееее ? На депутатите и министрите ли ?????
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скок на доходите????
44
2
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
Къде скачат тези доходи ?!
43
9
 
34
 
! Отговори
Болни Мозъци преди 5 месеца
Колко са се увеличили доходите не знам .
Има масова безработица и никакви свестни фирми които да произвеждат .
Тука останаха само бакшиши , магазинерки,фризьорки и сервитьорки .
Обаче заводи няма или където има като Либхер например заплатите на конвейра са по ниски от на горепосочените професии .
Тогава са питам каква полза от робовладелци раздаващи ниски заплати .
То по добре да работя един месец на запад и половин година да живея с парите тука .
Бягайте от България тука останаха само болни М
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-скоро постоянният скок на разходите не ни позволява да теглим какъвто и да било кредит. Утре няма да можем да заделим и толкова.
41
3
 
24
 
! Отговори
До 34 преди 5 месеца
Не заблуждавай хората!
Не пасем трева.
В джобса като напишеш джуниър девелопер виж кво излиза и после се изхвъляй неподготвен .
Но аз се подготвих и от всичките 84 обяви ( малко са!за цяло Бг) има 3-4 читави , другото е леш .... И то няма да дадат тия кинти като старт ....
40
4
 
44
 
! Отговори
за 5-6 години преди 5 месеца
доходите ми не са мръднали надолу (или нагоре), но си позволявам едва половината неща, които преди ми бяха почти ежедневие. Пазарувам в Лидл по премислен списък, вече не вечерям в ресторанти, правим си пикници с приятели и така... А доходите ми не са лоши на фона на официално обявените средни стойности. Или аз не съм в час, или данните за благополучие са абсолютно сготвени от мутрафoните.
39
2
 
42
 
! Отговори
маклин преди 5 месеца
Не скоковете на доходите,а алчноста на богати синчета от олигархията ,дето смъркат всяка вечер по 5 гр. пудра захар и карат коли за по половин милион е причината. Извинявайте,ама за да вземеш бърз кредит от 600 лв. - след само 30 дни трябва да върнеш 804 лв. Вие смятайте колко процента е месечната лихва,или надбавка или квот са измислили там.
38
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахаха, какъв скок на доходи бе, я не се излагайте... а да верно, то друго освен това не можете. За всеки 1 процент покачване на доходите, разходите се качват с 3...

А бързите кредити спират да вървят защото хората затъват в дългове и просто не могат да взимат повече.
37
4
 
23
 
! Отговори
до 34 преди 5 месеца
Няа баба мотиката няма нужда от АЙ-ти ,хай-фи ,джуниър муниър ,софтуер и др простотии ,като вземат парите да се дават на тези които работят на село и наливат стомана и струговат по цял ден мръсни потни тогава ще се оправим...като гледам кинтите ще ги давате по доктори щото ядете пласмасови домати и др ге.ме ота , а наща земя пустее от там пустеят прераб. заводи ,стъклар.заводи БДЖ и цели отрасли ,това че ти се хвалиш само да дразниш не означава ,че сте нещо повече.Пълни мул...ов ...ци,изнежен