Българинът обича ЕС, но не ще еврото

Всеки пети смята, че българската икономика не върви
4 сеп 2018 21:06, Екип на Dnes.bg
37
Българинът обича ЕС, но не ще еврото
Архив: Reuters

Българите остават сред най-големите еврооптимисти, показва проучване на Европейската комисия, направено в 28-те страни членки.

56 на сто от анкетираните българи вярват в ЕС, докато 28% го намират за грешка. Това нарежда България на пето място по доверие в Европейския съюз, веднага след Литва, Португалия, Дания и Люксембург. На другия край са гърците, където само 1 от трима подкрепя Съюза.

България е и единствената европейска държава, в която нагласите към ЕС не са мръднали ни на йота, за разлика от Унгария, Словакия и Белгия, където подкрепящите европейската идея вече са малцинство.

Изследването, което се публикува днес, е направено в средата на Българското председателство - през март.
61% от запитаните българи вярват в светлото бъдеще на ЕС, а 29 на сто го виждат в черни краски. 40 на сто от анкетираните сънародници смятат, че гласът им се чува в Брюксел, но 46 процента намират, че столицата на Европа е твърде далеч.

Половината от българите смятат, че ще са по-добре без еврото, като само 35 на сто откриват ползи от общата европейска валута. Прави впечатление, че от страните, които не използват еврото, подкрепата за него е най-висока в България. Привържениците на европейската валута са по-малко Подкрепата само в Полша, Дания, Великобритания, Швеция и Чехия, където то не се използва.

Социологическата анкета показва, че 11 години след приемането на България в ЕС, половината й население (51%) все още не се чувстват европейски граждани. По този показател страната е на последно място в ЕС с едва 46 на сто от населението, готово да се идентифицира като европейци. В другия край са гражданите на Люксембург, където 93% се самоидентифицират като европейски граждани. На нашия акъл са гърците, където разделението между усещащите се като европейски граждани и тези, които не се виждат като такива е на половина.

Давайки вяра на Брюксел, българите продължават да са твърде скептични към положението в страната. По-малко 1 от 5-има намира икономическата ситуация у нас за задоволителна, а 81% смятат, че българската икономика върви на зле. Негативните нагласи са устойчиви, казва Еврокомисията, която не открива промяна спрямо предишното си проучване от ноември 2017 г.

По този показател българите са на едно от последните места в Съюза. По-лошо е настроението само в Испания, Хърватия и Гърция. Въпреки критичното отношение в национален план, 49 на сто от българите смятат, че най-лошото вече е отминало. 24 на сто все още го очакват, а всеки трети не знае накъде ще се развият нещата.

Най-голяма загриженост у българинът предизвикват ръстът на цените, цялостната икономическа ситуация и здравното и социално осигуряване, съобщава Еврокомисията. Миграцията и тероризмът продължават да се разчитат като водещи заплахи, но тенденцията при тях е низходяща, за разлика от икономическите проблеми.

Затова пък българите са оптимисти за европейската икономика с 59 на сто от запитаните, убедени, че тя върви на добре и само 15%, вещаещи нови кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Всички интервюрани забравят основно нещо ! Ние в момента сме в борд и реално ние ползваме еврото с всички негативи от това и 0 (НУЛА) позитиви например като ниски лихви. Само,че някой трябва да мисли с главата си......
12
18
 
15
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многото икономисти са вредни за икономиката.. Геройствата на икономистите са военните преврати в Чили и Аржентина..
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Союз нерушимъй е Европейският съюз.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът обича ЕС. ЕС пък обича българската мафия.
8
4
 
7
 
! Отговори
до 1-ви и 2-ри преди 5 години
Волен и Марешки са вашите хора, малoyмници. Ама като се преброите на изборите, няма да ви хареса бройката
7
3
 
4
 
! Отговори
Know how преди 5 години
Статията е точно навреме
6
12
 
11
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
Абе днес вие къде го прочетохте че Българинът обича ЕС .Къде се е чуло и видяло някой да обича Българомразците .Айде да не отваряме пак историческата рана която тези същите Европейци отвориха в сърцето на Българина от началото на 20 -век та до ден днешен . Или тази статия има провокативен характер за да се разбере найстина какво му е мнението на Българина спрямо Европедалите от Брюксел .
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюсовете от еврото са десетки пъти повече от минусите. И особено пък факта, че де факто централна банка ще ни стане ЕЦБ, а не БНБ, която съществува от 140 години, но само съществува, работа не върши. Или по-точно върши работа, на КТБ-та, ***-ове и тем подобни паплачи. Но, ако *** е на второто питие, няма значение обективната логика, той си знае какво иска и няма нужда някой да му казва.
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е за кво да го обичаме тоз европейски съюз, като е все по-далеч от първоначалния замисъл и се отдалечава все повече по посока на корпоративна, корумпирана кочинa
3
10
 
22
 
! Отговори
Да бе, да! преди 5 години
Българинът обича ЕС ... колкото обича тифната въшка!
2
2
 
14
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Тази статия разкрива колко малоу*но същество е българинът - хем не се развива добре, хем подкрепя тази ситуация и това, което я провокира... Ако изобщо написаното е вярно...
1
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът обича Путин, мрази ЕС и еврото и краварите.