Прекосяването на Средиземно море – по-смъртоносно

ООН критикува България за отблъскване на кандидат-бежанци
Обновена: 4 сеп 2018 07:50 | 4 сеп 2018 07:44, Екип на Dnes.bg
25
Прекосяването на Средиземно море – по-смъртоносно
Снимка: БТА, архив

Макар броят на мигрантите, които преплават Средиземно море, за да стигнат в Европа да намалява, броят на удавилите се расте. Това се казва в доклад на Агенцията за бежанците на ООН, публикуван днес в Женева.

Според анализа над 1600 души са се удавили от началото на годината. Най-много са потънали във водите между Африка и Испания, между Либия и Италия са изброени поне 50 инцидента, последните 7 - през юни.

На всеки 18 успешно, стигнали до Европа, един умира, докато през миналата година съотношението е било 42:1, съобщават от агенцията на ООН. Април е бил най-смъртоносният месец.

78 души са загубили живота си по сухоземните граници на ЕС, в сравнение с 45-ма миналата година.

Докладът на ООН критикува властите и на Балканите, като посочва, че по българско-турската граница има случаи на недопускане на бежанци, търсещи убежище в ЕС. Споменава се за достоверни свидетелства, че хора се връщат, без да им се даде право да подадат молба за бежанци, което е задължение по международното право.

Подобни инциденти стават още в Гърция, Хърватия, Унгария и в балканските държави по маршрута към Западна Европа.

“Докладът за пореден път потвърджава, че Средиземно море е едно от най-смъртоносните”, заяви шефът за Европа на агенцията Паскал Моро.

Според него въпросът вече не е “дали Европа може да управлява миграцията, а дали може да наложи хуманността, за да спасява живот”.

Статистиката на световната организация показва 130% увеличение на миграционния поток към Испания и 88% през Гърция в сравнение с 2017-а. Единствено напливът към Италия е намалял с 81%.

ООН призова през август европейските лидери да увеличат усилията да осигурят сигурни и легални пътища за бежанците, включително като увеличат местата за преразпределение и улеснят събирането на семейства.

В същото време през лятото няколко кораба, плаващи под различни флагове, спасили мигранти в морето, трябваше да чакат с дни, да ги свалят на брега, след като Италия отказа да ги приема. Няколко съда дори бяха върнати и разтоварени в Либия, макар Европейската комисия да обяви, че тя не е безопасно място, където търсещите закрила могат да я намерят.

Агенциите за бежанците и за миграцията на ООН са инициатори за създаването на дебаркационни платформи в Северна Африка. В тези лагери спасените в морето ще изчакват докато европейските служби преценят дали те се нуждаят от закрила и бъдат приети в ЕС, или пък са икономически имигранти и трябва да бъдат върнати у дома.

Европейските лидери през юни приеха идеята, но разговорите между страните членки от ЕС вървят трудно, като никоя държава не желае да поеме инициатива да преговаря с африканските правителства за разкриване на лагерите.

През юли Европейската комисия предложи концепция, предвиждаща в африканските центрове всеки казус да се решава до 8 седмици. Като изрдръжката, екипите и управлението им е за сметка на европейския бюджет.

Очаква се седмицата да е в центъра на неформалната среща на върха на ЕС на 20 септември в Залцбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
34
 
! Отговори
баста преди 5 години
Тунеядци от формална организация няма да определят живота на Балканите.Колониалните империи да пращат самолети и да си прибират робите от Африка и Близкия изток.Българите никого не сме колонизирали и експлоатирали.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приемането на бежанец през турската граница е констативен акт, че Турция не е "сигурна" страна. В такъв случай трябва да се сезира OOН и да се наложат санкции на Ердоган.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"търсещите закрила" че търсят търсят, ама безплатно папо
16
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сирийци и иракчани нямаше бежанци преди войните на Европа и САЩ в Ирак и Сирия. В Либия работеха чужденци от цял свят за много пари.
15
0
 
50
 
! Отговори
A де преди 5 години
Като напишеш истината че всичко е организирано и финансирано от Сорос и се трие на поразия....вас директно ли ви финансира или ?? То не беха истанбулски конвенции , "бежанци" нз си кво....няма журналистика вече...само държачи на микрофони и драскачи
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време през лятото няколко кораба, плаващи под различни флагове...napisete nesto i za finansiraneto ot strana na soroshoidnite NPO na tezi gemiili de..., za tova, ce cakat na 10 km ot libiiskia briag...,za ugovorenite sresti s dostavcika na STOKATA... za finansiranite ot mumiata sorosh saitove-kato w2eu tocka info...:))
13
0
 
45
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Има време да стане 100%,трябва да се работи по въпроса ;) !!!
12
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не го прекосявайте бе. Просто е.
11
0
 
58
 
! Отговори
Хм, преди 5 години
продължават да ги наричат бежанци!
10
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прекосяването на Средиземно море по-смъртоносно"Ами да спрат да го прекосяват?"ООН критикува България за отблъскване на кандидат-бежанци"ООН да ги приема в държавата ООНения тогава?
9
0
 
63
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Вчера по НатГео даваха филм за Найроби, Кения. 60 процента от населението живее в коптори, по-зле от нашите роми (трудно за вярване, но наистина бяха по-зле). Огромни необработени пустеещи земи, няма стълбове за електричество, няма нищо. На въпрос на репортера какво правят стотоците млади мъже отговорът е "Играят футбол, защото бездействието ражда престъпници". Айде да се спрем с глупостите, че нямали ресурси, земята какво е, и ставаше за обработване, беше със зелена? Ама футболът е по-интересе
8
2
 
70
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Алоу,Европейската комисия!Как така Либия не е безопасно място за живеене?Нали за това убихте Кадафито и направихте нежната революция,ха сега вземете,че се гръмнете,та да се оправи света!
7
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато испански,британски,португалски холандски и др кораби са обикаляли по бреговете на Африка и са товарели местното население,за да го продават като евтина стока смъртните случаи са били много повече.Дълги години са колонизирали и ограбвали Африка.Ние на балканите и страните от източна Европа,нямат никаква вина.Вишеградската четворка и Австрия не желаят *** мюсюлмани и африканци.
6
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно и Господ не желае тези да стигат до Европа! Или някой е решил да критикува Господ?!
5
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като почнат да слагат драматични снимки на продадени деца... направо ще ни побъркате журналисти! Голямо промиване на мозъци пада! Америка доведе то бежански и икономически кризи, но Европа плащаме цената. Съберете паплачта на няколко танкера и право в ЮСА
4
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко са. На фона на приийждащите пълчища това е нищожен процент. И никакви лагери не са нужни, просто трябва да върнат обратно няколко кораба и да ги разтоварят на африкнаския бряг. Следващите ще знаят че няма смисъл да тръгват изобщо и пролема ще се реши от самосебе си - няма да има удавени, няма да се чудят какво да ги правят, няма да има и проблеми с тях в европейските страни.
3
1
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН да си гледа работата и да критикува тези които докараха нещата до тук с разни арабски цъфтежи и пролети, а между другото една не малка част изобщо не са бежанци така, че аре У лево.
2
0
 
80
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
***, я ми обяснете каква война има в Турция, за да има бежанци идващи от там.Или човека с дебелия портфей е заповядал да пишете така.
1
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох боже лигавщини.От 2 милиона се удавили 1600 щото решили да преплуват морето пияни или дрогирани за да си вземат социалните помощи и да изнасилят и убият някоя бяла жена.