Самоделен хартиен фенер подпалил музея в Рио?

200-годишна бразилска история се превърна в пепел и руйни
4 сеп 2018 22:43, Анисия Иванова
15

Oбгорели стени и пепел от безценни артефакти – това е гледката след пожара, изпепелил до основи прочутия Национален музей в Рио де Жанейро. Причините за избухването на пламъците, които не взеха жертви, но унищожиха безвъзвратно близо 200 години бразилска история, тепърва ще се установяват.

Сградата на музея, който в миналото е бил резиденция на португалските крале, е неузнаваема ден след унищожителния пожар. Обгорелите стени всеки момент може да се срутят, докато пожарникари все още гасят остатъчни огнища в зданието.

Още по темата

Малцина дръзват да влязат и да спасят малкото останали ценни експонати, които не са напълно съсипани от пламъците.

Освен десетките научни работници, разстроени от загубата са и посетителите, дошли да се докоснат до безценните експонати. Ден след трагедията, семейство, посетило с 5-годишния си син експозицията с динозаври, публикува видео, на което малкият Артур Тавареш Хоакин си спомня за видяното в музея.

Властите все още установяват причините за пожара. Работи се по няколко версии. Предполага се, че огънят е пламнал заради късо съединение. Според друга пък - самоделен хартиен фенер е паднал на покрива на сградата и го е подпалил, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според ръководството на институцията е можело да не се стига до толкова големи загуби, ако сградата е била снабдена със съвременна противопожарна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Здар преди 5 години
Хората се осводили от миналото си - Какво по-хубаво ? Сега ги чака само бъдеще без нещо да ги дърпа на зад.
7
1
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
ОСТАФКА, БУРИСУФ!
6
0
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
"пепел и руйни" ... eх ..."руйни" от "руйно вино" ли идва ... някой май си е купил изпита по български .... или поне е преписал
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла Бразилия, трябва да се срамува, от загубата на тази част от световното културно наследство! СРАМ И ПОЗОР!
4
0
 
5
 
! Отговори
Омонимен преди 5 години
Преглеждайки коментарите, стигнах до 9-ти такъв и за сетен път се уверих колко е болно психически нашето общество. Може ли нормален човек да напише такъв коментар!? Що се отнася до изгарянето на музея, дали няма да се окаже най-големия обир на века и след години същите "изгоряли" експонати да се появят по разни търгове!?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пrлета, много ако, ако, ако... Тва се мисли предварително. После .- уйде коню у реката.Или както би се изразил англичанинът - went hors to the river...
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете се да пишете грамотно, бе!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и царските конюшни така горяха...