Сърце, диабет, рак... 1/4 от хората по света не се движат!

СЗО: Поне 150 минути умерено физическо натоварване седмично
5 сеп 2018 18:30, Елка Василева
9
Сърце, диабет, рак... 1/4 от хората по света не се движат!
Снимка: архив, Reuters

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето недостатъчната физическа активност не намалява по света" - каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.

Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави като Аржентина и Бразилия.

Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента.

В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта.

В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ДвижениеСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Поредната лъжа на СЗО. Иван Басо да не би да не се движеше? Но разви рак на тестисите. Спасиха го, доколкото има спасение от рака, но това сложи край на кариерата му. От друга страна диабетът може да удари всеки, навсякъде и по всяко време.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ хората се движат най-много, но с кола.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Колкото и да спортуваш спасение няма. Питай старите хора през първите 30 години трупаш болести често пъти без да подозираш дори, а през следващите 30 ги лекуваш разбира се, ако имаш късмет.
4
11
 
4
 
! Отговори
Хахо преди 5 години
Спорт и диети са необходими на хора дърти и със здравословни проблеми! Нормалните хора просто живеят, хранят се и се трудят нормално! Видите ли някой да тича всеки ден, значи не е в ред! Собствен опит! Факт!
3
6
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
А на работа лежиш! Я да работиш 12 часа като пчеличка, да видим тогава дали ще парадираш с половин час пеш!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден ходя 30 минути пеша до работата и се връщам. Но някои хора да има как до тоалетната ще отидат с кола.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да говорим- млади мъже по цял ден лочат бира и ракия и от стола оправят държавата. Развяват шкембака, обвит в анцуга си Адидас и се качват на 20-годишното BMW. Жените им- с 50% наднормено тегло, но окичени в злато, натежаващо на "снажната" им осанка. Гледам какво става по улиците и е страшно... Особено при прoстолюдието. Аз съм програмист- славим се, че не спортуваме, но карам ски, играя тенис и ходя на силови тренировки редовно. За дебeлаците не ми е жал- сами са си го изградили.