Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!

15% от девойките биват омъжени, преди да навършат 18 г.
6 сеп 2018 16:49, Елка Василева
262
Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!
Снимка: архив, Reuters

Ислямски учени твърдят, че половата зрялост при момчетата се достига на 12 години, а при момичетата - на 9 години. От тази възраст те можели да се женят и без разрешение. В Турция наскоро нашумя един скандален случай.

Фотографът Онур Албайрак снима сватби от 17 години насам, пише „Шпигел“ и представя героя на историята като симпатичен и уравновесен човек, който вдъхва доверие. Случката, в която е замесен, е следната. Албайрак трябвало да снима сватбено тържество в природния парк "Тургут Йозал", разположен недалеч от анадолския град Малатия.

Още в началото на снимките обаче фотографът забелязва, че невестата гледа тъжно и цялата трепери от страх. Въпросът на колко е години явно я хвърля в смут. Онур Албайрак се обръща към жениха и му казва: "Не снимам малолетни булки, това е мой принцип. Потърсете си друг фотограф". След повторния му твърд отказ женихът агресивно се нахвърля срещу него. Онур Албайрак оставя настрана фотоапарата и му разбива носа, скицира случилото се "Шпигел" според публикации в турските медии.

В Република Турция, която по конституция е светска държава, 15 на сто от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 години, а 1% - и без да са навършили 15 години, отбелязва по-нататък изданието, цитирано от Дойче веле. И пояснява, че става дума за религиозни бракове, защото гражданските бракове в Турция са възможни едва след навършване на 18-та година.

Проблемът е, че духовните лица, които сключват браковете, съвсем не са някакви тайно действащи фанатици, а имами, чиято дейност се финансира и контролира от държавата. Турската дирекция по вероизповеданията - "Дианет" - разполага с над 100 хиляди служители и бюджет от един милиард евро.

В официално издадения в началото на годината религиозен наръчник изрично се посочва, че, според ислямските учени най-ниската възрастова граница на полова зрялост при момчетата е 12 години, а при момичетата - 9 години. От тази възраст нататък момчетата и момичетата носели пълна отговорност в юридически, религиозен и сексуален смисъл – с други думи, те могат да се женят и без съгласието на родителите.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Тези тълкувания предизвикаха вълна от протести в Турция, така че в крайна сметка се наложи авторите на наръчника да го свалят от интернет. Но кучетата си лаят, а керванът си върви… За децата, които биват омъжвани или женени още съвсем невръстни, всичко това остана без последствия. В Турция детските бракове си остават възможни. След като фотографът Онур Албайрак намери смелост публично да застане срещу тази порочна практика, в очите на мнозина той се превърна в герой, посочва "Шпигел".

Всъщност, героичната намеса на фотографа така и не успя да предотврати сватбата на 15-годишното момиче. Сватбената двойка просто останала без снимки от парка „Тургут Йозал". "Пак така бих постъпил, ако трябва. Да се сключват бракове с  деца означава да се издевателства над малолетни", пише във Facebook два дни след случая Онур Албайрак, цитиран от "Шпигел". След произшествието в парка обаче негови приятели дни наред охранявали ателието му, за да го защитят от евентуални нападения.

Във Facebook фотографът беше отправил и призиви към турските шивачи да не шият сватбени костюми за малолетни, а турските фризьори - да не правят сватбените прически на малолетни булки. "Фактът, че си затваряме очите, е най-големият ни враг и той е толкова голям, че трудно ще го преборим", пише Онур Албайрак.

Междувременно обаче той е замлъкнал. Изтрил е всички постинги по случая от профила си във Facebook. И не дава интервюта - твърди, че вече нямал нищо общо със случая. "Знае се, че е разпитван от полицията. И по всичко личи, че някой е отвърнал на удара", заключава сп. Шпигел".
 


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя конвенцията затова се казва истанбулска.
167
2
 
41
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
А може ли поне в български сайт да не чета коментари на хора с п-едофилски културни особености? След три менструални цикъла?!?! А знаеш ли, анадолско чудовище, че има острови, на които канибалите те изяждат след три вдишвания и издишвания? Искаш ли да си ги вземем и тях да си ги гледаме като вас и да ви се радваме на различната култура? Докато си тук ще спазваш нашите правила и няма да обиждаш половината ни население. Защото тук мъжете не ги е страх от жените, че да ги смазват психически от деца
166
3
 
36
 
! Отговори
Бравос преди 5 месеца
Извратени типове с извратена религия ! Извратени разбирания, извратени "учени"....
165
3
 
25
 
! Отговори
Бравос преди 5 месеца
Извратени типове с извратена религия ! Извратени разбирания, извратени "учени"....
164
1
 
28
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Религията е може би вяра, усещане, стремеж и копнеж за доброто и справедливостта. Всеки има право на тая вяра, дали християнин, дали мюсюлманин, будист, суфист, атеист, еретик и т.н. всеки дълбоко в себе си вярва в доброто за себе си и близките си. Никъде, най-малко в святата книга на всяка религия не пише вземи си 10 годишна булка. Тия книги не говорят за полова зрялост....Очевидно мирогледът им е назад във времето, в първобитщината и първосигналността. Гнус!!!
163
33
 
14
 
! Отговори
Аз съм си аз преди 5 месеца
Не мога да разбера как не се възмущавате на вашите момичета, които още на 11,12 години започват безразборен полов живот, не ви ли възмущава факта, че взимайки жена, тя вече е преспала с много мъже и то само за спорт?? Не са ли педофили и тези мъже, използвайки само за спорт тези момичета, не е ли жалко това, че сте тръгнали да се месите на другите? Аз разбирам да се омъжи по-голямо момиче, но да е девственo. Бяла рокля се облича като символ на чистота, а не за мoда... Жалки сте...
162
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истината *** е друга .Не изопачавайте нещата.Че на и 9 години момичето става жена като и дойде цикьла.И от тази вьзраст може да е отговорна според исляма.Трябва да се моли 5пьти на ден има отговорност за това.
161
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
За мен, фактът, че всяко действие и бездействие в тази държава се определя от религията, покозва че са сбъркана държава. Фактът, че имаш такъв колосален бюджет за религията, показва че си несигурен в нея, че това е основен проблем в държавата. А това, че баш "представителите" й се женят за деца, считам за истинско лицемерие. Как пък не прочетох за леля на 50 години да се е омъжила за 9 годишен юридически, религиозно и полово зрял "МЪЖ". Перверзници, лицемери, тесногръди, прости грешници.
160
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И тия твърдят, че са европейци и искат да влязат в ЕС?! Пази Боже! Май още не са излезли от Средновековието!
159
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такава Турция никога няма да влезе в ЕС.
158
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 131% турчин Стига разяснява, коя на колко, и как нашите се лашкат за кутия кока кола, ами повдигни завесата, какво правят туркинчетата и помакинчетата, като ги писърби преди сватбата, а трябва да са девствени до нея...От малки се лашкат в задния двор, а защо не обясниш какво става там, където в селото или махалата всички са роднини?В един цирк играем, от години, знаем си номерата...
157
4
 
49
 
! Отговори
художника преди 5 месеца
До 131% турчин
...природата има свои знаци да покаже кога кой плод е узрял и може да се консумира???
--------------------------------------
А бе "Мюмюне", вие мислите само с чурките си и къде да си ги заврете. Не помисляте ли, че и жените имат чувства. За какви "плодове" ми говориш бе, те също са от плът и кръв и не растат по дърветата. За вас е важно да си хвърлите семето някъде, ама дали е жена или коза- няма значение. *** долни!!!
156
6
 
14
 
! Отговори
47 номер преди 5 месеца
А бе турчин ли е,ми е ясен
155
4
 
31
 
! Отговори
бай Иван преди 5 месеца
Идеята на имамите се препокрива с мераците на султан Ердоган! Целта е децата да се задомяват по рано,да имат повече деца,да няма демографски срив и.....подобно на Косово да завладяват нови територии.Реджепа затова отправя поглед към земите на османлиите.
154
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Образованиееее му е майкатааа а не религия
153
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 130% поомак.

Не успяха ли да те намерят твоите "колеги" в Чикаго?
152
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко е как турските тролове защитават педофилията!Жалко и гнусно!
151
65
 
10
 
! Отговори
131% турчин преди 5 месеца
... Та, след 3 последователни менструални цикъла, момиче МОЖЕ да се омъжи.
Докато в "цивилизования" запад с доминиращите и юдейо-християнски ценности, средната възраст на първия сексуален контакт на момичетата е вече 11!! На 14 годишна възраст повече от половината имат редовен сексуален живот, според проучвания в ЕС.
Но не могат да се омъжат до 18 годишна възраст! И преди да се омъжат, те вече са преспали с половината мъже в страната!
Баааси и свинската му работа цивилизована!!
150
65
 
9
 
! Отговори
131% турчин преди 5 месеца
А бе българска му работа ...!
11-12 годишната му щерка се лашка с италински пенсионери за кутия кока-кола и 4 цигари, той тръгнал да се коси, че в някой е казал, че след 9 годишна възраст момичетата можели да се женят.
Първо - новината е от Дойче Веле!
Второ - природата има свои знаци да покаже кога кой плод е узрял и може да се консумира. Същото важи и за хората. Ислямът не дава възраст, кога момиче може да се омъжи, а казва "след три последователни менструални периода". Природен знак.
149
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е,как само в българските вестници,като цял Свят се чуди да се смее ли,да плаче ли на турските дивотии...