Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!

15% от девойките биват омъжени, преди да навършат 18 г.
6 сеп 2018 16:49, Елка Василева
262
Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!
Снимка: архив, Reuters

Ислямски учени твърдят, че половата зрялост при момчетата се достига на 12 години, а при момичетата - на 9 години. От тази възраст те можели да се женят и без разрешение. В Турция наскоро нашумя един скандален случай.

Фотографът Онур Албайрак снима сватби от 17 години насам, пише „Шпигел“ и представя героя на историята като симпатичен и уравновесен човек, който вдъхва доверие. Случката, в която е замесен, е следната. Албайрак трябвало да снима сватбено тържество в природния парк "Тургут Йозал", разположен недалеч от анадолския град Малатия.

Още в началото на снимките обаче фотографът забелязва, че невестата гледа тъжно и цялата трепери от страх. Въпросът на колко е години явно я хвърля в смут. Онур Албайрак се обръща към жениха и му казва: "Не снимам малолетни булки, това е мой принцип. Потърсете си друг фотограф". След повторния му твърд отказ женихът агресивно се нахвърля срещу него. Онур Албайрак оставя настрана фотоапарата и му разбива носа, скицира случилото се "Шпигел" според публикации в турските медии.

В Република Турция, която по конституция е светска държава, 15 на сто от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 години, а 1% - и без да са навършили 15 години, отбелязва по-нататък изданието, цитирано от Дойче веле. И пояснява, че става дума за религиозни бракове, защото гражданските бракове в Турция са възможни едва след навършване на 18-та година.

Проблемът е, че духовните лица, които сключват браковете, съвсем не са някакви тайно действащи фанатици, а имами, чиято дейност се финансира и контролира от държавата. Турската дирекция по вероизповеданията - "Дианет" - разполага с над 100 хиляди служители и бюджет от един милиард евро.

В официално издадения в началото на годината религиозен наръчник изрично се посочва, че, според ислямските учени най-ниската възрастова граница на полова зрялост при момчетата е 12 години, а при момичетата - 9 години. От тази възраст нататък момчетата и момичетата носели пълна отговорност в юридически, религиозен и сексуален смисъл – с други думи, те могат да се женят и без съгласието на родителите.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Тези тълкувания предизвикаха вълна от протести в Турция, така че в крайна сметка се наложи авторите на наръчника да го свалят от интернет. Но кучетата си лаят, а керванът си върви… За децата, които биват омъжвани или женени още съвсем невръстни, всичко това остана без последствия. В Турция детските бракове си остават възможни. След като фотографът Онур Албайрак намери смелост публично да застане срещу тази порочна практика, в очите на мнозина той се превърна в герой, посочва "Шпигел".

Всъщност, героичната намеса на фотографа така и не успя да предотврати сватбата на 15-годишното момиче. Сватбената двойка просто останала без снимки от парка „Тургут Йозал". "Пак така бих постъпил, ако трябва. Да се сключват бракове с  деца означава да се издевателства над малолетни", пише във Facebook два дни след случая Онур Албайрак, цитиран от "Шпигел". След произшествието в парка обаче негови приятели дни наред охранявали ателието му, за да го защитят от евентуални нападения.

Във Facebook фотографът беше отправил и призиви към турските шивачи да не шият сватбени костюми за малолетни, а турските фризьори - да не правят сватбените прически на малолетни булки. "Фактът, че си затваряме очите, е най-големият ни враг и той е толкова голям, че трудно ще го преборим", пише Онур Албайрак.

Междувременно обаче той е замлъкнал. Изтрил е всички постинги по случая от профила си във Facebook. И не дава интервюта - твърди, че вече нямал нищо общо със случая. "Знае се, че е разпитван от полицията. И по всичко личи, че някой е отвърнал на удара", заключава сп. Шпигел".
 


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
2
 
! Отговори
mohammed преди 4 месеца
1USD = 6.58501 TRY

:) :) :) :) :) :) :)

.|.
128
1
 
27
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 4 месеца
ОСТАВЕТЕ АНАДОЛА

ВЪРВЕТЕ В СЛИВЕН И ВИЖТЕ КАК *** МАСОВО РАЖДАТ МЕЖДУ 11 И 14 ГОДИНКИ,

САМО И САМО ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПРЕХРАНАТА С ДЕТСКИ И ПОМОЩИ

МЕТОДИЕВ, НИНОВА, ДАЛАВЕРИ И ДР. ...

НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ СОЦИАЛНИ ПАРИ ЗА РАЖДАЕМОСТ НА РОДИЛКИ, КОИТО НЯМАТ И 14 ГОДИНИ ?

СПРЕТЕ ДА МЪЛЧИТЕ, ОТГОВОРЕТЕ ДЕ !
127
3
 
10
 
! Отговори
Торче преди 4 месеца
При нас не си ли правил секс с мъж не си никакъв мъж!
126
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
примит иви,да се възползваш от психическата и физическата слабост на едно дете ,за да издевателстваш над него е признак не само за липса на морал,но и на животинска същност(да ме извиняват животните,те са по-нагоре)
125
3
 
29
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 месеца
Какво чудно има - нали ма.лоум.ният им пр.орок се оженил за Айша когато била на 6 години и я "познал" като жена когато станала на 8 години. както се казва - какъвто господарят, такъв и слугата.
Все ис.лямски ценности.
124
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
рязане на глави,чу кане на 9 годишни,взривяване на обществени места с много хора,пребиване с камъни - ислямитски ценности
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
щом на 9 са пълноценни жени,значи е нормално на 10 да раждат,елементарно уотсън,обикновена логика,и тея са като католическите кюрета,само,че даже не се крият,опитват се да го оправдаят като напълно нормално.Считам,че това е обичайна практика за тази религия
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който търси "уважение" може да го намери в страната на на девет годишните булки!
121
0
 
18
 
! Отговори
Голямо недоразумение преди 4 месеца
Някои родители женят децата си още в детска възраст - споразумяват се помежду си и го правят, без да се интересуват какво мисли и чувства детето. Има такива традиции на много места по света. И в Европа са били официални, през Средновековието - изисквало се е момичето да е навършило 13 г., това важи и за династичните бракове. При тогавашната продължителност на живота - 30 г., това е обяснимо.
Голямото недоразумение в днешна Турция е това, че децата сами могат да решат да се женят - на 9 и на 12 г
120
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Смешен народ
Извинявай, а ти как така се разграничаваш от този смешен народ към който самият ти принадлежиш? Ти явно считаш че не си комплексар, а пък се държиш като точно такъв. И защо не се занимаваш с по - полезните за теб неща а кесиш тук при нас, коментиращите комплексари ? Аз коментирам това, което желая. Просто на такива като теб им трябва повод за да се заяждат. А това не го уважавам.
119
16
 
14
 
! Отговори
Смешен народ преди 4 месеца
Комплексаpи. В деня на съединението на страната коментират сватбените обичаи в чужди държави, жалка история...
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
четете енох,в ютюб.там е истината,а не в ислямс.коран
117
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ал - Фатах
Тъй де, тъй. Това е то вашият Коран. продължавайте да ми твърдите че ислямът не бил войнстващ. Такъв си е и още как. Дори не можах да прочета оригиналните Хиляда и една нощ защото са пълни с религиозен фанатизъм и омраза към християните. Така си е от памтивека. Никой няма намерение да се променя. Тъпото сега е, че религиозният фанатизъм днес не е много ефективен,просто защото е ретрограден.. И хората които са такива нямат алтернатива да бъдат други, само такива и толкова.
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 74
В ислямските страни много неща не знаят. Не знаят що е то свобода и какво значи свободен избор. Или по -скоро този който трябва знае, въпросът е тъпата маса долу да не знае. Само да им се пълни главата с религиозни простотии, да им се забранява всичко, вечно да бъдат в страх от смъртно наказание за да не се сещат, че имат права и че могат да говорят Как иначе ще им стъпваш на врата. Те стават само за фанатизирани религиозни самоубийци които освен да крещят"аллах" друго не знаят
115
0
 
21
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 месеца
А сериала с 9 годишната героиня която се жени за 20 годишен кога почва ? Педо /филията вече в европа е законна ,мюсюлманите също станаха на почит . Който е против тия две неща е расист ,сексист и пу/тинист. А който е евро чиновник и се поклаща и лъха на спирт дане си помислите е алкохолик ,не не е , просто страда от тежък ишиас .Вече всичко неморално е нормално ,а нормалното е бич и е забранено! За тва ли скачахте за европейският съюз да дойде - дави колят брадатите и да онодят обра/тните?
114
4
 
3
 
! Отговори
преди 4 месеца
Горко на поробеният от слабите !
113
6
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 месеца
Нещо им е много крива сметката на имамите. Единици са тези деца, които са полово зрели на 9г. за емоционално и професионално зрели да не говорим. Грешка е и другата крайност - бракът и децата да се отлагат след 35г. Добре е да се намери най-благоприятната и за здравето на жената, и за това на децата ѝ, среда!
112
0
 
16
 
! Отговори
мдаааа преди 4 месеца
Турция ПЪРВА ратифицира ИК . Според застъпниците на ИК - такива неща там не би трябвало да има , нооооо .......
111
3
 
17
 
! Отговори
Welcome to преди 4 месеца
Планетата на Мюмюните!
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Русофоб
Мразиш и майка си сигурно. Ако на твоя аллах не му изнася да я обичаш и сигурно най - безкомпромисно би му я принесъл в жертва и няма дори да се замислиш! много лошо приятел, станал си мръсен грозен фанатик. краят ти няма да е добър, новината ще си е само твоя.