Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!

15% от девойките биват омъжени, преди да навършат 18 г.
6 сеп 2018 16:49, Елка Василева
262
Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!
Снимка: архив, Reuters

Ислямски учени твърдят, че половата зрялост при момчетата се достига на 12 години, а при момичетата - на 9 години. От тази възраст те можели да се женят и без разрешение. В Турция наскоро нашумя един скандален случай.

Фотографът Онур Албайрак снима сватби от 17 години насам, пише „Шпигел“ и представя героя на историята като симпатичен и уравновесен човек, който вдъхва доверие. Случката, в която е замесен, е следната. Албайрак трябвало да снима сватбено тържество в природния парк "Тургут Йозал", разположен недалеч от анадолския град Малатия.

Още в началото на снимките обаче фотографът забелязва, че невестата гледа тъжно и цялата трепери от страх. Въпросът на колко е години явно я хвърля в смут. Онур Албайрак се обръща към жениха и му казва: "Не снимам малолетни булки, това е мой принцип. Потърсете си друг фотограф". След повторния му твърд отказ женихът агресивно се нахвърля срещу него. Онур Албайрак оставя настрана фотоапарата и му разбива носа, скицира случилото се "Шпигел" според публикации в турските медии.

В Република Турция, която по конституция е светска държава, 15 на сто от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 години, а 1% - и без да са навършили 15 години, отбелязва по-нататък изданието, цитирано от Дойче веле. И пояснява, че става дума за религиозни бракове, защото гражданските бракове в Турция са възможни едва след навършване на 18-та година.

Проблемът е, че духовните лица, които сключват браковете, съвсем не са някакви тайно действащи фанатици, а имами, чиято дейност се финансира и контролира от държавата. Турската дирекция по вероизповеданията - "Дианет" - разполага с над 100 хиляди служители и бюджет от един милиард евро.

В официално издадения в началото на годината религиозен наръчник изрично се посочва, че, според ислямските учени най-ниската възрастова граница на полова зрялост при момчетата е 12 години, а при момичетата - 9 години. От тази възраст нататък момчетата и момичетата носели пълна отговорност в юридически, религиозен и сексуален смисъл – с други думи, те могат да се женят и без съгласието на родителите.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Тези тълкувания предизвикаха вълна от протести в Турция, така че в крайна сметка се наложи авторите на наръчника да го свалят от интернет. Но кучетата си лаят, а керванът си върви… За децата, които биват омъжвани или женени още съвсем невръстни, всичко това остана без последствия. В Турция детските бракове си остават възможни. След като фотографът Онур Албайрак намери смелост публично да застане срещу тази порочна практика, в очите на мнозина той се превърна в герой, посочва "Шпигел".

Всъщност, героичната намеса на фотографа така и не успя да предотврати сватбата на 15-годишното момиче. Сватбената двойка просто останала без снимки от парка „Тургут Йозал". "Пак така бих постъпил, ако трябва. Да се сключват бракове с  деца означава да се издевателства над малолетни", пише във Facebook два дни след случая Онур Албайрак, цитиран от "Шпигел". След произшествието в парка обаче негови приятели дни наред охранявали ателието му, за да го защитят от евентуални нападения.

Във Facebook фотографът беше отправил и призиви към турските шивачи да не шият сватбени костюми за малолетни, а турските фризьори - да не правят сватбените прически на малолетни булки. "Фактът, че си затваряме очите, е най-големият ни враг и той е толкова голям, че трудно ще го преборим", пише Онур Албайрак.

Междувременно обаче той е замлъкнал. Изтрил е всички постинги по случая от профила си във Facebook. И не дава интервюта - твърди, че вече нямал нищо общо със случая. "Знае се, че е разпитван от полицията. И по всичко личи, че някой е отвърнал на удара", заключава сп. Шпигел".
 


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
15
 
! Отговори
шоп преди 6 месеца
Женят ги на 9 за да имат време да нараждат повече деца. Нали Ердоган беше казал, че ще превземе света без да гръмне и една пушка. От 9 до 49 поне 40 ча/вета може да народи.
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чей сеа, кой и кво ме боли за Турция. Да си се оправят, там Меркел ако иска да се произнася.
106
2
 
22
 
! Отговори
до Русофоб преди 6 месеца
Цитирам:,,Мразя Русия! Мразя България! Слава на Израел! Слава на САЩ! Слава на Майка Турция! Слава на Аллах!"
_ _ _
А аз мразя тоя Русофоб,защото мрази родината ми.Ходи си в САЩ, Израел или Турция талибанин с талибанин да им чистиш кенефите дето 5 пари не дават за теб. Като мразиш България,някой насила ли те кара да го напишеш,повече да не си писал на български. Редакторе коментарът на тоя национален предател да бъде ИЗТРИИИТ!!!!
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, хайде да се издаде фетва, имамите да се кастрират преди да се отдадат на Аллах. Също така за християнските духовници! Само глупости мъдрят и вършат тия религиозни изверги!
104
0
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
Що не пишете че тези уредени бракове са всъщност продажба на деца на д.ърти педофили.
Никой нормален мъж(бил той и мюсулманин) няма да вдига мерак на деца
103
11
 
3
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
турция нали е демократична държава, що да се пречи на младите да се земат?! ама и вие па с тия остарели разбирания............!
102
25
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 6 месеца
Мразя Русия! Мразя България! Слава на Израел! Слава на САЩ! Слава на Майка Турция! Слава на Аллах!
101
31
 
1
 
! Отговори
Ал - Фатах преди 6 месеца
" А за онези, които не вярват в Аллах и в Неговия Пратеник - Ние сме приготвили за неверниците пламъци. "
(Сура 48:13)
100
0
 
36
 
! Отговори
Мухаха преди 6 месеца
Такива отпадъци се женят за малолетни защото са толкова задръстени , нямат никакъв шанс и са тотално игнорирани от зрелите жени на техните години . То и за това се налага бащите им да уреждат браковете " с някоя по-малка и глупава" че иначе си остават девственици за цял живот .
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми той Муха на мед 9 годишни ги е уважавал. Хора , които тачат педофил и масов убиец , няма да постигнат много.
98
0
 
35
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Та това са деца от 2ри клас!Гнусни изчадия адови!
97
2
 
23
 
! Отговори
Виконт преди 6 месеца
Винаги ще предпочитам Европа пред Азия!
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ориенталска диващина!
95
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво Ели следващата новина ще бъде за Русия, където си държат децата на "хляб и вода" до навършване на 18 години!
94
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Турке булка на 9, във Франсе булка на 90!
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега от дпс ще разкритикуват България е на следващите избори ще обещят да вакалат такъв закон и в България.
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е чак пък да са скандализирали, всички нормални и образоване хора знаем какво представляват анадолските диваци. Все пак са последователина неграмотния камилар и следват неговия пример. Скандализирани може да са само неграмотните джендъри, които мислят, че тия диваци са нормални хора.
91
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно турските кьопеци,които се опитват да омаловажат тази простотия,не познават добре цифрите.Става въпрос за деца на 8-9 години.Не за тийнеджъри.Още хиляди години ще чакате за Европа...
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 89
Дали ще се върнат в средновековието не се знае но се знае, че Ердоган с този закон си гарантира още един мандат.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просто озаконяват нещо което е незаконно в Европа