САЩ, Германия, Франция и Канада: Русия да каже за Новичок!

В обща декларация те подкрепиха оценката на Великобритания
Обновена: 6 сеп 2018 22:08 | 6 сеп 2018 21:57,
175
САЩ, Германия, Франция и Канада: Русия да каже за Новичок!
Снимка: БТА

В обща декларация САЩ, Германия, Франция и Канада заявиха, че подкрепят оценката на Великобритания, че служители на руското военно разузнаване стоят зад отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия, след като Лондон повдигна задочно обвинения на двама руснаци, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

"Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са били служители на руското военно разузнаване ГРУ и че тази операция почти сигурно е била одобрена на най-високо правителствено равнище", заявяват лидерите на тези четири западни страни.

В съвместна декларация на Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Канада лидерите на петте страни обещаха да работят по осуетяване на враждебните дейности на чуждестранни разузнавания.

"Вчерашното изявление (по разследването на отравянето на Скрипалови) още повече засилва намерението ни да продължим заедно да противодействаме на враждебната активност на чуждестранни разузнавания на територията на страните ни, да обезпечим спазването на забраната за използване на химически оръжия, да защитаваме гражданите си и да се защитаваме от всякакви форми на злонамерени държавни действия, насочени против нас и против нашите общества", се казва в съвместната декларация.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Великобритания отново изразяваме възмущението си от използването на химическото отровно вещество с нервнопаралитично действие, известно като "Новичок", на 4 март в Солсбъри. Приветстваме постигнатия напредък в разследването на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и приемаме за сведение повдигнатите вчера на двама заподозрени обвинения в опит за убийство. Даваме висока оценка на работата на полицията на Великобритания и на всички участвали в разследването", заявиха лидерите на петте западни държави.

Те освен това призоваха Русия да предостави всички подробности по програмата за разработка на нервнопаралитичното вещество "Новичок" на Организацията за забраната на химическите оръжия (ОЗХО).

"Обръщаме внимание и на това, че оценката на Великобритания, която е независимо проверена от ОЗХО, заключава, че същото отровно вещество е било използвано при отравянето на Доун Стърджис и Чарли Роули. Призоваваме Русия да осигури пълно оповестяване на програмата си за "Новичок" в ОЗХО", се казва в декларацията.

Русия категорично отхвърли отправените й обвинения и заявява, че програма за разработка на такова вещество не е имало нито в Съветския съюз, нито в Русия. Освен това експертите от британската военна химическа лаборатория в Портън Даун не са могли да установят произхода на веществото, с което са били отровени Скрипалови, отбелязва ТАСС.

Великобритания ще обсъди със съюзниците си в НАТО евентуални нови санкции срещу Русия, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.

"Както знаете, 28-те страни от НАТО вече ни подкрепиха по ситуацията в Солсбъри и ние сме много благодарни за това. Сега ще обсъдим кои са най-подходящите следващи стъпки", каза Пиърс.

По-късно днес руският постоянен представител в ООН Василий Небензя коментира, че има прекалено много несъответствия в предоставените от Лондон нови "улики" по случая Скрипал.

"На Лондон тази история му е нужна само с една цел - за развихряне на отвратителна антируска истерия и включването на други страни в нея. При тези нови британски "улики" има огромен брой несъответствия и отворени въпроси", каза Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на новите данни от британското разследване на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия.

Москва вече е загубила надежда, че ще бъдат намерени истинските виновни за отравянето на Скрипалови, заяви Небензя.

"Надявахме се днес да се чуе нещо убедително, което да хвърли светлина върху този инцидент. За жалост очакванията ни не се оправдаха. В днешното изказване `на постоянния представител на Великобритания в ООН чухме същите лъжи", добави той.

"Инцидентът от 4 март стана удобен предлог за разпалване на антируска истерия в навечерието на инсценирането на използването на химическо оръжие в сирийския град Дума. Изказването на (британския премиер) Тереза Мей от 5 септември се състоя в малко преди, така да се каже, началото на новия политически сезон и около активно обсъжданата ситуация в Идлиб и готвещата се там провокация с химическа атака, за която ние многократно предупредихме", каза руският постоянен представител в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
11
 
! Отговори
Сикаджийска ТИКВА преди 5 години
Ама имате ли 120% доказателства?
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се пръждосва дър тата крава от Еврейския съюз и то без никакво споразумение по бързо. Вън тази напаст божия веднъж за винаги. Да си стоят на острова и да се тровят и я.бат между тях за вечни времена. Амин
41
3
 
20
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
ФАЩ И ФРЪНЦИЯ ДА ОБЯСНЯТ ЗА БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД СИРИЯ И КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ХИМИЧЕСКИТЕ ОРЪЖИЯ. КРЪВОСМЕСИТЕЛИТЕ НА ОСТРОВЧЕТО ДА ОБЯСНЯТ КАК ЗАМИСЛИХА УБИЙСТВОТО НА ЛЕЙДИ ДАЯНА. СТИГА СТЕ СЪС ТОЗ СКРИПАЛ ЧЕ СТАВАТЕ СМЕШНИ УБИЙЦИ ОТГОВОРНИ ЗА СТОТИЦИ ВОЙНИ ПО СВЕТА КАСАПИ БЕЗЖАЛОСТНИ НАЙ МНОГО ВИЯ ДА СТЕ ТРОВИЛИ
40
23
 
4
 
! Отговори
www преди 5 години
Руската финансова система окончателно е катастрофирала. Какво ли ще стане след още санкции? Глад? Безредици? Сепаратисти?
39
4
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Днес на един от най-бългрските празници, БНР и сайтовете ни заливат с лъжите за отравянето на Скрипал. Много важна лъжа, толкова вжна колкото за притежанието на БОВ в миналито от Ирак. Никой не вярва на тези измишльотини. Западните политици са напълно изпращли.
38
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До антизападопоклонникТогава нямаше касови бележки...
37
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До СТРАНДЖАТАОсвен досието на Иво,друго нищо истинско от него не видяхме...Тоя се е продал веднъж на комунистите,сега го прави по навик и на други-щом плащат,к'во пък.За ку***та клиентът е без значение,щом си плаща.
36
1
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До странджата, Няма ли касови бележки, прикрепени към фактурите, фактурите не важат!
35
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Верно ли, че госпожа Лъжа освен бяс е прихванала и чyма... - от баба Дора...
34
8
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
За разлика от парламентарната мадона... - Иво им вади не само фактите, но и фактурите...
33
1
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Верно ли,че Инджев пак е на линия?То и той е бивш агент,та нищо чудно да е поразен от някое тайнствено вещество-примерно Дурачок,ако се съди по излиянията му.А,какво стана с колегата му по служба в ДС,а сега и в Козяк Коритаров?
32
1
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До странджата, Дееа тея "голи факти"! Поне да имаше и две голи мадами покрай тях, че да има закакво да го гледа човек!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАА как е в България 250 лв. пенция 100 лева за лекарства, каза го агента.
30
0
 
1
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До Странджата,Герман Греф, понеже е прозападнонастроен и дефакто се явява германец, въпреки че е шеф на най-голямата "руска" банка, отказа да участва с капитали с създаването на тази въпросната банка и така проекта пропадна!
29
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като гледаме какви ги вършат англичаните на Слънчака,сърце не ни дава да повярваме на вехтата скоч.убра.
28
2
 
2
 
! Отговори
Ваш любим Тайпи преди 5 години
Ей сега ми се обади Путин и каза че ще го премести.
27
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Удобна или не... - колегата Инджев говори само истината... - подкрепена с голи факти...
26
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Някой знае ли какво стана с оная прословута евроазиатска банка, която трябваше да е с уставен капитал 100 милиарда долара, и която да се противопостави на Запада, но забележете с уставен капитал в долари... - чиято равностойност е не знам си колко квадралиона рубли...
25
3
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Проблема е обаче ,че никой не ви вярва на пропагандата и лъжите срещу Русия!ФАЩ и пинчерите му трябва да бъдат изтрити от лицето на земята за да има мир!
24
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Търси се новия господин Горбачов... - след Путин идва той...