САЩ, Германия, Франция и Канада: Русия да каже за Новичок!

В обща декларация те подкрепиха оценката на Великобритания
Обновена: 6 сеп 2018 22:08 | 6 сеп 2018 21:57,
175
САЩ, Германия, Франция и Канада: Русия да каже за Новичок!
Снимка: БТА

В обща декларация САЩ, Германия, Франция и Канада заявиха, че подкрепят оценката на Великобритания, че служители на руското военно разузнаване стоят зад отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия, след като Лондон повдигна задочно обвинения на двама руснаци, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

"Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са били служители на руското военно разузнаване ГРУ и че тази операция почти сигурно е била одобрена на най-високо правителствено равнище", заявяват лидерите на тези четири западни страни.

В съвместна декларация на Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Канада лидерите на петте страни обещаха да работят по осуетяване на враждебните дейности на чуждестранни разузнавания.

"Вчерашното изявление (по разследването на отравянето на Скрипалови) още повече засилва намерението ни да продължим заедно да противодействаме на враждебната активност на чуждестранни разузнавания на територията на страните ни, да обезпечим спазването на забраната за използване на химически оръжия, да защитаваме гражданите си и да се защитаваме от всякакви форми на злонамерени държавни действия, насочени против нас и против нашите общества", се казва в съвместната декларация.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Великобритания отново изразяваме възмущението си от използването на химическото отровно вещество с нервнопаралитично действие, известно като "Новичок", на 4 март в Солсбъри. Приветстваме постигнатия напредък в разследването на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и приемаме за сведение повдигнатите вчера на двама заподозрени обвинения в опит за убийство. Даваме висока оценка на работата на полицията на Великобритания и на всички участвали в разследването", заявиха лидерите на петте западни държави.

Те освен това призоваха Русия да предостави всички подробности по програмата за разработка на нервнопаралитичното вещество "Новичок" на Организацията за забраната на химическите оръжия (ОЗХО).

"Обръщаме внимание и на това, че оценката на Великобритания, която е независимо проверена от ОЗХО, заключава, че същото отровно вещество е било използвано при отравянето на Доун Стърджис и Чарли Роули. Призоваваме Русия да осигури пълно оповестяване на програмата си за "Новичок" в ОЗХО", се казва в декларацията.

Русия категорично отхвърли отправените й обвинения и заявява, че програма за разработка на такова вещество не е имало нито в Съветския съюз, нито в Русия. Освен това експертите от британската военна химическа лаборатория в Портън Даун не са могли да установят произхода на веществото, с което са били отровени Скрипалови, отбелязва ТАСС.

Великобритания ще обсъди със съюзниците си в НАТО евентуални нови санкции срещу Русия, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.

"Както знаете, 28-те страни от НАТО вече ни подкрепиха по ситуацията в Солсбъри и ние сме много благодарни за това. Сега ще обсъдим кои са най-подходящите следващи стъпки", каза Пиърс.

По-късно днес руският постоянен представител в ООН Василий Небензя коментира, че има прекалено много несъответствия в предоставените от Лондон нови "улики" по случая Скрипал.

"На Лондон тази история му е нужна само с една цел - за развихряне на отвратителна антируска истерия и включването на други страни в нея. При тези нови британски "улики" има огромен брой несъответствия и отворени въпроси", каза Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на новите данни от британското разследване на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия.

Москва вече е загубила надежда, че ще бъдат намерени истинските виновни за отравянето на Скрипалови, заяви Небензя.

"Надявахме се днес да се чуе нещо убедително, което да хвърли светлина върху този инцидент. За жалост очакванията ни не се оправдаха. В днешното изказване `на постоянния представител на Великобритания в ООН чухме същите лъжи", добави той.

"Инцидентът от 4 март стана удобен предлог за разпалване на антируска истерия в навечерието на инсценирането на използването на химическо оръжие в сирийския град Дума. Изказването на (британския премиер) Тереза Мей от 5 септември се състоя в малко преди, така да се каже, началото на новия политически сезон и около активно обсъжданата ситуация в Идлиб и готвещата се там провокация с химическа атака, за която ние многократно предупредихме", каза руският постоянен представител в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Империята на злото се нарича САЩ!!!!
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо вече не може да спре САЩ по пътят им към изчезването.
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има още санкции за великата империя на злото !
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България???
99
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Британците се оплетоха в собствените си съчинения. Има толкова несъответствия във версиите им, и толкова пъти ги променяха, че вече не си струва да се коментират. Това, което не се променя, е антируската им пропаганда.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TYPA SISTEMA STE NENORMALNA DOKAZANO I USA I VSITE ZAPADNI KOCHINI
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес всичко се произвежда в Китай и се внася в Европа и САЩ. Ако някой се напие с водка, пак Русия ще обвинят, защото водката е руско питие.
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Създателят на новичок е в САЩ, май. Той да каже. Него да питат.
95
0
 
2
 
! Отговори
До 133 преди 5 години
Не е нужно някой да ти се отчита ,за да знаеш тази информация ,кeлeш.И въобще къде си тръгнал да се правиш на интересен ,след като мозъчето ти стига само колкото да си вържеш обувките ?
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Скрипал ясно бил разузнавач,вече бивш,но на няколко разузнавания-шпионин ,даже вече разказаха къде е бил засечен,с кого са го заменили,как наново го въвлекли в играта по не негово желание,завербували,че стигнал до пенсионна възраст и когато трябва вече да си получава пенсията от тези няколко разузнавания понеже нали е работил за тези държавни служби и изпълнявал техни нареждания как обикновен войн с чин,наместо да му осигурят достойната пенсия общо взели и го натровили,че и др.невинни,децата.
93
6
 
16
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Не знам кой крив кой прав.Но знам какво чух.Англия обвини Русия още на другия ден-без необходимите изследвания и разследване.Аз не мисля, че Русия е толкова ***, че преди избори и световно по фудбол да направи такава велика глупост.А в англичаните вече се съмнявам, особено след брекзита.За какво им е на руснаците да тровят много бивш агент и то с новичок, който уж се правил само в Русия.
92
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 139 Прод3. След като разпръснат с флакона Отровното вещество по дръжката на вратата на Скрипал - те трябва да се ОТЪРВАТ не само от флакона но и от дрехите си - Яке, Ръкавици и Панталони (като минимум)Снимките показват че цял ден са с едни и същи дрехи и не носят достатъчно обемист багаж за да си подменят дрехите4. Още една ИДИОТЩИНА - ОЗХО лабораторията в доклада си пише че пробите дадени им за изследване са с 95% Чистота - Пробата трябва да е взета от течен източник на отровата
91
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 139УМНИКО Аз съм ОЗ от Химически Войски и сега ще ти кажа колко пъти въпросните двама човека ако са носили ОТРОВНО ВЕЩЕСТВО от Класа на БОВ трябва вече да са МЪРТВИ1. Когато самолета излети в кабината се намалява налягането до нивото на 2500м височина - това би изкарало част от веществото от флакона(Евтин флакон за парфюмни тестери) с който са го носили и целия самолет щеше да е мъртъв2. Според Скотланд ярд са тествали флакона в Хотела - Как те или други от хотела не са МЪРТВИ?
90
3
 
0
 
! Отговори
Ели - Somebody преди 5 години
До: annybodyVeritas vos liberabit. Истината ще ви направи свободни.В много елитни англоезични университети при дипломирането се дават пръстени с този девиз и сентенция, произходът е в Библията - Христос.Явно сте завършил спортна паралелка или вечерен 3-ти клас.
89
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааха ха ха ха , англия пропада тотално заради брексит и отчаяно търси виновни . Естествено Русия е главния враг така и така затъването е неизбежно.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 140 АнонименЕ, поне ти се изпаднал в положението на разцепен джендар
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Група мазохисти е надала вой за мечешки масаж. Ще си го получат накрая.
86
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин изпадна в положението на Кадафи след атентата в Локърби. И тогава кадаифа отричаше до последно, но накрая предаде агента си и плати огромни компенсации. Така че непрекъснатото отричане на Путин с нищо няма да му помогне.
85
3
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 години
На вниманието на Администратора!Нито един уважаващ себе си и аудиторията си сайт не допуска постове на извратени истерични особи, моля Ви да изтриете следните постове: 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 141, 142, 143, 144, 145.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 126Явно на теб се отчитат кой колко бойни глави има. хахахах