70 години КНДР: Ким събира пари и представя нов имидж

Годишнината от основаването на КНДР се отбелязва цял месец
7 сеп 2018 20:45, Елка Василева
129
 70 години КНДР: Ким събира пари и представя нов имидж

Очаква се празненствата за 70-годишнината на Северна Корея да представят една страна, която вече си е осигурила ядрен арсенал и сега се съсредоточава върху развитието на икономиката и на международните си отношения, пише Ройтерс.

Събитията в неделя ще положат началото на продължаващи около месец прояви, както и на търговско изложение и други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвестиции и туристи в ограничената от санкции страна.

След като обяви своята ядрена програма за "приключена", севернокорейският водач Ким Чен Ун ще използва проявите в неделя, за да изтъкне подновения си фокус върху икономическото развитие, а вероятно и върху своята дипломатическа кампания, която му спечели тази година исторически срещи на върха със Съединените щати, Китай и Южна Корея, твърдят анализатори.

"Това е ден, в който Ким Чен Ун трябва да припомни изминалите 70 години на републиката и в който е длъжен да предложи нова дългосрочна държавническа визия за повече от 10 години напред", казва Хон Мин, старши изследовател в корейския Институт за национално обединение. "Обаче за него няма да бъде лесно, защото в действителност не е постигнал нищо забележително, откакто промени насоката на националната политика към "икономиката на първо място", допълва той.

Икономическите санкции срещу Северна Корея заради нейните разработки на ядрено оръжие изтощават бедната държава, в която около 40 на сто от населението или над 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а около 20 процента от децата страдат от недохранване по данни на ООН. Под едноличното управление на Ким страната е обвинявана и за масови нарушения на правата на човека, като доклад на ООН от миналата година установи, че между 80 и 120 хиляди души са задържани в затворнически лагери.

Кеш от туризъм

Държавните медии призовават денят да бъде "честване на победата и по-нататъшно разширяване на резултатите от великия поход за икономическо развитие". За първи път от пет години Пхенян организира "Масови игри" - мащабно националистическо представление с участието на близо 100 000 души на един от най-големите стадиони в света. В центъра на Пхенян вчера можеха да се видят хиляди деца в ученически униформи, които се упражняваха в маршируване и музикални изпълнения на площад "Ким Ир Сен", както и по улиците из целия град.

Плакати по основните улици напомнят за годишнината, а работници кърпят шосето от летището до центъра на града. Самолетът на "Еър Корио" от Пекин до Пхенян, с който пътуваше кореспондентът на Ройтерс, беше запълнен докрай, предимно с туристи и журналисти.

Събитията, и особено фотогеничните "Масови игри", предлагат на Северна Корея възможност да събере чуждестранна валута от хилядите чуждестранни посетители, стичащи се в столицата, тъкмо когато туризмът остава един от малкото останали надеждни източници на приходи на фона на санкциите, засягащи 90 процента от нейния годишен износ на стойност 3 млрд долара.

Докато входните билети за предишните "Масови игри" струваха най-много 300 евро, тази година ВИП местата струват 800 евро, казва Саймън Кокрел, главен мениджър на агенцията "Корио турс". Най-евтините места са по 100 евро.

Въпреки цените търсенето е голямо, каза той.

"Има много голям интерес. Всички полети са пълни, всички хотели са пълни. Показателен е фактът, че севернокорейската страна забрани на китайски туроператори да водят повече туристи до средата на септември просто заради липса на капацитет", добави Кокрел.

Корейският институт по корабоплаване - южнокорейски мозъчен тръст, е изчислил, че туризмът генерира 44 милиона долара годишно за изолираната страна, като китайските туристи съставляват около 80 на сто от чуждестранните посетители в Севера.

Чуждестранните гости

Досега се знае, че само един държавен глава - от Мавритания - ще посети Северна Корея за празненствата - нещо, за което Северна Корея обвинява САЩ.

"САЩ принуждават другите страни да не изпращат високопоставени делегации за честването на 70-годишнината от основаването на КНДР", заяви външното министерство на Севера в изявление, публикувано от държавната информационна агенция КЦТА.

След седмици на предположения, че китайският президент Си Цзинпин може да направи в неделя първото си посещение в Пхенян, Пекин обяви, че китайската делегация ще се ръководи от парламентарния шеф Ли Чжаншу.

По-късно през септември Северна Корея ще бъде домакин на търговско изложение и на други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвеститори, но мнозина ще останат предпазливи заради санкциите, които все още блокират много аспекти на търговията със Севера.

Канадският бизнес консултант Майкъл Спейвър, който оглавява проект за културен обмен "Пекту кълчъръл ексчейндж", заяви, че работи със севернокорейското правителство за привличането на 25 китайски инвеститори и предприемачи, които да се запознаят с потенциални проекти в Пхенян, Вонсан и Нампхо.

"Ще участваме в опознавателни заседания с различни държавни чиновници и акционери и също така ще посетим съществуващи и бъдещи зони за развитие", каза Спейвър пред Ройтерс.

Военна демонстрация?

В плановете за неделя има също факелно шествие, както и военен парад, който ще бъде наблюдаван внимателно за признаци за нови балистични ракети или други модерни оръжия. Северна Корея обикновено използва големите празници, за да покаже военните си възможности и най-новите разработки в ракетната технология.

Според сайта "38 North" сателитни снимки показват, че военният компонент на неделния парад ще бъде по-голям от миналата година, въпреки че балистични ракети с голям обсег или пускови установки за тях не са били засечени.

"Демонстрацията на военна мощ винаги е била ключова за севернокорейската държавност", каза изследователят Хон. "Северна Корея обаче знае, че ако покаже междуконтинентални балистични ракети, международната общност ще се усъмни в желанието й за денуклеаризация. Крайно невероятно е Северна Корея да поеме такъв риск", добави той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дебелак, що не се откаже от властта в името на народа си и да се обединят двете кореи. За разлика от умиращите от глад севернокорейци, тия от юга, вече имат летящи чиний.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, а една наноритания, ако я поставят не за 70, а за 20 години в тотална изолация от останалия свят, като СК, колко време ще издържи?
68
2
 
5
 
! Отговори
До 88 ким преди 5 години
Кимчо...и мозъка още ти е в комунизма. Само като ти слушаме глупостите.Значи, ако имам фирма, но си изнеса част от производството в Китай, защото ми е по изгодно и моя продукт и фирма, стават автоматично китайски, така ли?Е...тази промита логика...само един завършен *** може да извади. Много сте зле. И винаги сте били зле в икономиката и финансите, най вече.
67
5
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 5 години
До Ким Чен УнЗабравяш най-важното ! Най-много крадяха комунистите и наистита е цяло чудо ,че народът издържа толкова време на тези ***.
66
5
 
10
 
! Отговори
Гъз На Сран преди 5 години
Преди 89та, родителите ми работеха и двамата /пресрижна уж работа/ и почивката ни беше една смяна на морето и това е. Сега със съпругата ми се водим от тъй наречената средна класа. Не сме бизнесмени взимаме средната за страната заплата. Тази година съм бил 17 дни на вилата ми на морето, седмица в Италия, и Два пъти по 5 дни в Гъеция. Говорете ми пак
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От де събира пари. В смисъл от де идват, щото те не търгуват...
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
119 ПРАВ СИ ВИЖ ВЪВ ВЕНИЦУЕЛА
63
4
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До,КИМ Алоо за разлика от теб аз никога не съм градил живота си по партиен принцип .А социализма го съсипаха такива вътрешни врагове като теб .Това беше най голямата грешка на комунистите че не ви изтребиха до крак а ви дадоха шанс да живеете и да рушите системата от вътре .Даже се чудя как соца издържа толкова години при това грабене и пладнешки кражби .Само много богата държава може да издържи на такъв безогледен грабеж .Това е истината .
62
5
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До Кимчо Алоо прочети в уйкипедия що е то комунизъм за да разбереш че в България никога и по целият друг свят не е имало такъв .Имаше социализъм и то в пъти по добър от твоята скапана либерално джендърска демокрация .Демокрация която дава свобода на крадливите олигарси да ограбват хората . А социализма ние си го съсипахме защото крадяхме безогледно от директора до последният работник .Даже се чудя как той оцеля цели 45 години от такова крадене .
61
5
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До 94 Ало вече всичко е Китайско ,няма японско няма корейско .Ай съвземи се бе човек ,ти явно живееш в амазонията защото си много изостанал с информацията ,кой какво произвежда .
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 116 ГoшуНа тва фото са види един гей ...
59
5
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Да живее КНДР!Леле, леле :))) Не ги знам кои са тези шороши (явно имаш проблем с фъфленето, паднали са ти зъбите може би), но аз съм класически ***. :) Харесвам Запада и САЩ, на мен лично Сорос ми плаща, за да троля. Плаща ми в долари, чух обаче, че заплатата ми била като на Запад, а на теб в рубли като в Путлeрлaнд :) Та като чух за Прасчо и направо се *** в гащите. Чакай сега, след като се върнах от една прoституtka да си избърша *** и да си сипя една водка :)))
58
9
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Интересно развитие. В Северна Корея се забелязват показатели, че някак си като че ли иска, а не само иска а и го прави, започва да се отваря за света. Докато в най-голямата *** на света, колхозниците все повече и повече се изолират и затварят за цивилизацията. Накрая ще си имат кралство, управлявано от джудже, което от сутрин до вечер ще ги храни само с велики приказки, колко са могъщи, а те ще ядат супа от брезова *** и ще пият водка от кори на картофи (както и сега правят) :))))
57
2
 
10
 
! Отговори
До 97 преди 5 години
Още един комунделски мозък, с каскет.Абе, ти знаеш ли калво е покупвателна способност и как се изчислява тя?В с.корея им разправят същото. Ходи там.От къде ги вадите тези евтини байтошовски пропагаанди, на 40год.Много сте зле.
56
2
 
8
 
! Отговори
До 94 преди 5 години
Плюеш по западния свят, включая ю.корея и защитаваш с.корея...но телевизора ти сигурно е японски или корейски, телефона също, а колата ти не е лада.Всички сте еднакви лицемери, комунделите.
55
1
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
***...на теб това ли ти е бил критерия за успех? Да се издигнеш в партията?Вие сте болни, бе!Промити селски ***, с два пръста чело...които неиатово цял живпт сте мразили по умните от вас. Това сте комунистите.
54
6
 
4
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Защо Румъния уби диктатора си чаушеско а ние не сега Румъния е пред България
53
10
 
7
 
! Отговори
Само сравнете преди 5 години
Снимка на корейския полуостров през ноща от борда на МКС.Няма по красноречиво доказателство за последиците от руската дружба.Южна Корея свети и блести , а северна Корея цялата е в мрак , само на вожда площада му свети и пустее.Дори диктатора Ким иска със запада да се сближи и от смрадливата Русия да се отдалечи
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са го уволнили от милицията Ким Чен Ун бе,за това страда. Това било -Емил Боев,боже!!!!
51
0
 
7
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Ами, НИЕ сме нормалните хора на България.А, не тези, които ни обясняват, че да не пускаш народа си да пътува в чужбина, да го караш да се реди като животни за два банана и 100гр. луканка е нещо хубаво.Сбъркан си. Ходи си лягай във великата ти панелка...дето согурно я хеалиш, че бай ъошо селския ти я е построил...и е мн по велика от нояото демократично строителство.