Дъжд от куршуми, всеки ден – в Рио де Жанейро

Само през август по улиците на града са станали 700 престрелки
7 сеп 2018 19:45, Елка Василева
49
Дъжд от куршуми, всеки ден – в Рио де Жанейро
Снимка: архив, Reuters

Нито полицията, нито военните успяват да овладеят ситуацията в Рио де Жанейро. Само през август по улиците на града се е стигнало до поне 700 престрелки. Там всеки може да бъде застрелян.

700 престрелки по улиците на Рио де Жанейро само за месец август - поне толкова са били регистрирани от приложенията за смартфони, които предупреждават жителите на бразилската метрополия за подобни случаи. Това е с 80% повече, отколкото през август 2017.

Местните хора се опитват да избягват опасните райони. Тези, които разполагат с достатъчно пари, пътуват с бронирани автомобили. Другите затъмняват стъклата на колите си, пише Дойче веле.

В квартал Tijuca живеят основно хора от средната класа. Много от тях обмислят сериозно възможността да се преместят на друго място. Местните барове се оплакват от сериозен спад на клиенти. Подобно е обаче и положението в бохемския квартал Lapa.

Същевременно в два от най-престижните жилищни райони на Рио - Ipanema и Leblon - все повече имоти биват охранявани от частни фирми. Нощем всички се опитват да заобикалят лошо осветените паркове - дори и в богатите квартали. А особено тежко е положението на хората от бедните райони на метрополията - фавелите на Рио.

В Рио де Жанейро вероятността да бъдеш убит се определя от цвета на кожата и пощенския код, смята политоложката Илона Сабо. А Клаудия Сакраменто, която неведнъж е ставала свидетел на престрелки, казва: "Ако зависеше от мен, бих забранила например на хората в моя квартал Vila Cruzeiro да напускат домовете си, освен ако не трябва да карат децата си на училище, да ходят на работа или да пазаруват. Защото тук човек никога не знае какво може да му се случи в следващия момент.".

"Не искаме военните да ни пазят"

Клаудия Сакраменто ежедневно предупреждава своите съкварталци за дебнещите ги опасности - къде има престрелки, струпвания на полицейски сили или военни, кои улици и квартали трябва да се избягват. Прави го от седем години - чрез кратки съобщения в Уотсап, Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Твърдо решена е да продължи "докато е жива".

"Преди една седмица в нашия квартал беше ужасно", казва тя. "Училищата и детските градини бяха затворени, тъй като военните, които през февруари смениха полицаите по улиците на квартала ни и поеха грижата за осигуряването на реда, предприеха офанзива срещу наркобандите", обяснява Сакраменто. "В рамките на няколко дни в жилищата на хората нахлуваха войници, претърсваха ги из основи и задържаха невинни граждани. Хората мечтаят за добрите стари времена. Те не искат по улиците на квартала да се разхождат военни, защото не се чувстват сигурни с тях", добавя тя.

"Всички познават младежите от наркосцената. Хората ги знаят от малки деца и с тях се живее спокойно и безпроблемно. Проблемите започват, когато държавата изведнъж реши да се намеси. Тогава навсякъде започват да хвърчат куршуми. Една приятелка едва не загина в кухнята си. И когато роптаем срещу този вид насилие, ни обвиняват, че сме защитавали престъпниците", казва Клаудия Сакраменто.

И в бедния квартал Dona Marta почти не минава ден без престрелки. Това беше един от първите жилищни райони на Рио, където бяха разположени специалните части UPP. Именно в Dona Marta през 1996 година Майкъл Джексън засне видеоклипа към песента си "They don't care about us". По този повод в квартала преди години беше издигната статуя на поп звездата, а през 2018 някой беше окачил на нея автомат.

Днес престрелките достигат дори и Urca, който е смятан за най-сигурния квартал на Рио. Там живее висшата класа, а районът е обграден от сгради на военните. През юли тази година престрелка, започнала в една от фавелите на Рио, стигна до Urсa и наруши идилията в квартала.

"Майкъл Джексън беше прав"

"Войната срещу наркотиците отнема много човешки животи, тя разболява хората и намалява успеха на децата в училище", казва пред Дойче веле социоложката Юлита Лемгрубер. Според различни изследвания децата от проблемните райони показват по-лоши резултати в училище. В Рио всяко четвърто училище се намира именно в такъв проблемен квартал.

Полицията обикновено започва операциите си точно когато децата отиват на училище, оплаква се Андре Константино, бивш председател на гражданското сдружение на живеещите в квартал Babilonia. "Военните ни използват като живи щитове. А това показва, че за тях животът на хората не струва пукната пара", добавя той.

Силите на реда обаче използват твърдия подход и залагат на насилието. Константино признава, че с удоволствие би се махнал от този картал и би отишъл някъде. "Някъде, където има асфалт, защото там силите на реда не си позволяват подобно нещо", добавя той. "Това тук прилича на лагер на смъртта, предназначен за унищожение на тъмнокожите. Как бих могъл да искам да остана тук! Само в нашия квартал има две тайни гробища с тела на убити."

Според Андре Константино властите изобщо не мислят за младите хора. "Липсват образователни и културни програми, както и политически инициативи, които биха могли да спасят младото поколение. Но на държавата не ѝ пука за младите, нещо повече дори - тя иска да ги унищожи. Майкъл Джексън беше прав: They don't care about us", заключава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
мечтата на дойче-велевските пропагитатори на чумата на необолшевиките и техния фюрер меркел е европа да достигне рио по толерирана престъпност. и за това плащат всички данъкоплатци на германия.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не са ли Б-то на БРИКСа?И на тия серсеми доларът и американците са им виновни.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MakedonРусеф я няма от 3 години бе зайобайов.
40
0
 
1
 
! Отговори
така е преди 5 години
И това по-добре ли е отколкото при бай Тошо?
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извънредно положение. Забранява се носенето и притежаването на оръжие от гражданите. Дава се срок за доброволно предаване на оръжието в местните полицейски участъци. Разпространението, производството и консумацията на наркотици се наказва най строго (както в Сингапур). Въвежда се вечерен час. Откриват се трудови лагери и всеки който се е предал доброволно минава през трудов лагер, изучава професия и възстановява щети. Тези който не искат и се бунтуват, се трепят на място. Няма друг начин.
38
4
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Abe vistinata e......... Kaj sto stapnal Bolgarin ili Bolgarka[Rusef] na vlast e horor i pekol .
37
3
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Просто е само, ако си много ***!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е: *** върху черната махала, верига БТР-и около нея, за да не се измъкне никой. После даваш парцела за застрояване на търг и си избиваш така цената на операцията.
35
0
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
пендосите чак тука ни отравят живота а какво да говорим за държави които са в съседство до тях
34
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Американ*** == кoмyнeтaтa
33
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 32:*** сте като шимпанзетата...raдни и rлynaви...
32
1
 
17
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Много квартали с цветнокожи много престъпност ! Така е по цял свят . Елементарно Уотсън
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забрана на оръжие и иземване, по подобие на България след втората световна
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието не е решение, войната срвщу дрогата също . Как ще помогнеш на хората като създаваш престрелки ? Трябва да се създадат работни места, за да не тръгват хлапетата по лошия път. Не може да живееш в ужасна мизерия и да забогатееш честно. Политиците го знаят, но не го променят. Те са виновниците. Когато живота ти е лош, вероятно е да посегнеш към дрогата, когато работиш и печелиш, опасността е малка. Дайте им работа.
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите и бизнесът ни тикат към Латинска Америка. Не си мислете, че ни водят към Германия.
28
5
 
9
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До aa1830еми то и българия не е по различно. няма престрекли все още но ще ти оберат и колата и къщата и гащите за 2 секунди докато си на "трона"
27
4
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Дойче веле и тяхната Клаудия Сакраменто яно и необезпокоявано защотават наркобандите като обвиняват полицията и военните. Както винаги дойче веле са защитавали терора, анархията и вътрешните войни в подобни държави спонсорирани от тях
26
4
 
4
 
! Отговори
sigh преди 5 години
До seiraбоже мили една страна от 7милиона колко психични болни е произвела.......................
25
3
 
14
 
! Отговори
ходил преди 5 години
В Бразилия са ни "вадили" нещо между големи ножове и мачете в Сантос-това е на брега, не е малък град, но има квартали с банди и пълна липса на полиция. Има и център с небостъргачи, а също и истински наколни колиби, строени директно в реката. Сутрин по броя на пика-ещите се вижда колко човека живеят в колибата. Като цяло май и ние работим по техния модел-много ултрабедни и малко ултрабогати,минимум средна класа. ПС-като ни вадиха ножовете, ни взеха парите и часовниците, после агента се извини?!?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е Бразилия да не тръгне по пътя на Венецуела или Сирия. Защото не дават. Така са си добре.