Удушен руски бизнесмен бил тровен преди това

Какво сочи разследването за убийството на Николай Глушков
67
Удушен руски бизнесмен бил тровен преди това
Снимка: Reuters

Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит удушен на 12 март в дома си в Южен Лондон, преди това е оцелял след опит за отравяне, извършен от двама мистериозни мъже от Москва, които го посетили в хотелската му стая в Бристъл през 2013 година. Това съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на британски следователи.

Глушков е бил близък сътрудник на покойния руски магнат Борис Березовски и известен критик на Кремъл, припомня изданието.

През 90-те години на миналия век Глушков е работил за руския авиопревозвач "Аерофлот" и за автомобилната компания на Березовски "ЛогоВАЗ". През 1999 г., след като Березовски влиза в конфликт с Владимир Путин и бяга във Великобритания, Глушков е обвинен в пране на пари и измама. Той прекарва пет години в руски затвор и е освободен през 2004 г.

Британските следователи възобновили разследването за убийството на Глушков, извършено седмица след отравянето с Новичок на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Информацията се появила през седмицата, когато Скотланд Ярд назова имената на двама руснаци, заподозрени за отравянето на Скрипал - Александър Петров и Руслан Боширов - работещи за руското военно разузнаване. Смята се, че имената им са фалшиви.

Но за разлика от разследването за Скрипал, достигнало до двамата руснаци, детективите, работещи по смъртта на Глушков все още не са открили заподозрени.

Отделът за контратероризъм в Скотланд Ярд разпространи видеозапис, на който се вижда черен ван, забелязан около времето на убийството на Глушков на 11 март. Следствието работи по версията, че Глушков може, подобно на Скрипал, да е жертва на професионален убиец или на убийци, изпратени от руските шпионски служби, изтъква "Гардиън".

Като част от разследването полицията проверява отново предполагаемо покушение срещу Глушков в началото на ноември 2013 година, шест месеца, след като той обвинил Кремъл за убийството на Березовски, открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга край Аскот.

Глушков разказал на приятели, че най-напред се срещнал с двамата руснаци на холандското летище Схипхол. Той се боял от срещата и затова избрал място с видеонаблюдение. По-късно се натъкнал на тях отново по време на пътуване в Бристъл, където бил отседнал в Grand Hotel в града, уточнява британският всекидневник.

На следващия ден от хотела извикали Бърза помощ, тъй като Николай Глушков бил припаднал. След като се свестил, бизнесменът разказал на парамедика, че предишната вечер двамата руснаци купили бутилка шампанско от бара на хотела и го поканили да пие с тях, а той приел, "въпреки че всъщност не ги познавал". Според Глушков руснаците са се опитали да го отровят заради приятелството му с покойния Березовски.

Парамедикът посочва, че по време на този разказ в стаята имало двама полицаи, но изглеждали скептични към твърденията на Глушков.

След излизането си от затвора през 2004 година, Глушков заминава за Великобритания, където получава политическо убежище. Той бил в средите на имигранти, противници на Путин, сред които Александър Литвиненко, убит през 2006 година с радиоактивен чай, и грузинският милиардер Бадри Патаркацишвили, починал през 2008 година от предполагаем сърдечен удар, припомня "Гардиън".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
11
 
! Отговори
Ейми Уайнхаус преди 5 години
Ако английската полиция започне да разследва всеки руснак умрял от препиване ще има само с това да се занимава в следващите 300 години или да назначат на щат поне още 40-50 хиляди китайци. Работата е сериозна.
6
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИД бледнее пред руския Гулаг по зверства.Разликата е че първите се хвалеха с жестокостта си, а вторите - прикриват и отричат !
5
7
 
20
 
! Отговори
Чарли Шийн преди 5 години
А това че някои от руските олигарси в Англия пият и се дрогират като змейове не е никакъв фактор и причина за преждевременната им кончина, нали. Комбинацията алкохол, наркотици и проститтутки е по-смъртоносна от спин и рак заедно. Специално Березовски беше събрал очите на една обръгнала и опитна труженичка видяла какво ли не. Така че, айде молим ви, тия приказки с тровенето ги разправяйте на подрастващите британчета в яслите, за да не стават алкохолици и дрогари.
4
2
 
13
 
! Отговори
цензорът на днес преди 5 години
работи бързо, като комсомолец на димитровски съботник.
3
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските руснаци отново са във форума, да защитават истинската им родина и техния любимец джуджето от Кремъл.
2
7
 
28
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 5 години
Тоя бетер Распутин бе - бит, тровен, душен, стрелян, и накрая удавен. Това фантастиките на Скотланд ярд са достойни за екранизация и Оскар вече.
1
3
 
20
 
! Отговори
кармата преди 5 години
"Га ядаха кифтета ни риваха" - свършиха милионите, станаха предатели на тези дето им даваха кифтетата.