Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат

И в момента британската здравна система изпитва недостиг на кадри
104
Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат
Снимка: архив, Ройтерс

От 30 години Хубертус фон Блументал е практикуващ лекар във Великобритания. Той е силно обезпокоен от предстоящия Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС може да промени целия му живот, пише "Дойче веле".

"След референдума атмосферата в страната се промени коренно", казва той. Някои от пациентите му били загрижени дали сега няма да му се наложи да се върне у дома. "Тук съм си у дома", отговаря им лекарят, който е живял по-дълго на Острова, отколкото в Германия.

Кабинетът на Хубертус фон Блументал е в Гемлингей - малко селце близо до университетския град Кеймбридж. Работното му място не се различава от хилядите други лекарски кабинети с остаряла материална база след продължаващите от години икономии в държавното здравеопазване.

В тази част на графство Съри повечето жители са гласували за Брекзит. По-възрастните от тях са дълбоко свързани с традициите и нямат понятие от глобализиращата се икономика, разказва лекарят. В Кеймбридж е обратното - студентите и учените идват от цял свят и се чувстват част от глобалния елит. Те допринасят за благосъстоянието на всички и осигуряват работни места. А само на 30 километра от Кеймбридж местните жители не виждат взаимовръзките, казва фон Блументал.

Защо тогава хората от района са гласували за Брекзит, след като не са нито бедни, нито социално слаби? "Виновна е ксенофобията. Пресата от години насажда у хората омраза срещу всичко чуждо", казва лекарят и добавя, че до хората нямат почти никакви познания за ЕС.  "Винаги съм се интересувал от британското общество и от британската политика. Решението за Брекзит обаче въздейства по-подривно и разрушително от всичко, което съм преживял тук", уверява фон Блументал.

Криза в здравеопазването

Брекзит заплашва да се превърне в катастрофа за британската здравна система. "Нашите пациенти са принудени да чакат все по-дълго и да се отказват от някои терапии. И в този момент здравеопазването изпитва недостиг на 10 000 лекари. Ако аз и много други сега си тръгнем, трудно ще се намерят заместници, казва докторът.

Пет процента от всички лекари във Великобритания са от други страни от ЕС. Почти половината от тях сега възнамеряват да напуснат Острова, алармира председателят на Британския лекарски съюз Ендрю Годард. Дори и бившият здравен министър Джеръми Хънт призна през юни, че несигурността, породена от Брекзита, "за съжаление ще прогони някои от високо ценените ни колеги от Европа". Хънт обеща до 2020 година да бъдат назначени 5 хиляди нови лекари.

Само че не е ясно откъде ще дойдат тези кадри. Държавната здравна система се опита да привлече 3 хиляди лекари от ЕС, но на призива откликнаха едва 86 души. "Защо един европейски лекар трябва да идва тук, където не е много ясно какво от професионалната му квалификация ще бъде признато, и да рискува кариерата си?, пита Хубертус фон Блументал и добавя: "Ние живеем в неизвестност и не знаем какво ще стане утре с нас. Уверенията не струват и пукната пара, защото следващият министър може да промени всичко само с един подпис", допълва той. И това не се отнася само за лекарите, а също и за медицинските сестри и другия медицински персонал.

Спешно се търсят медицински сестри

Кралското дружество на медицинските сестри е традиционна институция със седалище в Лондон. Председателката на дружеството Мария Тревърн е отправила апел към правителството да вземе под внимание последиците от Брекзита за здравната система и медицинския персонал.

След референдума за Брекзит 2 хиляди медицински сестри от ЕС са напуснали и продължават да напускат. А заедно с тях си заминават опитът и познанията, които са особено важни в ключови сектори на здравеопазването. "Имаме нужда от тези медицински работници и сме много разтревожени, защото виждаме колко са обезверени колегите ни. Ние не искаме тези медицински сестри да ни напускат, защото ценим високо техния принос за нашето общество", казва Тревърн.

Понастоящем във Великобритания не достигат 40 хиляди медицински сестри и Мария Тревърн се опасява от сериозни негативни последици за пациентите. "Политиците не обърнаха внимание на тези проблеми, защото те мислят само за политиката, а не за общото благо", допълва тя.

Ситуацията може да стане неудържима

Хубертус фон Блументал излиза от кабинета си след работа и се отбива за малко в селския пъб. Той е силно обезпокоен от хода на преговорите между Брюксел и Лондон. "Възможно е ситуацията да стане неудържима за нас", казва той. Лекарят споделя, че има и план "Б": "Жена ми е ирландка и работи за една световна фирма. Можем да заминем за Ирландия и да започнем там всичко отначало", казва той.

Дали пък Брекзитът не може да бъде предотвратен до 28 март идната година? "Много хора вярват почти сляпо в Брекзита и не искат да знаят нищо друго - не се вслушват в гласа на експертите. Ако при един втори референдум гласуват против Брекзит, ще трябва да признаят, че преди са направили грешка. А това понякога е много трудно", казва Хубертус фон Блументал.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 60
Мерим акъла на някои! :))))))
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо нашенските чорбалани се интересуват толкова много от английския Брексит?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 70
Спестявайте за лютеница че иде зима! :))))))))
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно ден след поредното убийство в Германие - Брекзита е от ксенофобия.......
Поредната,*** статия от ДВ
69
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виновна е дъртата кралица-рептилка Елизабета Втарая и другата дърта вещица.............Тереза Мей................да се сърдят на тях тъпите ингелизи...............и да не забравят да се приготвят за повече индийци, пакистанци и африканци!!!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 75
Само да допълня че се дудне на английски, с БГ реч не стаа.:))))))))
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 69
Те модераторите/администраторите бягат най-много защото на запад получават много по добри заплати и отношение отколкото в България! Ще плащат на някой от чужбина да им подържат сайтовете. :))))))))
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако се подуете от зъб можете да отидете до всяка една болница А§Е за абсолютно безплатно лечение! Безплатните пломби са от сивите като общото лечение за всеки работещ е 19.50 паунда! Ако не работиш е абсолютно безплатно! За деца под 18 - безплатно. Някои от зъболекарите слагат и бели пломби безплатно. Цената на една бяла пломба е между 30 и 40 паунда. Вадене на мъдрец е абсолютно безплатно - води се спешен случи, лекува се с антибиотик и след това го вадят в болница (по принцип) - орал сърджънт!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен 73
"Плаща се ако си с нередовни документи за пребиваване"
Само ще направя едно пояснение за горенаписаното. Ако е спешно, не дай си Боже, инцидент, падане, нараняване и тн е абсолютно безплатно!
73 а 100% прав/а за случаи които не се категоризират като спешни!
64
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Английското здравеопазване е безплатно,заявявам го от личен опит-живея в Лондон от 10год.Случай с мен-планувана операция,извършена на 17.07.2018г.Не ми е искано едно пени.Не пишете глупости.Плаща се ако си с нередовни документи за пребиваване.Имат си неща които са изискуеми за безплатна помощ-Осигурителен номер,данъчен номер(ако си самонает),документ ако си нает-въобще да си редовен.Ако не си и ти се наложи да ги тъсиш,връчват ти сметката.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 71
.....accused of racism......OF
Случва се да се бърка ИН с ОФ, не е голям проблем!
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 67
И там пиша и ме разбират за разлика от вас! А колкото до писането тук, скоро няма да го има този форум защото няма да има кой да го подържа! Ми вие се изтрепвате по пътищата всеки ден при това много! Колкото и чукундури да се пръкнат няма да ви заместят!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Питър 65
Хаусът е у Петърът (нали е главен член)! :))))))
60
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие какво правите в българските форуми бе из.търсаци ? Защо не си пишете във форума на ЕН ЕЙЧ Чеса или роял колидж хоспитал ? Там май няма да ви разберат. Да се правиш че пишеш на инглийски тук е лесно, я се направи там. Да еее... и гу.рльовците ви. Там май не виреете смешници
59
11
 
8
 
! Отговори
Питър преди 8 месеца
Всъщност, на част от пишещите им е трудно да разберат, че немският лекар ЩЕ ИСКА да напусна ВБР след Брексит, тъй като паундът ще се срути (вече стана), цените ще се вдигнат (стана), в страната ще настъпи хаос (твърде вероятно), а и на всичкото отгоре ще трябва да лекува шебеците, причинили му всичко това (брекситчиите), а НЕ защото някой ще иска да го изгони... Това пропуска да обясни станията, че Микробритания (след като Шотландия, а и Ирландия заминат) няма да е привлекателна за специалис
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 61
Какво ти зимат бре Гинчо! Нито една пена ще ти искат ако отидеш за спешно лечение в Гайс Хоспитал на 27мия етаж или в Роял Колидж Хоспитал на Тотенам Корт Роуд бре Гинчо! Ако работиш ти вземат една такса от 19 поунда и останалото ти го доплаща Ен Ейч Чеса бре Гиньо! Лъжат ви ония там българските работодатели а и нали сте кухи откъм английското слово та гледате като......знаете си!
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До БЕЗРОДНИЦИ 54
Не сте бре Газдьо, ако сте нямаше да сте толкова гънко-обрулени! Що българи та и родители български пенсионери се лекуват в Англия без да имат и един работен ден, нито да са ги накарали да дадат и една пена! Прост си Газдьо и кух като партията "ти" велика, и за това ще си умреш прост и елементарен като технически неизправен геном!
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 56
Я виж на ГОВ.ЮК дали е частно здравеопазването илидържавно! Тачер приватизира транспорта и в момента лека полека се връща пак в държавни ръце! Е наистина такъв прост български народ не е имало и по времето на хан аспарух! Чети бре гинчо, чети, ако не можеш на английски има Гугъл преводач! Пише го там ама некой требе да нътоваря тази една ли две гънке! Има и частен секток но основно е Ен Ейч Чес - държавно!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващата фалшива новина. Някакъв лекар германец от 30 години.. Ако живее от 30 години в Инглия то поне ще има вече гражданство.Щом има над 5 години на острова този проблем вече е решенНе са тъпи толкова ингелизите
Едно е ясно че нас някой ни взема за глупаци Тези търтей няма да излезат от Еврейския съюз дори и насила
54
9
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 8 месеца
Държавно , частно , в Англия здравеопазването се плаща мноооого здраво. Хиляди паунди ще ти трябват да те приемат в болница. Като ти връчат сметката гур.льо и ще се на.акаш