Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат

И в момента британската здравна система изпитва недостиг на кадри
104
Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат
Снимка: архив, Ройтерс

От 30 години Хубертус фон Блументал е практикуващ лекар във Великобритания. Той е силно обезпокоен от предстоящия Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС може да промени целия му живот, пише "Дойче веле".

"След референдума атмосферата в страната се промени коренно", казва той. Някои от пациентите му били загрижени дали сега няма да му се наложи да се върне у дома. "Тук съм си у дома", отговаря им лекарят, който е живял по-дълго на Острова, отколкото в Германия.

Кабинетът на Хубертус фон Блументал е в Гемлингей - малко селце близо до университетския град Кеймбридж. Работното му място не се различава от хилядите други лекарски кабинети с остаряла материална база след продължаващите от години икономии в държавното здравеопазване.

В тази част на графство Съри повечето жители са гласували за Брекзит. По-възрастните от тях са дълбоко свързани с традициите и нямат понятие от глобализиращата се икономика, разказва лекарят. В Кеймбридж е обратното - студентите и учените идват от цял свят и се чувстват част от глобалния елит. Те допринасят за благосъстоянието на всички и осигуряват работни места. А само на 30 километра от Кеймбридж местните жители не виждат взаимовръзките, казва фон Блументал.

Защо тогава хората от района са гласували за Брекзит, след като не са нито бедни, нито социално слаби? "Виновна е ксенофобията. Пресата от години насажда у хората омраза срещу всичко чуждо", казва лекарят и добавя, че до хората нямат почти никакви познания за ЕС.  "Винаги съм се интересувал от британското общество и от британската политика. Решението за Брекзит обаче въздейства по-подривно и разрушително от всичко, което съм преживял тук", уверява фон Блументал.

Криза в здравеопазването

Брекзит заплашва да се превърне в катастрофа за британската здравна система. "Нашите пациенти са принудени да чакат все по-дълго и да се отказват от някои терапии. И в този момент здравеопазването изпитва недостиг на 10 000 лекари. Ако аз и много други сега си тръгнем, трудно ще се намерят заместници, казва докторът.

Пет процента от всички лекари във Великобритания са от други страни от ЕС. Почти половината от тях сега възнамеряват да напуснат Острова, алармира председателят на Британския лекарски съюз Ендрю Годард. Дори и бившият здравен министър Джеръми Хънт призна през юни, че несигурността, породена от Брекзита, "за съжаление ще прогони някои от високо ценените ни колеги от Европа". Хънт обеща до 2020 година да бъдат назначени 5 хиляди нови лекари.

Само че не е ясно откъде ще дойдат тези кадри. Държавната здравна система се опита да привлече 3 хиляди лекари от ЕС, но на призива откликнаха едва 86 души. "Защо един европейски лекар трябва да идва тук, където не е много ясно какво от професионалната му квалификация ще бъде признато, и да рискува кариерата си?, пита Хубертус фон Блументал и добавя: "Ние живеем в неизвестност и не знаем какво ще стане утре с нас. Уверенията не струват и пукната пара, защото следващият министър може да промени всичко само с един подпис", допълва той. И това не се отнася само за лекарите, а също и за медицинските сестри и другия медицински персонал.

Спешно се търсят медицински сестри

Кралското дружество на медицинските сестри е традиционна институция със седалище в Лондон. Председателката на дружеството Мария Тревърн е отправила апел към правителството да вземе под внимание последиците от Брекзита за здравната система и медицинския персонал.

След референдума за Брекзит 2 хиляди медицински сестри от ЕС са напуснали и продължават да напускат. А заедно с тях си заминават опитът и познанията, които са особено важни в ключови сектори на здравеопазването. "Имаме нужда от тези медицински работници и сме много разтревожени, защото виждаме колко са обезверени колегите ни. Ние не искаме тези медицински сестри да ни напускат, защото ценим високо техния принос за нашето общество", казва Тревърн.

Понастоящем във Великобритания не достигат 40 хиляди медицински сестри и Мария Тревърн се опасява от сериозни негативни последици за пациентите. "Политиците не обърнаха внимание на тези проблеми, защото те мислят само за политиката, а не за общото благо", допълва тя.

Ситуацията може да стане неудържима

Хубертус фон Блументал излиза от кабинета си след работа и се отбива за малко в селския пъб. Той е силно обезпокоен от хода на преговорите между Брюксел и Лондон. "Възможно е ситуацията да стане неудържима за нас", казва той. Лекарят споделя, че има и план "Б": "Жена ми е ирландка и работи за една световна фирма. Можем да заминем за Ирландия и да започнем там всичко отначало", казва той.

Дали пък Брекзитът не може да бъде предотвратен до 28 март идната година? "Много хора вярват почти сляпо в Брекзита и не искат да знаят нищо друго - не се вслушват в гласа на експертите. Ако при един втори референдум гласуват против Брекзит, ще трябва да признаят, че преди са направили грешка. А това понякога е много трудно", казва Хубертус фон Блументал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията междо другото е силно подвеждаща! Англия винаги е давала работни визи, постоянен статут и превъзходни условия на лекари и медицински персонал идващи от целия свят! 10 брексита да има лекарите няма от какво да се боят! Плюс това правилата за ценните кадри си остават без промяна и след брексит! Кой се опитвате да заблудите, ааа сещаме се! :)))))
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те си тачат съществата от гз на географията повече. И за най-мизерната работа в NHS-UK се предпочита мързелив *** с вид на използвана тоалетна хартия. Затова "британската рулетка" трябва да работи по-тясно с пенсионните фондове и да учередят награда на името на д-р Харолд Шипмън, облекчил доста пенсионното подпомагане в Англия.
47
11
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Дойчевеле тръгнали да ни казват че британците ще дойдат да се лекуват в бг .Ха ха ха ГОЛЯМА ,,медия,, няма що. На фона наща ,,европейска здравна система ,, енглииската е цвете. А дойчовелера нищо не казва за наща система ,ЩО ТЪЙ ???
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ergen4ev 42"работническата класа както и във всяка друга страна може лесно да бъде изманипулирана от популизъм на сбъркани същества наричащи себе си (политици)"Май сбърка географската ширина! Само се загледай в нашио парламент и ще ти опада потурника! :)))))
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44От първо-сигнални папуаси можеш ли да чуеш нещо съществено? :))))) За това изпъкваме ама само с лютеницата!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE Патриот 41Айде бре! :))))) Опикахме си природата пък се смеем на англичаните!:)))) Ах асфалто, асфалто га че се стопи!:)))))Верно че морето ни е топло, ми коя градска канализация не се влива в него!:)))))) Ей до на Овчо-Куртев потъва заради Англия! :))))
43
7
 
38
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До ФактКой те излъга че здравеопазването в UK е частно???Откъде черпиш тази информация?Всичко в Западна Европа е държавно.Има и частни клиники и центрове но там не е като тук-да взимат и от държавата и от касата!!!Затова докато тук не се въведе закон-"частното е частно а държавното държавно" няма да има здравеопазване!!!Ако искаш на частно си е твоя работа.Отиваш плащаш и те лекуват.И дотук!!!Никаква здравна каса!!!Някой от пишещите въобше съобразяват ли че здравеопазване вече няма?
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Те щото англичаните ни строят пътищата и краднат от хазната! Ех Търнокопе, Търнокопе, кога ли ще издърпаш ряпата???
41
6
 
10
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
брекзит изкара на повърхността наслагали се във времето настроения сред британците. също така е като огледало за не разбирането им до каква степен глобализацията е обзела света и той е вече друг . показно също е колко лесно работническата класа както и във всяка друга страна може лесно да бъде изманипулирана от популизъм на сбъркани същества наричащи себе си (политици)загубата е двустранна но британците първи тепърва ще го усетят по силно и доста продължително.Nо какво ли не прави егоизмът..?
40
14
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Английските кривозъби грозни инцести са патологични българофоби и русофоби, причината за това е злобата и завистта ,нямат си красива природа топло море ,като нашето,нито пък имат ресурсите и територията и моща на Русия,затова са били принудени да дирибействат по света да изнасилват и грабят защото на техния изгнил остров щяха да се канибализират!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Дяволчето Фют ли ти помага?!:))))
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Няма как да не е:)))) Требим се по пътищата единствено зарад английската кралица! Сами си го забиваме единствено заради Англия! Заради Англия поскъпва и лютеницата! Англия та Англиа:))))))))))))))))))))
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия е по-голям враг на България дори от САЩ........................с тая дъртофелница-рептилка-кралица Елизабета Втора и другата вещица Терезка Мей!!!!
36
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания е най-големият враг на България..............запомнете го!До последно подкрепяха Османската империя................затваряха си очите за престъпленията на турците и за Баташкото клане!!!Прочетете и за това, колко много Чърчил е мразил България!!!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абре ние да му мислим че поскъпва лютеницата с 37%! Пак ще сме за оплакване, иде зимата! :)))))
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Англия е само един остров."Казах им го руснаците!!
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия ще си се оправи а тесногръдите ни силяци ще си апят дирницити и притрепват по пътищата! Ей това ша стане драги ми чурбани! Ни требе да си Ванга-щанга съ дъ са сетиш!
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се сърдят на дъртата кралица-рептилка Елизабет Втора!!!
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СИ ВНЕСАТ ВИСОКОКВАБИФИЦИЛАНИ КАДРИ ОТ АФРИКА - ОТ ТАМ НАПИРАТ МНОГО.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме стигнали дъното и нищо не на касае.