Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат

И в момента британската здравна система изпитва недостиг на кадри
104
Brexit = здравна катастрофа? Хиляди медици могат да си тръгнат
Снимка: архив, Ройтерс

От 30 години Хубертус фон Блументал е практикуващ лекар във Великобритания. Той е силно обезпокоен от предстоящия Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС може да промени целия му живот, пише "Дойче веле".

"След референдума атмосферата в страната се промени коренно", казва той. Някои от пациентите му били загрижени дали сега няма да му се наложи да се върне у дома. "Тук съм си у дома", отговаря им лекарят, който е живял по-дълго на Острова, отколкото в Германия.

Кабинетът на Хубертус фон Блументал е в Гемлингей - малко селце близо до университетския град Кеймбридж. Работното му място не се различава от хилядите други лекарски кабинети с остаряла материална база след продължаващите от години икономии в държавното здравеопазване.

В тази част на графство Съри повечето жители са гласували за Брекзит. По-възрастните от тях са дълбоко свързани с традициите и нямат понятие от глобализиращата се икономика, разказва лекарят. В Кеймбридж е обратното - студентите и учените идват от цял свят и се чувстват част от глобалния елит. Те допринасят за благосъстоянието на всички и осигуряват работни места. А само на 30 километра от Кеймбридж местните жители не виждат взаимовръзките, казва фон Блументал.

Защо тогава хората от района са гласували за Брекзит, след като не са нито бедни, нито социално слаби? "Виновна е ксенофобията. Пресата от години насажда у хората омраза срещу всичко чуждо", казва лекарят и добавя, че до хората нямат почти никакви познания за ЕС.  "Винаги съм се интересувал от британското общество и от британската политика. Решението за Брекзит обаче въздейства по-подривно и разрушително от всичко, което съм преживял тук", уверява фон Блументал.

Криза в здравеопазването

Брекзит заплашва да се превърне в катастрофа за британската здравна система. "Нашите пациенти са принудени да чакат все по-дълго и да се отказват от някои терапии. И в този момент здравеопазването изпитва недостиг на 10 000 лекари. Ако аз и много други сега си тръгнем, трудно ще се намерят заместници, казва докторът.

Пет процента от всички лекари във Великобритания са от други страни от ЕС. Почти половината от тях сега възнамеряват да напуснат Острова, алармира председателят на Британския лекарски съюз Ендрю Годард. Дори и бившият здравен министър Джеръми Хънт призна през юни, че несигурността, породена от Брекзита, "за съжаление ще прогони някои от високо ценените ни колеги от Европа". Хънт обеща до 2020 година да бъдат назначени 5 хиляди нови лекари.

Само че не е ясно откъде ще дойдат тези кадри. Държавната здравна система се опита да привлече 3 хиляди лекари от ЕС, но на призива откликнаха едва 86 души. "Защо един европейски лекар трябва да идва тук, където не е много ясно какво от професионалната му квалификация ще бъде признато, и да рискува кариерата си?, пита Хубертус фон Блументал и добавя: "Ние живеем в неизвестност и не знаем какво ще стане утре с нас. Уверенията не струват и пукната пара, защото следващият министър може да промени всичко само с един подпис", допълва той. И това не се отнася само за лекарите, а също и за медицинските сестри и другия медицински персонал.

Спешно се търсят медицински сестри

Кралското дружество на медицинските сестри е традиционна институция със седалище в Лондон. Председателката на дружеството Мария Тревърн е отправила апел към правителството да вземе под внимание последиците от Брекзита за здравната система и медицинския персонал.

След референдума за Брекзит 2 хиляди медицински сестри от ЕС са напуснали и продължават да напускат. А заедно с тях си заминават опитът и познанията, които са особено важни в ключови сектори на здравеопазването. "Имаме нужда от тези медицински работници и сме много разтревожени, защото виждаме колко са обезверени колегите ни. Ние не искаме тези медицински сестри да ни напускат, защото ценим високо техния принос за нашето общество", казва Тревърн.

Понастоящем във Великобритания не достигат 40 хиляди медицински сестри и Мария Тревърн се опасява от сериозни негативни последици за пациентите. "Политиците не обърнаха внимание на тези проблеми, защото те мислят само за политиката, а не за общото благо", допълва тя.

Ситуацията може да стане неудържима

Хубертус фон Блументал излиза от кабинета си след работа и се отбива за малко в селския пъб. Той е силно обезпокоен от хода на преговорите между Брюксел и Лондон. "Възможно е ситуацията да стане неудържима за нас", казва той. Лекарят споделя, че има и план "Б": "Жена ми е ирландка и работи за една световна фирма. Можем да заминем за Ирландия и да започнем там всичко отначало", казва той.

Дали пък Брекзитът не може да бъде предотвратен до 28 март идната година? "Много хора вярват почти сляпо в Брекзита и не искат да знаят нищо друго - не се вслушват в гласа на експертите. Ако при един втори референдум гласуват против Брекзит, ще трябва да признаят, че преди са направили грешка. А това понякога е много трудно", казва Хубертус фон Блументал.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се сърдят на дъртата кралица-рептилка Елизабет Втора!!!
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДА СИ ВНЕСАТ ВИСОКОКВАБИФИЦИЛАНИ КАДРИ ОТ АФРИКА - ОТ ТАМ НАПИРАТ МНОГО.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние сме стигнали дъното и нищо не на касае.
30
4
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 8 месеца
Каква релевантност има северено пакистанското островно гето към днешният свят и защо ни занимавате с него туй е въпросът????
29
5
 
11
 
! Отговори
Ot London преди 8 месеца
Хайде сега оправихте загиващата Великобритания, време е да се огледате наоколо в процъфтяващата България. А този който се е разкрещял с големи букви да прочете малко. Кралицата Майка почина през 2002 на 101 годишна възраст, така че може да почака за дъщерята.
28
2
 
27
 
! Отговори
Заз преди 8 месеца
Британците имат ужасяващо здравеопазване и ако някой който не знае за какво става въпрос ,то нека се опита веднага да ползва специалист или пък да получи предродилни грижи,такива на каквито сме свикнали в БГ!НЯМА да ги получи тук,затова ако ви се налага нещо правете го у нас!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МЕЙ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЩЕ ОТРОВЯТ КРАЛИЦАТА МАЙКА ИМА МНОГО НАЧИНИ !!! ЩЕ ЗАПАЛЯТ ВОЙНА С РУСИЯ!!!

ТЕЗИ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ ОТ ЕС!!!

ВОЙНАТА МЕЖДУ СЕВЕРА И ЮГА Е ЗАПОЧНАЛА ЗАРАДИ КРАЛЯ НА АНГЛИЯ КОЙТО НЕ ИСКАЛ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ВЛАСТТА В САЩ КОЯТО Е ИМАЛ! ТОВА С ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА АФРИКАНЦИТЕ Е САМО СЛЕДСТВИЕ!
26
2
 
3
 
! Отговори
Графство Съри преди 8 месеца
Графство Съри ще изрита болните първо, а лекарите сами ще напуснат, защото няма да има и кой да лекуват като няма болни. Подкрепете Графство Съри за да не станем сепаратисти.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едри фирми вече се местят към други страни в Европа поради очакванията за данъците и митата. Финансовите институции също.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега е моментът бате да иде в Токио и да се срещне с шефовете в Хонда, които треперят и да им предложим да платим преместването им у нас от Суиндън ако се преместят в Ловеч, примерно. Този излишък за милиарди таман да се намести. Ако така седи бате и бърше лиги от носа нищо няма да стане!! Нещо силно и нестандартно трябва!! Много инертни и тъпи станаха!
23
2
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Брекзита си е английската далавера. Хем да са в ЕС и да се ползват от предимствата му и хем на не са. за не плащат и да са отстрани. Демек да ползваме, ама да не даваме - по английски(еврейски)
Чифутска работа
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наистина, омръзна ни да слушаме - да се махат от ЕС и да видим. До тука само прогнози, очаквания, рев, плач, сълзи, кафеви точки...
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще внесат от Пакистан, Индия, Бангладеш, Виетнам, Мианмар. Не щат имигранти, но ще започнат да искат отвсякъде.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Овчите кратуни на брекзитаджиите ще им уврат едва когато паунда падне дълбоко под еврото. За сега се смъкна само със 70 стотинки, но тепърва предстои пропадането му.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами в БГ след промяната десет години глад и мор и заплати от по 4 долара докато избият комунизма от главите. И пак мизерия и мъка у нас, а за англичаните що да се грижим? Брексизмът им може да се избие от главите с малко мизерия в мъглата.
18
3
 
6
 
! Отговори
Ким Донг Юл преди 8 месеца
Потокът от бежанци ще доведе до липса на работни места и жилища, възможно е проникване на терористи възможни са финансови измами с бюджета на ЕС и неговото подкопаване.
17
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
До Анонимен
"В Англия здравеопазването е по-зле от нашето..."
По-зле е,ама само държавното,частното е в пъти по-добро,за който има пари,естествено.А у нас частното само точи Здравната каса и ако не платиш нещо (много) повече-гориш,както в държавното.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще им се на Дойчовото веле ... Самото заглавие е въпросителни, и в условно наклонение.
Сещам за лисицата и на коча м*дете, дето гледала как се клатят и чакала да паднат.
Да, ама не! – казваше бай Петко Бочаров по телевизора ... :)
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да си внесат бььженци и ще си решат проблема.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Mи... супер!