Утроба под наем: Процъфтява ли сурогатното майчинство в Украйна?

В страната има към 50 клиники за ин витро, кой ги контролира?
Обновена: 9 сеп 2018 19:22 | 9 сеп 2018 19:21, Веселина Йорданова
18
Утроба под наем: Процъфтява ли сурогатното майчинство в Украйна?
Снимка: flickr

Главният прокурор Юрий Луценко заяви в средата на юли, че Украйна е една от водещите страни в света по отношение на сурогатното майчинство. Много често зад това обаче се крие търговия с хора и органи. Той даде и конкретен пример с киевската клиника за оплождане ин витро "Bio TexCom".

През 2011 година италианско семейство сключва договор с украинска сурогантна майка. След раждането семейството взима момчето в Италия. Италианските власти обаче не признават семейната двойка за родители на детето. Задължителният в Италия ДНК-тест не доказва, че мъжът е генетичен баща на детето. В крайна сметка момчето е осиновено от друго италианско семейство, пише "Дойче веле".

Собственикът на "Bio TexCom" Алберт Точиловский потвърждава пред ДВ, че генният материал на мъжа не съвпада с този на детето. "Или ембрионът, или катетерът е бил подменен по време на операцията", предполага той. Не е изключена обаче също и човешка грешка. През юли 2018 година прокуратурата обвини Точиловский и главния лекар на клиниката в търговия с хора, документни измами и укриване на данъци.

Ако обвиненията бъдат доказани, двамата могат да получат до 15 години затвор. Точиловский, който е под домашен арест, казва, че клиниката може да бъде обвинена най-много в това, че е нарушила предписанията на здравното министерство за изкуствено оплождане. "А за това са предвидени само административни наказания", подчертава той.

Критики срещу прокуратурата

Заместник-председателят на "Украинското сдружение за репродуктивна медицина" Валерий Сукин смята, че обвиненията на Главната прокуратура са неоснователни. Според него, те само ще увредят имиджа на репродуктивната медицина в Украйна. "Обвиненията трябва да бъдат доказани пред съда", казва той. По негови данни, през последните 18 години в Украйна са се родили 54 000 деца, оплодени изкустено. През 2016 и 2017 година са били осъществени 20 000 операции ин витро. "Само в 380 случая става дума за сурогатно майчинство - по-малко от два процента", подчертава Сукин.

Юристката Елена Бабич казва, че тези цифри на представят пълната картина. "Едно сурогатно майчинство може да започне, но може и да не завърши с раждане. Статистиката отчита случая, но в крайна сметка няма дете, което напуска Украйна".

Също и много украинци се възползват от сурогатното майчинство, но статистиката в Украйна не разполага с данни за чужденците, твърди Бабич. Според нея са напълно безпочвени твърденията, че Украйна била Меката на сурогатното майчинство.

Няма закон

Валерий Сукин споделя, че в Украйна има почти 50 клиники за ин витро. Тяхната дейност се регулира чрез безброй административни предписания, а не от единен закон. Освен това никой не контролира дали клиниките за ин витро спазват предписанията.

Елена Бабич също смята, че сурогатното майчинство трябва да бъде регулирано със закон. Правата и задълженията на една сурогатна майка, както и тези на генетичните родители, не са законово регламентирани. В Украйна не съществува и защита срещу нарушаване на договорите за сурогатно майчинство. Няма никакви гаранции и за материално обезщетение на страните.

Скандалът с "Bio TexCom" доведе до това, че в украинския парламент бяха внесени пет проектозакона за сурогатното майчинство. Нито един от тях обаче не предвижда задължително провеждане на ДНК-тест за генетично бащинство. Затова и Елена Бабич смята, че и в бъдеще съдилищата в страните, където този тест е задължителен, няма да признават родителските права върху родени в Украйна деца от сурогатни майки.

Неволите на испанците в Украйна

Испанската телевизия RTVE информира, че подобни проблеми с новородени деца в Украйна имат най-малко 20 испански семейства. Според други медии, техният брой е значително по-голям. Въпросните семейства не могат да се приберат в Испания, защото испанското консулство отказва да регистрира бебетата като испански граждани. Служителите се позовават на новите европейски директиви за защита на личните данни.

Досега принадлежността на едно дете към определени родители се извършваше с помощта на ДНК-тестове. Пробите от бащата и детето се взимаха и проверяваха в Украйна, след което биваха изпращани за проверка в Испания. Съгласно новата правна рамка, испанското външно министерство съветва гражданите да избягват ДНК-тестове в държави извън ЕС. В бъдеще такива тестове, правени в Украйна, няма да бъдат признавани в Испания. потърпевшите испански сеемйства твърдят, че гражданите на другите страни-членки на ЕС нямат подобни проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Деси преди 4 години
Искам да кажа в защита на "Киевската клиника BioTexCom",разбира се че за всеки един пациент най-добрата клиника е тази в която успяхте,НО.Да наистина съм пациент на тази клиника,да наистина предлагат инвитро процедури и програми за сурогатно майчинство...Хората които работят в тази клиника наистина са човечни!!!Спазват правилата и нямаше нарушение в нито 1 член от нашия договор!Този скандал е пълен абсурд и измама!!!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо "дъвчите" Украйна?Европеидните да идват у нас - Потомците на племената от Цинг и Ганг у нас раждат на конвейр! Така можем да спестим и социални помощи!Можем да въведем: касови апарати, ДДС за бременост, Асоциация "Бебе от БГ с гарантиран загар", "Две за едно" и т.н.Гаранцията е голяма - всичкото е ваксинирано за сметката на народа!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Испания готвят закон за сурогатното майчинство от бая време, така че тия статии са доста спекулативни. Европа застарява, все по-малко хора искат и/или могат да имат деца. Освен това, какво доказват тия ДНК тестове?Нима една двойка няма право да си има дете от донорска сп.рма или яйцеклетка? Имат. Защо тогава да нямат право да го имат чрез сурогатно майчинство. Тия закони са човеко-омразни, създадени да репресират хората с репродуктивни проблеми и да ги вкарват в бюрокрацията на осиновяването.
7
6
 
0
 
! Отговори
Богат Гаден преди 5 години
Няма лошо. Вместо да руша перфектното тяло на приятелката си, по-добре да е нечие чуждо.
6
6
 
0
 
! Отговори
do 6 преди 5 години
До Анонимен 6A v BG bashtite sa turci
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туркините се женят на 9 год и си раждат децата сами. Пророкът Мохамед тоест демона Маха-мада позволява на туркините да се женят на 9 год.
4
5
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Радвам се че Украйна върви гордо по демократичният път къп пропастта ,слава Украину :)
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спинът е широко разпространен в Украйна, така че процедурата е много рискова.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пречи тестът да бъде повторен в страната-член на ЕС, чиито граждани са хората, използвали услугата сурогатно майчинство в чужбина?
1
6
 
14
 
! Отговори
Ким Йон Сой преди 5 години
Защо големите демокрации не могат да си отглеждат бебетaта сами и ползват сурогатни майки ?