Изобретението, което ще спаси планетата ни от боклука?

23-годишен младеж създаде система за почистване на океана
10 сеп 2018 19:00, Джесика Вълчева
43

Снимка: New Atlas

Боян Слат е обикновено 23-годишно момче от Холандия, което страда от морска болест. Човек би си помислил, че младежът ще стои далеч от океана, но вместо това той прекарва по-голямата част от времето си, мислейки си за водата и по-специално за тоновете пластмаса, които човечеството изсипва в нея.

Така уж обикновеното момче се превръща в първия човек, създал помпа, която да почисти отпадъците от световния океан.

Според статистиките към този момент годишно във водите се изхвърлят 8 тона пластмаса. Към момента във световните води има 5 големи океански сметища. Този, който се намира между Калифорния и Хаваи, е с големината на американския щат Тексас.

Според данните, всяка минута един голям камион с пластмаса се изхвърля в океаните на Земята, а ако погледнем нещата в перспектива, то бъдещето на планетата и съществуването на човечеството, не изглеждат никак добре.

Прогнозите сочат, че до 2020 г. количеството пластмаса във водите ще се увеличи десетократно, а до 2050 г. тя ще надвишава броят на морските видове. Именно тревожните цифри раждат идеята за революционното изобретение на Боян, пишат от списание "Тайм".

"Система 001" е резултат от 5-годишна усилена работа. Предстои системата да бъде пусната тази събота, а ако нещата вървят по план, то пластмасата ще бъде намалена на половина до края на 2025 година. 

Революционното изобретение представлява дълга близо 610 метра тръба, която да служи като бариера за боклука. Съоръжението минава под Голдън гейт бридж и стига до Тихия океан. Голямата цел е то да достигне именно Голямото тихоокеанско сметище, което е с големината на Тексас.

Изкореняването на боклучения остров и по-специално съхраняването на световния океан, е единствената голяма цел на 23-годишния холандец, който започва да преследва мечтата си още докато е едва 16-годишен.

Идеята се ражда докато е на почивка в Гърция, когато при едно от гмурканията си в морето, младежът забелязал повече найлонови торбички отколкото риба. Връхлетяла го идеята за нещо голямо, което да спира боклука и така, когато е едва на 18 основава своята компания The Ocean Cleanup.

Идеята бързо привлича вниманието и така през 2015 г. се появява първия прототип на системата, който е обявен от списание "Тайм" за изобретение на годината. Проектът, обаче, стига много по-далеч от първоначалния замисъл.

"Система 001" е огромна твърда бариера, която се движи самостоятелно заедно с морското течение до зони с голяма концентрация на боклук. От въздуха изглежда като много дълга тръба, но под морското равнище се намира огромна "завеса", която улавя пластмасовите отпадъци вътре във водата. Системата няма нищо общо с мрежа, затова според Боян Слат животинските видове във водата няма да бъдат застрашени. Изобретателят се надява, че след като отпадъците бъдат събрани от системата, те ще бъдат отведени до брега, а от там ще бъдат събрани и транспортирани за рециклиране. Планът е амбициозен, а идеята получава финансиране в размер на милиони долари.

През декември 2017 г. 193 държави подписват резолюция на ООН за елиминиране на пластмасата в световния океан. Големи вериги, сред които и гиганти като МакДоналдс и Старбъкс са на път да премахнат пластмасата за еднократна употреба като сламките, например.

Проблемът, обаче, е малко по-трудно решим. В ежедневието си човечеството използва пластмаса за почти всичко и дори не си дава сметка за последствията, които това може да окаже върху околната среда на планетата. Но дори и самите ние да преодолеем зависимостта си от пластмасата, замърсяването вече е факт, а отпадъците няма да изчезнат от само себе си. Те ще бъдат там и след 100 години. Ние, обаче, може и да не сме.

Боян Слат вижда мисията си като една огромна надпревара с времето. Пластмасата се разпада на по-малки и по-малки парченца, наречени микропластмаса, а това необратимо попада и в хранителната индустрия. Към този момент едва 8% от пластмасата в световния океан е разградена на толкова малки частици, но през следващите няколко десетилетия нещата рязко ще се обърнат – всички останали 92% от пластмасата ще се превърнат в микропластмаса.

Стои, обаче, един много важен въпрос. Какво ще се случи след като боклуците бъдат откарани на брега от системата на Боян?

Плановете на норвежеца са събраната пластмаса да бъде превърната в мърчандайз, но всичко това зависи от качеството и. По-голямата част от изхвърлената в океана пластмаса е всъщност такава за еднократна употреба. Във всеки случай, ако тя бъде превърната в нещо, което да бъде използвано повече от веднъж, то това със сигурност ще ограничи нейното попадане обратно във водата на 99%.

Съществува, обаче, малък проблем. Възможно е много от събраните отпадъци да бъдат отнесени до трети страни, които да бъдат рециклирани отново до пластмаса за еднократна употреба и така цикълът да се повтори, което от своя страна ще обезсмисли напълно почистването и всичко това да се превърне в сизифов труд.

Въпреки трудностите, обаче, Боян Слат е категоричен: "Големите проблеми изискват големи решения, а ако някой има по-добро предложение, ще се радваме да го чуем!"


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
ЗЕЛЕнко преди 7 месеца
Аз пък си мислех, че мутиралият роднина на Чебурашка (вероятно е от Чернобил), ще почисти за един ден, а пък то ...
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което ще спаси планетата ни от боклука, е възпитанието на децата, в това да пазят природата и да не я замърсяват! А не ”след дъжд - качулка”!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободни съчинена обслужващи гнусни интереси
33
0
 
10
 
! Отговори
vili преди 7 месеца
В горната част на статията пише че е холандец. Отдолу в статията пише , че е норвежец. От морска болест ли страда или е гмурец . Превода е с гугъл.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някакъв некадърен превод- само 8 тона годишно пластмаса в океана не е проблем.Има и други глупости.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До (^_^)

а аз не разбрах страда ли от морска болест или е гмуркач!?!?!?
30
6
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
До Рашко
Никой не казва че момчето се опитва да прави нещо....но неговото избретение няма да спре нито да намали замърсяването......Това избретение не може да премахне замърсявания трупани с години...А тоя избретател знае ли че пластмасата се разбива на микроскопични частици които се поглъщат от рибаъа планктона и попадат в хранителната верига...Трябва глобално решение на проблема а не някаква тръба.
29
3
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
До Анонимен 20
Алооо какви килотони.... 1000 тона са си хиляда тона а не килотон...килотон е мерна единица за силата на експлозив...експлозия от килотон се равнява на силата на взрива на 1000 тона TNT.... тръгнал си да сочиш с пръст ама самия пишеш глупости.
28
0
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
Е вярно че не са 8 тона, ама и Вие си напънете мозъка за да предположите че става въпрос поне за 8 милиона тона
27
1
 
7
 
! Отговори
Ffff преди 7 месеца
Големи вериги, сред които и гиганти като МакДоналдс и Старбъкс са на път да премахнат пластмасата за еднократна употреба като сламките, например......Смяяяях...пластмасовите сламки са най-опасни...дебилските компании които въведоха пластмасата за еднократна употреба се големите "борци".....и без това ги отбягвам тия вериги продаващи ***...особено МакеДоналд
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как може да питаш норвежец или какъв? Боян си е цисто българско име.Пак се доказахме ние бугарите.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Осем (8) тона годишно;
Ало, Джесиката, какви ги пишеш, бе, моме; ми то толкова предават на вторични суровини *** в София САМО за ЕДНА седмица.
24
0
 
11
 
! Отговори
Добре де преди 7 месеца
защо пишете като ***. Боян е холандец или норвежец последно? Знаете ли колко смешно малко количество са 8 тона годишно. По-голяма подигравка с четящия човек не бях срещал отдавна.
23
0
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
"Според данните, всяка минута един голям камион с пластмаса се изхвърля в океаните на Земята"

Това прави 8 тона годишно?!?!?!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До аз-ът

Пич, стига злоба.!
21
1
 
12
 
! Отговори
(^_^) преди 7 месеца
Холандец или норвежец е Боян не разбрах?
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
8 ТОНА НА ГОДИНА Е ЕДНО АБСОЛЮТНО НИЩО ТОВА СА 8 КАМИОНА ПЛАСТМАСА!!!

САМО ИНДИЯ СИГУРНО ИЗХВЪРЛЯ ПЛАСТМАСА В ОКЕАНА ГОДИШНО ПОНЕ 1 КИЛОТОН!(1000ТОНА)
19
0
 
10
 
! Отговори
нооо преди 7 месеца
До анонимен 16

За съжаление САЩ излязоха от всички климатични споразумения , дреме им на 1% богаташи за останалите 99 процента от населенето
18
1
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Изобретението се нарича водородна бомба и работи безотказно. Много е арогантно да бориш следствието, а не причината.
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ниско интелигентни хора пишат глупави статии.
Жалка работа.
В океана имало 8 тона пластмаса и в същото време на всяка минута се изхвърлят в океана по един голям камион с пластмаса.????
Ще си помисли разумен човек че голям камион товари по 5 грама пластмаса.
Нивото на журналистиката в Бг удари дъното (проби Марианската падина).

П.П. Обзалагам се че писалият (преписалият) материала като чуе Марианската падина свързва името с ВОД алкохолна напитка.