Капанът, в който паднаха развиващите се страни

Търговски дефицити в Турция, Аржентина, Бразилия и Колумбия
10 сеп 2018 11:45, Бойчо Попов
21
Капанът, в който паднаха развиващите се страни
снимка: Ройтерс

Когато президентът на Аржентина Маурисио Макри се обърна към своя народ миналия понеделник, човек можеше дори да не го слуша, за да разбере посланието. Макри се намръщи, сбръчка вежди и пое дълбоко дъх. Ситуацията, става ясно от лицето му, е сериозна. Аржентинската валута се обезцени с 50% от началото на годината. Страната е в бедствена ситуация и всеки трябва да прави жертви. Износителите, които трябва да плащат по-високи данъци в бъдеще. Десетте министри, които бяха извадени от кабинета. Макри прави всичко това, за да сигнализира на международните финансови пазари: правим нещо. Само че това въобще не помогна засега, пише в свой анализ германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung.

Макар че всичко започна от Турция, изказването на Макри показва на света, че и други страни също са засегнати, защото в паниката си инвеститорите в момента изтеглят големи суми от много нововъзникващи пазари. В началото на месеца турската лира се обезцени силно, а инвеститорите гледаха и към Аржентина. Подобно на вирус, новината изглежда зарази други развиващи се пазари: индийската рупия също поевтиня, както и индонезийската рупия, бразилският реал също е в криза, южноафриканският ранд също страда. Във всички тези страни курсовете по тебелите пред бюрата за обмен на валута светят в червено, а инвеститорите се питат само един въпрос: повтаря ли се историята? Дали и сега, както по време на голямата азиатска криза в края на 90-те години на XX век, развиващите се пазари попадат един по един в капан?

Кризата започна с новина, което не беше наистина новина. В началото на август американският президент Доналд Тръмп подсили наказателните си мита върху вноса на турска стомана и алуминий. Дори и в най-песимистичния сценарий това би струвало малко повече от 0,04% от глобалната икономическа продукция. Може да се каже, че става дума за дреболия. Независимо от това Тръмп изпрати турската лира в онзи ден към дъното, като привлече вниманието към тази изпаднала в криза страна, на чело на която има деспотичен владетел.

Така, може би неволно, Тръмп посочи на инвеститорите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи своя зет Берат Албайрак министър на финансите през юни, че продължава да говори за лихвените проценти като "за майката и бащата на всяко зло", като по този начин задава курса на решения на централната банка. Увеличение на лихвите при инфлация-беглец? По-добре не. И все пак, само тази стъпка би могла да задържи инфлацията в разумни граници и да накара чуждестранните инвеститори да оставят парите си в страната. До този момент Ердоган не показва готовност за компромис. Централната банка заседава отново на 13 септември. Има висока вероятност и тогава тя да разочарова пазарите.

Турски президент, който е във война с финансовите пазари. Аржентински президент, който иска да направи всичко по правилата и все пак не успява. На пръв поглед може да изглежда странно, че такива различни политически стилове произвеждат един и същ резултат: една поевтиняваща валута. Който иска наистина да разбере всичко това, трябва да разгледа по-дълбоко публикациите, които в момента изпращат банките на своите клиенти. В тях те обясняват кои страни вероятно ще бъдат следващите в списъка на страдащите. И какви са общите проблеми на много различни нововъзникващи икономики.

За инвеститорите са от значение три фактора. Страните, които внасят повече, отколкото изнасят, са изложени на особен риск. Тъй като задлъжняват сериозно към чужди страни, те зависят от това винаги да се вливат нови пари в собствената им страна. Ако случаят е такъв, дисбалансите в търговския баланс не са проблем. Ако обаче потокът от пари секне, страните се натъкват на проблеми. Турция, Аржентина, Бразилия и Колумбия имат висок търговски дефицит.

Какви са рисковете за компаниите и нациите вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се разви през социализма. Вече строят само бакалии и молове и запълват зелените площи с излишни мутробарокови грозни сгради. А онези от Третия свят ще си останат винаги Трети свят, защото са заден и мръсен двор на САЩ и Канада. Обслужват ги с дрога и друга функция нямат.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние в такъв капан не можем да попаднем понеже не сме развиващи се, а разпадащи се.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криза няма в изброените държави справят се много добре, всичко е пропаганда на САЩ да държат другите в страх и подчинение.
18
3
 
2
 
! Отговори
Hrant преди 5 години
До доволенVie ste kam izostanalite ili zavisimite darjavi.
17
3
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПО ВРЕМЕТО на СОЦА един лев беше равен на една рубла и на един долар. Поне така официално ни обявяваха от Народната банка. На практика, обаче, доларът се търгуваше от виетнамците в България за 3 до 6 лева за долар. До 100 долара можеха да се купят само от БНБ, ако пътуваш за западна държава. На практика- малцина избрани пътуваха на Запад.Днес за един лев можеш да купиш свободно 40 рубли или 0,69 долара.Сравнете сега с някога.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив.Правилната формула е измислена много отдавна.КОНКУРЕНЦИЯСИЛНИТЕ продължават напред, СЛАБИТЕ умират.Който се приспособява - ЖИВЕЕ, който не успее - НЕ.Виж, формулата как да си силен, не е измислена, а и да е измислена, никой няма да я каже на конкуренцията.Това, че ти си мислиш, че правиш капитализъм, не значи че си конкурентен.
15
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 5 години
69 рубли за доллар, 6.5 турски лири за доллар.Спестявания бате само в долари, злато и недвижими имоти на добра цена, всичко друго или се обезценява като плевенчанка над двайсет години или е като руска рулетка..
14
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар долар управлява света. Така ще бъде поне още 10 години и никакви напъни на диктаторчета като Путин и Ердоган няма да могат да променят нищо. Доларът ще залезе едва когато изчезнат банките и техните функции поемат криптовалутите, а банките се превърнат в криптоборси и се конкурират помежду си на глобалните финансови пазари.
13
3
 
9
 
! Отговори
доволен преди 5 години
пак нищо не разбирамщом сме бавно развиващи не че бързам за някъде защо другаря Борисов казва другоможе би той е от бързите
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази така наречена "пазарна икономика" Се оказа Една пълна каша! Преливат от пусто в празно и стигане на желаните показатели няма! Май че. И прехваленият капитализъм. Се оказа.Едно голямо недоносче! -:) И още никой Не е измислил Правилната формула в икономически аспект уви!
11
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП ограби България през управлението на Виденов. По негово време бяха опразнени банките в полза елита на БСП, и до днес българина продължава да изплаща дълговете на крадците по времето на Веденов. На някои хора свързани с пъпна връв с БСП много им се иска да прехвърлят вината за виденовия грабеж на САЩ, ЦРУ, НАТО и ЕС.
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Той и Путин голям го вадеше срещу долара пък вече колко рубли станаха за долар?70?
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденов печаташе пари на поразия, после САЩ му били виновни.Естествено, че нещо което е в излишък - курсът му пада.
8
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 1САЩ ограбили България ... Кога това бе?Аз помня когато БСП ограби народа 1997г като раздаде парите от банките на кредитните си милионери.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоганя нали щеше да го накриви на долара пък то взе че се случи обратното след едно единствено изречение на дебилния американски президент.
6
6
 
14
 
! Отговори
Кокорко преди 5 години
До доволенНие сме бавно развиваща се страна. :)
5
10
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Така ли виж ти, че какво се E променило с икономиката на Турция, че фалират. Какво ще кажеш за валУтните курсове са станали инструмент на грабежа как фалира Виденов и как САЩ ограби БГ чрез валутните курсове ?
4
5
 
10
 
! Отговори
42 преди 5 години
Това са омразни за юдеите държави...
3
2
 
20
 
! Отговори
доволен преди 5 години
някой ще ми обясни ли що за термин е "развиващите се страни" и ние към коя категория сме
2
1
 
17
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
А какво правим, ако започнат да се изтеглят чуждите инвеститори и от успешни икономики ? И да затварят предприятия ?Дали те няма да последват Турция, Аржентина и т.н. ?Затова - чуждите инвестиции са повода и камшика с помоща на които се държи една чужда икономика. Ако, разбира се, чуждата икономика не е способна да ги национализира с политически средства.