Приятел ме съветва! Как се определя цена на имот?

Трите основни фактора при определянето на продажната цена
10 сеп 2018 08:00,
38
Приятел ме съветва! Как се определя цена на имот?
Снимка: Reuters

Цветослав Христов е управляващ партньор на агенция ANTRE. В сферата на недвижимите имоти той e повече от 7 години. Стъпвайки на опита си, той отличи пред Imoti.net три основни фактора, които най-често подвеждат хората, решили да продадат имота си.

Фактор № 1:  Медиите
В тях често се лансира темата за съживяването на пазара на недвижими имоти. В различни статии и интервюта се използват фрази като "бум в имотния пазар", "най-голямото съживяване след кризата", "нов балон в имотите" и т.н. Така поднесена, информацията може да създаде усещането в собственика на имота, че едва ли не динамиката е толкова голяма, че продажбата се осъществява в рамките на няколко седмици, а купувачът е склонен да заплати максималната стойност.

В ANTRE разчитаме на данните и анализите, които реално отразяват ситуацията. Ръст в имотния сектор има, като във всяка от последните 3 години той отчита повишение с 8-12% спрямо предходната. Това увеличение изглежда устойчиво, въпреки че през настоящата година се очаква темпът на растеж да бъде по-малък.

"Бумът" на недвижими имоти е 2 пъти по-слаб от този преди кризата - 2007 и 2008г., а купувачите са все по-претенциозни и взискателни, настоява Христов.

Фактор № 2:  Интернет порталите
Уеб порталите за имоти са един от надеждните източни на информация за ценообразуването на имот. Въпреки това трябва да имаме няколко неща предвид:
• случва се един имот да се продава с няколко различни цени в отделните сайтове, та дори и в един и същ сайт;
• наличието на фалшиви обяви;
• липсата на достатъчно информация за даден имот;
• често не се упоменават тежести;

Всички тези фактори спомагат често за изкривяване на средна цена за даден район, а също и върху нашата представа за пазара. Много е важно като собственик да изградите поглед върху пазара: как са структурирани обявите, колко процента от обяви се доближават до имот Ви, до колко обявите са реални и т.н., което отнема време.

Ето защо при една безплатна консултация с брокер или агенция бихте могли бързо и лесно да се сдобиете с надеждна информация за цените и състоянието на имотите в нашия район. Факт е, че всяка стойностна агенция има анализ от предходни сделки за отделните райони и прави такъв за бъдещи периоди.

Фактор № 3: Познат, сключил сделка наскоро
Наш близък, сключил сделка наскоро, може да ни даде много ценни съвети за универсалните неща: как е протекъл процесът, какви документи са необходими, с какви агенции е работил, колко време са му отнели огледите и т.н. Но също така трябва да се има предвид, че нашият познат е сключил 1 от 30-те хиляди сделки през последната година.

Също така най-вероятно неговият имот е по-различен от нашия, било то във вида строителство, района, квадратура и т.н. Ето защо за по-сериозен съвет би могъл неволно да ни заблуди. Един от най-ценните съвети, които ще ни даде нашият познат, е името на агенция или брокер, които да се погрижат за интересите ни.

"Със сигурност темата може да бъде продължена още. Основната идея, която искам да представя е, че пазарът на недвижими имоти в България малко или много е спекулативен. Ето защо, когато сме в ролята на собственик, който търси информация, за да сложи правилна цена на имота си, е важно да се предпазим от подвеждащите информации и съвети. Според нас най-добрият вариант за това е да се обърнем към доказани професионалисти в бранша", съветва Цветослав Христов от агенция ANTRE.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
29
 
! Отговори
До Ач преди 5 години
Същото ми се случи, когато продадох недовършен апартамент в София, кв."Изток".Повечето от хората, които ми се обадиха, бяха брокери. Първата брокерка попита може ли да намаля цената?Оказа се, че пита за цена, с 4000$ по-висока от обявената от мен.Казах й, че се е объркала.Момичето ми отговори:"Поне десетина колеги от други брокерски фирми вече са пуснали обява за Вашия апартамент. Но аз ви предлагам готов купувач."Обявата, пусната от мен, беше отпреди 3 дена, а вече 10 брокери надуваха цената
11
2
 
8
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
До 10: Можеш ли да разшифрираш какво си написал:На глутен му купувачи. Все едно ще релеф, че. Ще инвестират всичките пари, който ще изкарат през живота си тук. А то всъщност - само 3/4.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един "имотаджия" ми се оплакваш, как в "други страни" колегите му взимали между 10 до 15%от сделката, което просто е не романи. Ти сключи 20 сделки в живота си и се пенсионира направо....А в една чужда скандинавска страната, взимат фиксирана сума. И защо е така ли? Защото предлагат качествена услуга и има реална конкуренция, а я са сгафели, я ще ти плащат обезщетения, за още едно жилище.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а купувачите са все по-претенциозни и взискателни, настоява Христов."Мдааа. Искат да има тоалетна, да има кухненски плот, кабелите, да са вързани правилно... На глутен му купувачи. Все едно ще релеф, че. Ще инвестират всичките пари, който ще изкарат през живота си тук. А то всъщност - само 3/4.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
123654 много ама много си умен и възпитан .... забравих и си много грамотен..... Но така е по тези ширини ..... РАЗДЕЛЕНИЕ МУ Е МАЙКАТА
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зависи само от местоположението му и в кой град е.а също и от чистата му квадратура и изложение.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По важното от цената е да не ви изгърбят с парите, преди да вземете да правите сделки прочетете , интересувайте се от това какви документи са необходиминеобходими , как се проверява дали има запор, чия собственост е , брой наследници... Защото на посредникът са му по-важни парите , също както и нотариуса и няма да сте първите дето ще изгорят.
5
0
 
35
 
! Отговори
Ач преди 5 години
Пуснах стара къща за продажба в крайните квартали на провинциален град,звъняха ми по 20-30 брокера на ден.Открих си обявата в 5-6 сайта цената ,която търсих беше 30 хиляди лв. А в сайтовете брокерите я обявили за 47 хиляди лв....
4
0
 
60
 
! Отговори
Филка преди 5 години
Статията е платена реклама на едни от най- наглите, нахални, безморални и безпардонни хора на света - агентите на имоти, които в последните години се закичиха с името "брокери". Внимавайте и се пазете от тях.
3
9
 
10
 
! Отговори
123654 преди 5 години
До истинататебе пък какви комунисте те апът , стой на сянка , че ще дойдат ония сбелите пристилки
2
10
 
39
 
! Отговори
истината преди 5 години
Строят за 300 лева квадратен метър А продават за 1000 евро квадратен метър АБЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ.........
1
2
 
52
 
! Отговори
ШАРАН преди 5 години
После тази " безплатна" консултация ни струва между 3 и 5% от продажната цена на имота. За какво ?.. за да публикува една обява и да извърши няколко огледа. Все неща, който човек може да си свърши сам и без излишни главоболия.