Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща

Киев ескалирал конфликта с дипломатическа подкрепа от САЩ
10 сеп 2018 21:45, Елка Василева
284
Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща
Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на руско-украинското противопоставяне в Азовско море води до заплаха от военен сблъсък. Киев заяви, че прехвърля в басейна "с цел защита на пристанищата си" бронирани артилерийски катери, които вече бяха забелязани в порт Бердянск. Властите на непризнатата Донецка народна република (ДНР) предупреждават за възможен пробив на украински сили в района на пристанище Мариупол. Американски експерти призовават за изпращане на сили от САЩ, които да "деблокират" Керченския проток. Ако започне конфликт, ще пострадат и руските товаропотоци през Азовско море, пише Михаил Сергеев, "Независимая газета".

Русия и Украйна избягваха досега въоръжени сблъсъци в Азовско море - твърде чувствителна зона на противопоставяне и за Киев, и за Москва. Ситуацията обаче може да се промени след подсилването на украинското военноморско присъствие в Азовско море с явната дипломатическа подкрепа на САЩ. В края на миналата седмица в пристанището на украинския град Бердянск бе стоварен първият украински брониран катер "Гюрза-М", доставен до морето с автомобилно ремарке.

По данни от Генщаба на Украйна и командването на военноморските сили (ВМС), които цитира "Украинският военен портал", в най-скоро време в азовската акватория ще бъдат доставени три малки артилерийски катера. До края на 2018 г. силите на Киев планират да изградят там пълноценна морска база за ВМС на Украйна и да разгърнат един дивизион катери. А украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да засили военното присъствие на страната в Азовско море и да подсигури на частите за брегова отбрана най-нови високоточни ракетни оръжия, напомня РИА Новости.

Киев ескалира конфликта с очевидна дипломатическа подкрепа от САЩ. В края на август Държавният департамент заяви официално: "Съединените щати осъждат създаваните от Русия притеснения за международното корабоплаване в Азовско море и Керченския проток. От април Русия е задържала стотици търговски кораби, а през последните седмици е спряла най-малко 16 такива, пътували за украински пристанища". "Действията на Русия, възпрепятстващи корабоплаването, за пореден път сочат, че продължава кампанията, целяща да подкопае и дестабилизира Украйна, и че се пренебрегват международните норми", заяви Вашингтон.

"Независимая газета" прогнозира това развитие седмица преди изявленията на Държавния департамент (вж. броя от 22.08.18). По същия начин днес можем да предскажем, че е твърде вероятно да влязат в пряк сблъсък руски и украински въоръжени моряци. Новите украински катери в Азовско море са въоръжени с по две 30-милиметрови автоматични оръдия, гранатомети, картечници и противотанкови управляеми ракети.

В момента Москва и Киев са обвързани с договора от 2003 г. за правния статут на Азовско море и Керченския проток, който ги определя като вътрешни води на Русия и на Украйна. Сега обаче Киев се кани да разтрогне този договор, да начертае граница и да премахне статута на Азовско море като вътрешна акватория.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви във вторник, че Киев смята да преразгледа статута на морето без участието на Русия.

"Сега се опитваме да насочим партньорите си към целта Азовско море да бъде признато в политически и юридически план за обикновено териториално море", цитира думите на Климкин агенция УНИАН. Фундаментална грешка е според него, че в Азовско море не е била делимитирана държавната граница между Украйна и Русия.

Конфликтът заради подялбата на Азовско море впрочем не е от днес. Още преди 15 години шефът на кремълската администрация Александър Волошин заяви на брифинг с ограничен кръг украински журналисти, че Русия била готова да хвърли атомна бомба върху спорния тогава остров Тузла - претенциите на Киев върху него пречели да се уредят споровете за Азовския басейн. По-късно бе обявено, че се е шегувал.

Днес акваторията на Азовско море може да стане част от театър на военни действия и в случай, че се изостри конфликтът на Киев с непризнатата ДНР. По данни на опълченците киевските силови структури смятат "да осъществят три удара". Според ДНР една от атаките може да се насочи към селището Широкино край Азовско море. Силите на Донецк вече са отигравали операции със стоварване на десант от азовската акватория.

Зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи в неделя, че опълченците организират от 11 септември военни маневри с участието на 300 единици техника и 4000 души личен състав. "Всички учения ще протичат на онези разстояния от разграничителната линия, които са затвърдени с Минските споразумения“, подчерта Басурин.

Руско-украинското противопоставяне в Азовско море може обаче да стане повод за директна намеса на американците. "Москва разполага с възможности за десантни операции по украинското крайбрежие с цел да изолира Мариупол и цялото крайбрежие на Украйна до Одеса", смята Стивън Бланк, старши научен сътрудник към Съвета за външна политика на САЩ. Той препоръчва украинските сили да бъдат снабдени с противокорабни ракети и радари. Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите.

Изострянето на конфликта в тази акватория създава рискове и за руски пристанища с важна функция в транспортните връзки. Миналата година примерно товарооборотът на руските морски портове в Азовско-Черноморския басейн нарасна с 10 на сто и достигна почти 270 милиона тона. Близо 88 милиона тона от тях се падаха на пристанища в Азовско море.

/БТА/


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Избитите цивилни българи от бомбардировките на САЩ са близо 5 хил!
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако някой им събори моста, ще принудят руснаците да ходят до Крим по суша. Един вид ще им падне пердето и от Украйнината ще останат западните и покрайнини, към които апетит имат поляците.
20
12
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
До О краина
Децата загинали вследствие войната в Източна Украйна са 6 (ШЕСТ). Децата загинали в Беслан и Кемерово са 300 (триста). Загиналите във волинското клане поляци и украинци са общо 30 000, повтарям клането е и от двете страни. От антифашистката УПА и от полските ''зондеркоманди''
19
17
 
7
 
! Отговори
Київ преди 5 месеца
Украйна - житницата на Европа.
Красота. Сила. Мощ. Уважение. История.

https://yоutube/watch?time_continue=44&v=YALKyOcfZt

Парад ко Дню Независимости в Киеве. 24.08.2018. Полное видео
18
10
 
5
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Нека малко да се погърмят тия , все ми е едно.
17
4
 
3
 
! Отговори
Kris преди 5 месеца
Искаш, комуна ли, ела се представи
16
3
 
31
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Какъв брат си ми ти бе!
Като гонеше свещениците в източноправославната църква брат ли ми беше.
Като забрани българският в Киев, НАЦИСТ, брат ли ми беше.
Като се пенявиш със "Слава", знаеш ли какво е "Слава бе".
Слава е Бог. Кой си ти, че се поставяш над Бог бе?
Къв брат си бе, като уби 180 деца в ДНР и ЛНР, брат ли ми беше.
Кой си ти бе, да отричаш българката Олга бе?
Къде ти е държавата бе?
Аз имам 1300 г . история.
Аз не съм убивал в Киев, Одеса, деца и майки.
Къв брат си ми бе, безроднико!
15
9
 
11
 
! Отговори
Крис преди 5 месеца
Някой, имал ли е познат или руски приятел?
14
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи от пишещите разбирам, че Украйна няма право да си пази границите понеже русияя ги иска. Браво браво.
Дано да ств така, когато Турция поиска нашоте. Да викате за султана :) дребни филчетаа
13
6
 
30
 
! Отговори
Reptile преди 5 месеца
Ха, нали САЩ за непроменени граници на Украйна, или ако ще се разширява - това не важ!? Няма по-просто племе от ктавоглавите лакеи на САЩ...
12
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна е една пропадналс държава с много прост, обезеетен и алкохолизиран народ.
11
8
 
39
 
! Отговори
О краина преди 5 месеца
"Братя ли?"
Какъв брат си ми ти бе!
Кой си ти, О краинецо, убити 180 деца в ДНР и ЛНР.
Гониш православни свещеници и оскверняваш източноправ църкви.
Какъв брат си ми ти бе, България ти е дала вяра, писменост, език.
Тервел е спрял арабското нашествие.
Ти Окраинецо си нацист в маска.
Срам те е да си покажеш лицето.
България спаси евреите си - ти ги убиваше.
Ти уби 200 000 хиляди чехи, унгарци, немци, поляци, руси, евреи във Волин.
Какъв брат си ми ти бе.
Ти убиваш деца бе, НАЦИСТ!
Shame on you!
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще бъдат прегазени от рус Иван за четвърт час.
9
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"кораби" и то "силно бронирани" доставяни с автомобилно ремарке:)))))) неее просто от смях не можах да дочета статията:)))))
8
43
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мачкай окупаторите! Свобода на Украйна .
7
4
 
42
 
! Отговори
шматка преди 5 месеца
Гюрза М е докарана с автомобилно ремарке:)))
Хехе.
Аз с такава лодка ходя за риба.Возя я в ремаркето
6
51
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
Русия пак нагази просото... - и ще яде дървото...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българският файлето е огромен като слон! Ето идат българите с диагноза Наполеон, започва българския вариан на Гейм ъв Трол. След около 200 мнения "конфликта" ще бъде разпален и Третата Световна - неизбежна. Нали сме вслятелни и всичко от нас почва.
4
9
 
61
 
! Отговори
Елемаг преди 5 месеца
Вече няколко годинис е убеждавам ,че македонците и украинците са по-прости от нас.Без излишно говорене: 24 часа операция като в Грузия и всичко тихо и мирно!!!Някой бас?
3
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия я очакват много препятствия, но ще оцелее! Какво обаче очаква укрите, след като Запада ги остави в собствения им сос и в "подарения" геопилитически казан?