Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща

Киев ескалирал конфликта с дипломатическа подкрепа от САЩ
10 сеп 2018 21:45, Елка Василева
284
Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща
Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на руско-украинското противопоставяне в Азовско море води до заплаха от военен сблъсък. Киев заяви, че прехвърля в басейна "с цел защита на пристанищата си" бронирани артилерийски катери, които вече бяха забелязани в порт Бердянск. Властите на непризнатата Донецка народна република (ДНР) предупреждават за възможен пробив на украински сили в района на пристанище Мариупол. Американски експерти призовават за изпращане на сили от САЩ, които да "деблокират" Керченския проток. Ако започне конфликт, ще пострадат и руските товаропотоци през Азовско море, пише Михаил Сергеев, "Независимая газета".

Русия и Украйна избягваха досега въоръжени сблъсъци в Азовско море - твърде чувствителна зона на противопоставяне и за Киев, и за Москва. Ситуацията обаче може да се промени след подсилването на украинското военноморско присъствие в Азовско море с явната дипломатическа подкрепа на САЩ. В края на миналата седмица в пристанището на украинския град Бердянск бе стоварен първият украински брониран катер "Гюрза-М", доставен до морето с автомобилно ремарке.

По данни от Генщаба на Украйна и командването на военноморските сили (ВМС), които цитира "Украинският военен портал", в най-скоро време в азовската акватория ще бъдат доставени три малки артилерийски катера. До края на 2018 г. силите на Киев планират да изградят там пълноценна морска база за ВМС на Украйна и да разгърнат един дивизион катери. А украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да засили военното присъствие на страната в Азовско море и да подсигури на частите за брегова отбрана най-нови високоточни ракетни оръжия, напомня РИА Новости.

Киев ескалира конфликта с очевидна дипломатическа подкрепа от САЩ. В края на август Държавният департамент заяви официално: "Съединените щати осъждат създаваните от Русия притеснения за международното корабоплаване в Азовско море и Керченския проток. От април Русия е задържала стотици търговски кораби, а през последните седмици е спряла най-малко 16 такива, пътували за украински пристанища". "Действията на Русия, възпрепятстващи корабоплаването, за пореден път сочат, че продължава кампанията, целяща да подкопае и дестабилизира Украйна, и че се пренебрегват международните норми", заяви Вашингтон.

"Независимая газета" прогнозира това развитие седмица преди изявленията на Държавния департамент (вж. броя от 22.08.18). По същия начин днес можем да предскажем, че е твърде вероятно да влязат в пряк сблъсък руски и украински въоръжени моряци. Новите украински катери в Азовско море са въоръжени с по две 30-милиметрови автоматични оръдия, гранатомети, картечници и противотанкови управляеми ракети.

В момента Москва и Киев са обвързани с договора от 2003 г. за правния статут на Азовско море и Керченския проток, който ги определя като вътрешни води на Русия и на Украйна. Сега обаче Киев се кани да разтрогне този договор, да начертае граница и да премахне статута на Азовско море като вътрешна акватория.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви във вторник, че Киев смята да преразгледа статута на морето без участието на Русия.

"Сега се опитваме да насочим партньорите си към целта Азовско море да бъде признато в политически и юридически план за обикновено териториално море", цитира думите на Климкин агенция УНИАН. Фундаментална грешка е според него, че в Азовско море не е била делимитирана държавната граница между Украйна и Русия.

Конфликтът заради подялбата на Азовско море впрочем не е от днес. Още преди 15 години шефът на кремълската администрация Александър Волошин заяви на брифинг с ограничен кръг украински журналисти, че Русия била готова да хвърли атомна бомба върху спорния тогава остров Тузла - претенциите на Киев върху него пречели да се уредят споровете за Азовския басейн. По-късно бе обявено, че се е шегувал.

Днес акваторията на Азовско море може да стане част от театър на военни действия и в случай, че се изостри конфликтът на Киев с непризнатата ДНР. По данни на опълченците киевските силови структури смятат "да осъществят три удара". Според ДНР една от атаките може да се насочи към селището Широкино край Азовско море. Силите на Донецк вече са отигравали операции със стоварване на десант от азовската акватория.

Зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи в неделя, че опълченците организират от 11 септември военни маневри с участието на 300 единици техника и 4000 души личен състав. "Всички учения ще протичат на онези разстояния от разграничителната линия, които са затвърдени с Минските споразумения“, подчерта Басурин.

Руско-украинското противопоставяне в Азовско море може обаче да стане повод за директна намеса на американците. "Москва разполага с възможности за десантни операции по украинското крайбрежие с цел да изолира Мариупол и цялото крайбрежие на Украйна до Одеса", смята Стивън Бланк, старши научен сътрудник към Съвета за външна политика на САЩ. Той препоръчва украинските сили да бъдат снабдени с противокорабни ракети и радари. Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите.

Изострянето на конфликта в тази акватория създава рискове и за руски пристанища с важна функция в транспортните връзки. Миналата година примерно товарооборотът на руските морски портове в Азовско-Черноморския басейн нарасна с 10 на сто и достигна почти 270 милиона тона. Близо 88 милиона тона от тях се падаха на пристанища в Азовско море.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
8
 
8
 
! Отговори
до Боби преди 5 години
Боби много сте зле Целия свят ви се смей Никой не ви иска
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oбичам, обичааамм, тази страна, обичам наще планини зелени, първа радост е за мееенеее, небето като от коприна... Обичам наще 13 веееккаа, трите морета, прохода Шипка... Обичам нашите солунски братя, древните войни, славните битки... Обичам над мен Дунава синей, слънце Траякия огрява, родино толкова обичам, сладкопойните ти чучулиги....
165
6
 
14
 
! Отговори
До Дебилност преди 5 години
Този, който арестува екипаж и го държи 4 месеца без повдигнати обвинения е Киев в ИЗОЛАТОР - капитан.Арестуван 4-5 месеца, влезе в болница!Тогава Русия съгласно морски договори, започна да проверява всеки украински кораб, там има много киевски бракониери с незаконен улов.Дори понапили се киевчани Русия ги хранеше, поеше, обличаше и връщаше на Киев.Разбра ли кои са ***?Киев!
164
11
 
10
 
! Отговори
Дебилност преди 5 години
Нещо не разбирам тънката мисъл на Днес бг, хем Киев ескалира конфликта хем Русия спира търговското мореплаване в Азовско море. Щом някой препятства морските пътища и тормози търговските кораби значи той ескалира и конфликта.
163
8
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Изгърбич Задвратян 181Еххх експертеОт 600 човека само 8 са Руснаци от Вагнер - останалите са СБИРЩАЙН от Сирийски милицииа Какво прави Вагнер в Сирия - Същото каквото и Блек Уотър в Ирак правеше - ОХРАНЯВАШЕ ПЕТРОЛНИТЕ КЛАДЕНЦИ - който се появи на хоризонта и се опита да ги завземе или поне запали да бъде унищожен и гонен до дупка ако трябва и на територията на 3 странаА въпросния инцидент е че Сирийски милиции са се опитали да завземат кладенци охранявани от Американци без поддръжка.
162
14
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Бобидругарю уикипедист, вагнер решиха че ще "нагибают америкосов" и 600 човека отидоха на луната. а ти вземи под мишница Онанимен171 с фалшивите народи и се хакнете в некоя циментова стена плеаз.
161
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво риват американците ? Азовско море е Руско.
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NIKVA VOINA NIAMA DA IMA MEJDU RUSIA I UKRAINA VOINA SHE IMA V EVROPESKIAT SAYUZ MEJDU EVROPEIZI A AFROAZIATZI - SOROSOIDI
159
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, отново дезинформация от тебе Е-Л-К-Е !!!!!!! 47 украински кораба са задържани от руснаците. Руснаците се опитват да превърнат Азовско море в ТЯХНО вътрешно море, а от там излиза 80 % от украинският износ. Почти всеки украински кораб е спиран, таашен, задържан и арестуван за нещо си. Не мислите ли ,че краинците имат нужда от малко защита срещу пиратите ?
158
1
 
10
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До БобиКъпал съм се в това море, първия километър от брега е метър дълбоко, най-дълбоката точка е 6-7 м. Въпросният катер е с газене 80см. и е речен.
157
20
 
7
 
! Отговори
ВЕТКО АРАБАЖИИЕВ преди 5 години
ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ..*** НАПРАВИ УНИКАЛНАТ ГЕО-ТАКТИЧЕСКА ГРЕШКА, КАТО СЕ УПЛАШИ И НЕ ВЛЕЗЕ В УКРАЙНА ДЪЛБОКО, ЧААК ДО МОЛДОВА...ОЩЕ ПРЕЗ МАРТ 2014 ГОД.....ЗАТОВА СЕГА РУСКИТЕ *** ЩЕ РЕВАТ И ПЛАЧАТ СИЛНО И СТРАШНО... УКРАЙНА -- НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ВАША ОТНОВО -- НИКОГА !
156
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянДо колкото знам РФ дори не си прави труда да вкарва истински бойни кораби в Азовско море - Ползват се само бързоходни катери на бреговата охрана въоръжени с по две едро калибрени картечници. Нали се сещате че при ясно време от единия бряг на морето се вижда другия бряг както в посока север-юг така и посока изток-запад. Азовско Море е реално МОРЕ само по документи.Ако Украйна и 20 катера бронирани или не вкара в Азовско море те са просто тлъсти(дребни) мишени за РФ Авиация
155
5
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Украинците вкарали малък катер в Азовско море и ''Независимая газета'' се н.а.***. Цялото това море е стотина километра и се обхваща се от брегова артилерия и авиация. Катерът е нужен да лови рибарски корабчета и лодки.
154
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коминтернът е творение на запада. Доказателство за това е че западът и коминтернът с неистов плам провеждат антибългарска и антируска политика като подкрепят изобретяването на фалшиви народи - македонци, украинци, бело-руси и т.н. Колкото има македонски народ, толкова и украински.
153
7
 
1
 
! Отговори
Читалище Просвета преди 5 години
то не че им не е мерак на кацапнята да отъркалят украинците и да пишат це еуропа по форумите, ама изправени пред варианта два иджиса да им затворят черно море вовеки веков, едва ли ще изнаглеят.
152
9
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
некоя гемия без аналогов в мире ще хване бахура, а после ще постнат скрийншоти от батълфилд петицата, доказващи, че са били американците. тия ги знаеме. она утонула, както каза вова.
151
1
 
21
 
! Отговори
истината е преди 5 години
Родните *** вече разчитат на руските *** от неЗависимая газета, финансирана от същите дето финансират родните со ро со ***. Интересен подход. Зависимая газета е известна с това че опл ю България във връзка с посещението на руския патриарх, като заяви, че сме го обидили, а пък тук соросоидния печат обяви, че патриархът е обидил България. Това показва как с елементарни схеми се насажда от хамерика омраза между два народа. С поредица от фалшиви новини и провокации.
150
0
 
18
 
! Отговори
Аячо преди 5 години
С писане ако ставаше, Русия отдавна да е починала и родните журналисти безработни! Само им се каните! Танк, кама - Масква! Вземете и вазелин за каждой случей!
149
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Ехх експертииЧета коментарите и се чудя да се смея ли да плача ли?Азовско море е вътрешно за РФ и Украйна - тоест и двете извън териториалните води го ползват като собствена икономическа зона.ИсториятаУкрайна извън териториални води АРЕСТУВА риболовен кораб "НОРД" по скалъпено ПОЛИТИЧЕСКО обвинение а по късно и един ТанкерОтговорът на РФВ рамките на МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРАВА за проверка на съдове всички съдове от и за Украинските пристанища в Азовско море се ПРОВЕРЯВАТ ЩАТЕЛНОи се бавят :-)
148
0
 
15
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
*** сериозно застрашава Русия с този огромен катер, доставен с ...автомобилно ремарке. Скоро осраинските сили ще доставят и каравана със същото автомобилно ремарке. Соросоидната пропаганда кърти мивки а Тръмп и Путин гледат сеир и играят на врагове. Зер човекът иска втори мандат а без руска подкрепа това е трудно за постигане. Нищо чудно Тръмп да подкани Хунтата да нападне Русия, като Грузия, само така ДНР и ЛНР ще минат към Русия зер тя се защитава от агресията с катер, теглен от автомобилн