Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща

Киев ескалирал конфликта с дипломатическа подкрепа от САЩ
10 сеп 2018 21:45, Елка Василева
284
Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща
Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на руско-украинското противопоставяне в Азовско море води до заплаха от военен сблъсък. Киев заяви, че прехвърля в басейна "с цел защита на пристанищата си" бронирани артилерийски катери, които вече бяха забелязани в порт Бердянск. Властите на непризнатата Донецка народна република (ДНР) предупреждават за възможен пробив на украински сили в района на пристанище Мариупол. Американски експерти призовават за изпращане на сили от САЩ, които да "деблокират" Керченския проток. Ако започне конфликт, ще пострадат и руските товаропотоци през Азовско море, пише Михаил Сергеев, "Независимая газета".

Русия и Украйна избягваха досега въоръжени сблъсъци в Азовско море - твърде чувствителна зона на противопоставяне и за Киев, и за Москва. Ситуацията обаче може да се промени след подсилването на украинското военноморско присъствие в Азовско море с явната дипломатическа подкрепа на САЩ. В края на миналата седмица в пристанището на украинския град Бердянск бе стоварен първият украински брониран катер "Гюрза-М", доставен до морето с автомобилно ремарке.

По данни от Генщаба на Украйна и командването на военноморските сили (ВМС), които цитира "Украинският военен портал", в най-скоро време в азовската акватория ще бъдат доставени три малки артилерийски катера. До края на 2018 г. силите на Киев планират да изградят там пълноценна морска база за ВМС на Украйна и да разгърнат един дивизион катери. А украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да засили военното присъствие на страната в Азовско море и да подсигури на частите за брегова отбрана най-нови високоточни ракетни оръжия, напомня РИА Новости.

Киев ескалира конфликта с очевидна дипломатическа подкрепа от САЩ. В края на август Държавният департамент заяви официално: "Съединените щати осъждат създаваните от Русия притеснения за международното корабоплаване в Азовско море и Керченския проток. От април Русия е задържала стотици търговски кораби, а през последните седмици е спряла най-малко 16 такива, пътували за украински пристанища". "Действията на Русия, възпрепятстващи корабоплаването, за пореден път сочат, че продължава кампанията, целяща да подкопае и дестабилизира Украйна, и че се пренебрегват международните норми", заяви Вашингтон.

"Независимая газета" прогнозира това развитие седмица преди изявленията на Държавния департамент (вж. броя от 22.08.18). По същия начин днес можем да предскажем, че е твърде вероятно да влязат в пряк сблъсък руски и украински въоръжени моряци. Новите украински катери в Азовско море са въоръжени с по две 30-милиметрови автоматични оръдия, гранатомети, картечници и противотанкови управляеми ракети.

В момента Москва и Киев са обвързани с договора от 2003 г. за правния статут на Азовско море и Керченския проток, който ги определя като вътрешни води на Русия и на Украйна. Сега обаче Киев се кани да разтрогне този договор, да начертае граница и да премахне статута на Азовско море като вътрешна акватория.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви във вторник, че Киев смята да преразгледа статута на морето без участието на Русия.

"Сега се опитваме да насочим партньорите си към целта Азовско море да бъде признато в политически и юридически план за обикновено териториално море", цитира думите на Климкин агенция УНИАН. Фундаментална грешка е според него, че в Азовско море не е била делимитирана държавната граница между Украйна и Русия.

Конфликтът заради подялбата на Азовско море впрочем не е от днес. Още преди 15 години шефът на кремълската администрация Александър Волошин заяви на брифинг с ограничен кръг украински журналисти, че Русия била готова да хвърли атомна бомба върху спорния тогава остров Тузла - претенциите на Киев върху него пречели да се уредят споровете за Азовския басейн. По-късно бе обявено, че се е шегувал.

Днес акваторията на Азовско море може да стане част от театър на военни действия и в случай, че се изостри конфликтът на Киев с непризнатата ДНР. По данни на опълченците киевските силови структури смятат "да осъществят три удара". Според ДНР една от атаките може да се насочи към селището Широкино край Азовско море. Силите на Донецк вече са отигравали операции със стоварване на десант от азовската акватория.

Зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи в неделя, че опълченците организират от 11 септември военни маневри с участието на 300 единици техника и 4000 души личен състав. "Всички учения ще протичат на онези разстояния от разграничителната линия, които са затвърдени с Минските споразумения“, подчерта Басурин.

Руско-украинското противопоставяне в Азовско море може обаче да стане повод за директна намеса на американците. "Москва разполага с възможности за десантни операции по украинското крайбрежие с цел да изолира Мариупол и цялото крайбрежие на Украйна до Одеса", смята Стивън Бланк, старши научен сътрудник към Съвета за външна политика на САЩ. Той препоръчва украинските сили да бъдат снабдени с противокорабни ракети и радари. Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите.

Изострянето на конфликта в тази акватория създава рискове и за руски пристанища с важна функция в транспортните връзки. Миналата година примерно товарооборотът на руските морски портове в Азовско-Черноморския басейн нарасна с 10 на сто и достигна почти 270 милиона тона. Близо 88 милиона тона от тях се падаха на пристанища в Азовско море.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
11
 
! Отговори
tangra преди 5 години
*** знаем какви статии пише, така че имайте едно наум.Соросов провокатор
146
6
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
САЩ подстрекават войните .....те имат нужда от такива ! Ако САЩ я нямаше светът нямаше да изглежда така ......нямаше такива красиви страни да горят !
145
12
 
5
 
! Отговори
до 164 преди 5 години
Е точно с такива думи като на тъпия Гьоринг са били отблъснати по-голямата част от украинците иначе в първия момент германците са посрещнати като освободители. А защо ? -- нали са братя с руснаците.И в самата Украйна винаги си е имало пропаганда че са едно с руснаците така робията и липса на суверинитет се е понасяло по лесно ,някои са забравили националната си принадлежност даже --това е нормално ,всяка окупация си върви с промивка...
144
1
 
33
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
До Българин-119 "Преди около час написах коментар, с който се подигравам на едната лодка, която са докарали с ремарке срещу руския флот. Сега коментара гледам, че го няма. Не съм ползвал никакви обидни епитети или нещо цензурирано. Днес-а, вие ли го изтрихте?" - Свобода на словото, колега. Аз лично вече не се учудвам. И по-рядко правя коментари, защото е безпредметно.
143
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Идлиб американците вече подгониха ли съвецките орди? От 3 дни големи закани им се канят!
142
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските украински националисти са били колкото срещу СССР, толкова и срещу Германия. Гонили са и поляците за да ги няма и да им вземат имотите. Но има ли днес в Украйна наследници на Кожедуб и Вершигора - Герои СССР!? Според официалната пропаганда - няма! Дори от Полша има дружески коментари за Русия по различни поводи като 9 май!
141
17
 
4
 
! Отговори
inatut преди 5 години
Не мога да разбера какво се впрагят толкова. Ако руснаците не пускат кораби през керч, то и Босфора и Дарданелите да се затворят за тях - реципрочно. И ще клекнат
140
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна винаги са били продажна страна. Посрещаха Хитлер с цветя! После Гьоринг е наредил: "Ще се използва всичко от тази страна, от пшеницата им, до хората. Всички ще работят за нас, и който не може ще умре" Негови записани думи. Такава е била благодарността им за слугинажа! Сега САЩ се възползва от тях по същият начин, и са си въобразили че като на ново си свалят гащите пред запада, ще ги вземат в ЕС, или може би САЩ ще ги превърне в техен щат! Кукли на конци!
139
0
 
2
 
! Отговори
ot eu преди 5 години
До Анонимен nenormalnizi....glupazi. 11.09 e ogromna tragedija
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите."Ахахах, откъде ще минат бе? Това да не са Дарданелите или Босфора хихих
137
9
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 5 години
То това тяхното изобщо не е българска позиция ,даже не се знае дали българи го пишат,какво им пука за Кърджали те просто си защитават великоруски интереси като залагат на това че социалистическата историография с която е възпитано част от обществото ни и все още жива в него ,както се казва хората над 40 г. са служили в руска армия с руско оръжие и техен враг е бил световния империализъм начело със САЩ...всички неща който ги говорят ги говореха партиините секретари едно време...
136
19
 
13
 
! Отговори
саветски лакардии преди 5 години
Украинците пък точно са си друг народ и то здраво робен от русия --затова хитлеристките дивизии са посрещтнати като освободители от хора с цветя и прочие... веднага се сформира армия и тръгват срещу руснаците .Поляците и украинците винаги са били врагове на Русия ,за разлика от Украина ,Полша не са успели да я смачкат ,ама са водили война след война.... е по време на социализма под дулото на автомата и танковете всички бяхме братски славянски страни....и най-вече ние !
135
15
 
12
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Въпросът стои така----Ако Ердоган и турците от Кърджали заявят ,че искат да са част от нова Турция---би следвало русофилите да ги подкрепят яростно! Всъщност, Русия винаги е била против независима и голяма България, защото такава държава ще и пречи на целта поставена още от Петър Първи - завладяване на Цариград. Затова Русия винаги подкрепя Сърбия, за да има спирачка България. т.е. който подкрепя Русия е срещу България. За протокола-харсвам руснаците , но не и ***.
134
7
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 5 години
Еииии това само човек на свръх доза каналин може да го измисли--среща м/у милиардер и човек с пистолет при която човека с пистолета става милиардер с пистолет....димек щатите са богати ,ама руснаците са въоръжени далеч по-добре и за отрицателно време ще им приберат парите ,добре че са тъпкани с атом и се търси решение за неутрализация без никаква грешка ,дето се вика да не могат да го изкарат от склада иначе до сега да им бяха сменили рублите с долари...и нямаше да пият каналин..
133
19
 
9
 
! Отговори
до 150 продължение преди 5 години
А знаеш ли ,че съюзниците са дали 170 000 жертви да стигнат до Берлин и то при смазващо превъзходство по въздух ....освен жертвите те съкращават войната минимум 3-години и то при положени ,че руснаците продължат да напредват. Та тези 3 г са важни защото Хитлер е бил на прага на 10-тки военни открития атомната бомба е можела сама да реши войната , реактивни самолети и какво ли още не.В Африка колко воиска и техника е поломена и не е разбита от руснаците ...
132
8
 
36
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
оххх, не ме разсмивайте рано сутрин. Какво противопоставяне може да име бе смешници от дойче веле. За около 2 дни укринаците барабар с цялата си измислена страна могат да бъдат окупирани и тогава народа ще разкъса тази крадлива и зверска власт. Пожелавам му го. А що се касае за хамерикански стари оръжия, нека си плашат гарките при арабите с тях!!!
131
16
 
8
 
! Отговори
До 150 преди 5 години
Я си виж учебниците ,че нещо са много соц....така пишеше за геройчната черв.армия която сама победи а съюзн.откр втори фронт в последнта минута . За конвойте по море с храна и техника и всякакви суровини --нищо . За войната в Африка нищо. Само заплахата за десант на две места ,защото изобщо не се е знаело дали ще е в Сицилия или др знаеш ли колко войска е ангажирана ,само инжинерната деиност да бе съсредоточена на източния фронт руснаците щяха там да си останат......
130
0
 
7
 
! Отговори
Тц преди 5 години
145, от теб разбрах, че е 11..09..? Силни думи, но според мен... ФАЩ, без ценз просто продължиха започнатото...,а колегата 144, звучиш, като маке вземане-даване, което не е лошо, но..И кой е последния български цар, кой го "наследи" и защо трябваше да си внесем Фердинанд...?
129
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Витаги друг е започвал войните и винаги Русия ги е завършвала.В съответните столици.
128
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РИБИТЕ ЩЕ ЯДАТ УКРАИНСКО ГОВЕЖДО.