Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща

Киев ескалирал конфликта с дипломатическа подкрепа от САЩ
10 сеп 2018 21:45, Елка Василева
284
Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща
Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на руско-украинското противопоставяне в Азовско море води до заплаха от военен сблъсък. Киев заяви, че прехвърля в басейна "с цел защита на пристанищата си" бронирани артилерийски катери, които вече бяха забелязани в порт Бердянск. Властите на непризнатата Донецка народна република (ДНР) предупреждават за възможен пробив на украински сили в района на пристанище Мариупол. Американски експерти призовават за изпращане на сили от САЩ, които да "деблокират" Керченския проток. Ако започне конфликт, ще пострадат и руските товаропотоци през Азовско море, пише Михаил Сергеев, "Независимая газета".

Русия и Украйна избягваха досега въоръжени сблъсъци в Азовско море - твърде чувствителна зона на противопоставяне и за Киев, и за Москва. Ситуацията обаче може да се промени след подсилването на украинското военноморско присъствие в Азовско море с явната дипломатическа подкрепа на САЩ. В края на миналата седмица в пристанището на украинския град Бердянск бе стоварен първият украински брониран катер "Гюрза-М", доставен до морето с автомобилно ремарке.

По данни от Генщаба на Украйна и командването на военноморските сили (ВМС), които цитира "Украинският военен портал", в най-скоро време в азовската акватория ще бъдат доставени три малки артилерийски катера. До края на 2018 г. силите на Киев планират да изградят там пълноценна морска база за ВМС на Украйна и да разгърнат един дивизион катери. А украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да засили военното присъствие на страната в Азовско море и да подсигури на частите за брегова отбрана най-нови високоточни ракетни оръжия, напомня РИА Новости.

Киев ескалира конфликта с очевидна дипломатическа подкрепа от САЩ. В края на август Държавният департамент заяви официално: "Съединените щати осъждат създаваните от Русия притеснения за международното корабоплаване в Азовско море и Керченския проток. От април Русия е задържала стотици търговски кораби, а през последните седмици е спряла най-малко 16 такива, пътували за украински пристанища". "Действията на Русия, възпрепятстващи корабоплаването, за пореден път сочат, че продължава кампанията, целяща да подкопае и дестабилизира Украйна, и че се пренебрегват международните норми", заяви Вашингтон.

"Независимая газета" прогнозира това развитие седмица преди изявленията на Държавния департамент (вж. броя от 22.08.18). По същия начин днес можем да предскажем, че е твърде вероятно да влязат в пряк сблъсък руски и украински въоръжени моряци. Новите украински катери в Азовско море са въоръжени с по две 30-милиметрови автоматични оръдия, гранатомети, картечници и противотанкови управляеми ракети.

В момента Москва и Киев са обвързани с договора от 2003 г. за правния статут на Азовско море и Керченския проток, който ги определя като вътрешни води на Русия и на Украйна. Сега обаче Киев се кани да разтрогне този договор, да начертае граница и да премахне статута на Азовско море като вътрешна акватория.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви във вторник, че Киев смята да преразгледа статута на морето без участието на Русия.

"Сега се опитваме да насочим партньорите си към целта Азовско море да бъде признато в политически и юридически план за обикновено териториално море", цитира думите на Климкин агенция УНИАН. Фундаментална грешка е според него, че в Азовско море не е била делимитирана държавната граница между Украйна и Русия.

Конфликтът заради подялбата на Азовско море впрочем не е от днес. Още преди 15 години шефът на кремълската администрация Александър Волошин заяви на брифинг с ограничен кръг украински журналисти, че Русия била готова да хвърли атомна бомба върху спорния тогава остров Тузла - претенциите на Киев върху него пречели да се уредят споровете за Азовския басейн. По-късно бе обявено, че се е шегувал.

Днес акваторията на Азовско море може да стане част от театър на военни действия и в случай, че се изостри конфликтът на Киев с непризнатата ДНР. По данни на опълченците киевските силови структури смятат "да осъществят три удара". Според ДНР една от атаките може да се насочи към селището Широкино край Азовско море. Силите на Донецк вече са отигравали операции със стоварване на десант от азовската акватория.

Зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи в неделя, че опълченците организират от 11 септември военни маневри с участието на 300 единици техника и 4000 души личен състав. "Всички учения ще протичат на онези разстояния от разграничителната линия, които са затвърдени с Минските споразумения“, подчерта Басурин.

Руско-украинското противопоставяне в Азовско море може обаче да стане повод за директна намеса на американците. "Москва разполага с възможности за десантни операции по украинското крайбрежие с цел да изолира Мариупол и цялото крайбрежие на Украйна до Одеса", смята Стивън Бланк, старши научен сътрудник към Съвета за външна политика на САЩ. Той препоръчва украинските сили да бъдат снабдени с противокорабни ракети и радари. Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите.

Изострянето на конфликта в тази акватория създава рискове и за руски пристанища с важна функция в транспортните връзки. Миналата година примерно товарооборотът на руските морски портове в Азовско-Черноморския басейн нарасна с 10 на сто и достигна почти 270 милиона тона. Близо 88 милиона тона от тях се падаха на пристанища в Азовско море.

/БТА/


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
американските дърдорковци осъждали Русия...
Ама той медалът има две страни, от едната е Русия, а от другата Украйна.
Чий го дирят там задокеанските "пазачи на мира"?
Този конфликт е в юрисдикцията на Русия и Украйна, а амеркианците по-точно като кави се явяват там, че не ми е ясно?
121
1
 
14
 
! Отговори
То преди 5 месеца
Извинете, но доколкото разбрах основната тема според статията е
Русия vs Украйна?
Някои си циклят в миналото...какво ще кажете за Наполеон?
Грешки много, но кой се учи от тях!?
120
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хитлер не е правил грешки.
Той просто не е имал избор, изиграл си е играта за отличен - толкова са му позволявали обстоятелствата.
Целта му е била ако не спечели, поне да осакати СССР, за да не завладее цяла Европа.

Което е и постигнал.
119
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 5 месеца
До 124
3% получава Китай. Всъщност 3.3%.
Руснаците получават 22.5%, педералите-англичани - 65%, Франция - 6.7%
118
3
 
14
 
! Отговори
Грешката на Хитлер преди 5 месеца
До Виготура

Грешката на Хитлер е, че е захвърлил четките и се захванал с политика.
А на Борисов, че не че заряза филията с мас и топката.
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 109
Това е като да кажеш, че в сръбско-българската война България не е участвала, а са участвали 1-ви софийски и 4-ти плевенски полк. Значи е били война на софиянци и плевенчани. Украинските полкове да били съветски полкове. А в тях е имало и украинци и руси и българи и гагаузи... Каквито хора е имало, такива са мобилизирани.
116
19
 
3
 
! Отговори
Виготура преди 5 месеца
До 125 - Грешката на Хитлер е, че не тръгна от самото начало срещу руската ***, щеше да я затрие много бързо. Особено ако американците и англичаните не я подкрепяха с военни и други доставки.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
И ако тези 3% са ботушите на войниците, както казва юбералес, ко' праим.
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грешката на Хитлер е била, че не е смазал първо англичаните и след това да се обърне срещу СССР. С ресурсите, купениот Русия и изработени от европейските завладени територии, британчетата щяха да отплават в одвъдното с всичките си претенции. Имат късмет, че руснаците ги спасиха. А за благодарност те сега нарекоха фентанила "новичок".
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Средствата, отпуснати от САЩ по договора заем - наем са едва 3% от средствата, използвани във войната. И 96% от тях отиват за Англия, около 1% за партизанските движения на другите европейски държави и едва към 3% за този, който размаза Хитлер - руснаците. А като се знае колко са потопените американски морски КОНВОИ, ефективността на тоя заем - наем не е много висока и значителна. Напрактика англичаните не успяват да напуснат острова и да нанесат НЯКАКВИ щети на германците.
112
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изпращане на сили от САЩ да деблокират Керченския проток??? Тея луди ли са??? Доналд Кук беше оцапан само от няколко прелитания. Какво ли ще стане ако им фърлят някой фишек??? Та тея там ще бъдат под прицела на поне 20 различни единици оръжейни системи за всеки кораб по отделно... А по въпроса за украинските "бронираните" артилерийски катери... Нямам думи ;)))))
111
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия руснаци само се чудят откъде да подпалят войната.Гладният е дваж по-страшен от крадеца.
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво толкова има да се подиграваш?
Украйна беше мирна държава със символична армия, сега се налага да наваксват.
Толкова ли е смешно, че са закарали 40т катер на автомобилна платформа?
109
6
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
До *** ***
И аз се чудя. Украинците прехвърлят малък катер, а ''Независимая газета'' оревава света.
108
5
 
12
 
! Отговори
**** преди 5 месеца
Има нещо притеснително в тая история ... !! Украйна прехвърлила един катер с ремарке в Азорско или Азовско море ... ! Ау ... колко е страшно ... А аз се чудя защо дедя Вова е нещо угрижен ... Че то този катер е заплаха за целия руски флот ... ! Още по страшно ще стане , ако прехвърлят с ремарке този катер в Москва река ... ! Страшна работа ... ! А там , в Москва река , САЩ няма ли да изпратят някой самолетоносач ...!? Трябва , трябва ... ! Доналд що се бави ? ! Да действа ... !
107
11
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
Не е важно дали Ленд-лиза е бил 4% или 25% от военните разходи на СССР. Гумите на колата ми са под 4% от стоиността и, но без тях не става. Пример: 100% от всички кожени изделия на РККА идват от Австралия - обувки, ботуши, колани, кожуси. Представете си армия без обувки! 100% от камионите идват от САЩ. Представете си катюшите на каруци. 60% от оловото - представете си пушки без патрони, 1/3 от снарядите, 1/3 от самолетите, 70% от алуминия за самолетите и т.н.
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 111
Това го написа 5 пъти. Напиши факти подкрепящи това твърдение. Под тебе са написани доста в обратна посока.
105
0
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
Добре, започваш да мислиш. Сега разбираш че за армия не са нужни пачки с пари на евреите, а зърно, нефт и стомана. А откъде идва това?
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми дай и ние да напечатаме много просто 4 милиона повиквателни да принтираме и да ги изпратиме по пощата и да увеличим армията на 4 милионаи да станем мощен военен фактор на Балканите и всички да се съобразяват с България, а не България да е просякинята на ЕС,
103
3
 
13
 
! Отговори
Пшо преди 5 месеца
Украинските националисти бяха най-кръвижадите гадини в немските концлагери и германците са ги ползвали за избиването на евреите за да не си цапат ръцете. Свидетелства от оцелели евреи колкото искате