Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща

Киев ескалирал конфликта с дипломатическа подкрепа от САЩ
10 сеп 2018 21:45, Елка Василева
284
Русия-Украйна: Студената война в Азовско море става гореща
Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на руско-украинското противопоставяне в Азовско море води до заплаха от военен сблъсък. Киев заяви, че прехвърля в басейна "с цел защита на пристанищата си" бронирани артилерийски катери, които вече бяха забелязани в порт Бердянск. Властите на непризнатата Донецка народна република (ДНР) предупреждават за възможен пробив на украински сили в района на пристанище Мариупол. Американски експерти призовават за изпращане на сили от САЩ, които да "деблокират" Керченския проток. Ако започне конфликт, ще пострадат и руските товаропотоци през Азовско море, пише Михаил Сергеев, "Независимая газета".

Русия и Украйна избягваха досега въоръжени сблъсъци в Азовско море - твърде чувствителна зона на противопоставяне и за Киев, и за Москва. Ситуацията обаче може да се промени след подсилването на украинското военноморско присъствие в Азовско море с явната дипломатическа подкрепа на САЩ. В края на миналата седмица в пристанището на украинския град Бердянск бе стоварен първият украински брониран катер "Гюрза-М", доставен до морето с автомобилно ремарке.

По данни от Генщаба на Украйна и командването на военноморските сили (ВМС), които цитира "Украинският военен портал", в най-скоро време в азовската акватория ще бъдат доставени три малки артилерийски катера. До края на 2018 г. силите на Киев планират да изградят там пълноценна морска база за ВМС на Украйна и да разгърнат един дивизион катери. А украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да засили военното присъствие на страната в Азовско море и да подсигури на частите за брегова отбрана най-нови високоточни ракетни оръжия, напомня РИА Новости.

Киев ескалира конфликта с очевидна дипломатическа подкрепа от САЩ. В края на август Държавният департамент заяви официално: "Съединените щати осъждат създаваните от Русия притеснения за международното корабоплаване в Азовско море и Керченския проток. От април Русия е задържала стотици търговски кораби, а през последните седмици е спряла най-малко 16 такива, пътували за украински пристанища". "Действията на Русия, възпрепятстващи корабоплаването, за пореден път сочат, че продължава кампанията, целяща да подкопае и дестабилизира Украйна, и че се пренебрегват международните норми", заяви Вашингтон.

"Независимая газета" прогнозира това развитие седмица преди изявленията на Държавния департамент (вж. броя от 22.08.18). По същия начин днес можем да предскажем, че е твърде вероятно да влязат в пряк сблъсък руски и украински въоръжени моряци. Новите украински катери в Азовско море са въоръжени с по две 30-милиметрови автоматични оръдия, гранатомети, картечници и противотанкови управляеми ракети.

В момента Москва и Киев са обвързани с договора от 2003 г. за правния статут на Азовско море и Керченския проток, който ги определя като вътрешни води на Русия и на Украйна. Сега обаче Киев се кани да разтрогне този договор, да начертае граница и да премахне статута на Азовско море като вътрешна акватория.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви във вторник, че Киев смята да преразгледа статута на морето без участието на Русия.

"Сега се опитваме да насочим партньорите си към целта Азовско море да бъде признато в политически и юридически план за обикновено териториално море", цитира думите на Климкин агенция УНИАН. Фундаментална грешка е според него, че в Азовско море не е била делимитирана държавната граница между Украйна и Русия.

Конфликтът заради подялбата на Азовско море впрочем не е от днес. Още преди 15 години шефът на кремълската администрация Александър Волошин заяви на брифинг с ограничен кръг украински журналисти, че Русия била готова да хвърли атомна бомба върху спорния тогава остров Тузла - претенциите на Киев върху него пречели да се уредят споровете за Азовския басейн. По-късно бе обявено, че се е шегувал.

Днес акваторията на Азовско море може да стане част от театър на военни действия и в случай, че се изостри конфликтът на Киев с непризнатата ДНР. По данни на опълченците киевските силови структури смятат "да осъществят три удара". Според ДНР една от атаките може да се насочи към селището Широкино край Азовско море. Силите на Донецк вече са отигравали операции със стоварване на десант от азовската акватория.

Зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи в неделя, че опълченците организират от 11 септември военни маневри с участието на 300 единици техника и 4000 души личен състав. "Всички учения ще протичат на онези разстояния от разграничителната линия, които са затвърдени с Минските споразумения“, подчерта Басурин.

Руско-украинското противопоставяне в Азовско море може обаче да стане повод за директна намеса на американците. "Москва разполага с възможности за десантни операции по украинското крайбрежие с цел да изолира Мариупол и цялото крайбрежие на Украйна до Одеса", смята Стивън Бланк, старши научен сътрудник към Съвета за външна политика на САЩ. Той препоръчва украинските сили да бъдат снабдени с противокорабни ракети и радари. Освен това американски експерти предлагат в Азовско море да бъдат изпратени военноморски сили на Щатите.

Изострянето на конфликта в тази акватория създава рискове и за руски пристанища с важна функция в транспортните връзки. Миналата година примерно товарооборотът на руските морски портове в Азовско-Черноморския басейн нарасна с 10 на сто и достигна почти 270 милиона тона. Близо 88 милиона тона от тях се падаха на пристанища в Азовско море.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименТова че една армия от 100 хил. може да нарастне на 4.4млн. не е трудно. Нужни са напечатани 4.39млн повиквателни за мобилизация. Относно производството на оръжие, може да разгледаш ''Договора за приятелство между Германия и СССР и ще видиш колко милиона тона стомана, ч.у.г.у.н, нефт, зърно, и какво ли не още пътува за Германия в продължение на десет години. Само срещу чертежите и правата за производство на крайцера ''Бисмарк'' в СССР, немците получават 500 хил. тона стомана.
86
1
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
4% са нищо-Я кажи колко процента са НЕЩО.Ти си умен и знаеш, просвети ни нас, 80-те %...
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината след ВСВ е само една. Светът има нов голям и мощен лидер - САЩ. Победил можеби най-силната държава по него време Япония . И развитил Германия по вода, въздух и земя. 80 години след това, това се вижда ...САЩ ръководи света и няма голям конфликт. Европа и Азия са на колене . Толкова по темата. Всипко останало е алабала пропаганда.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 4% от военните провизии, обурудване, припаси, петрол и горива са били от САЩ и то не като помощ ами Русия е плащала прескъпо със злато, диаманти, цветни метали защото са нямали валута-За да плаща Русия прескъпо със злато и диаманти, значи тия 4% са и били жизненоважни, не смяташ ли? ***...
83
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 94Не се ядосвай :) По принцип хората в БГ са доста неуки. Аз отдавна следя масата изобщо нямат идея за ВСВ. Повтарят едно и също, Като СК деца ..каквото са им казвали в Режима. Нямат елементарни познания за развитието на ВСВ и обхвата й. За тях руснацитее са победили САМИ и толкова. А позора е доста голям там. Баба ми даже не знаеше, че Русия и Хитлер имали съюз при нападението над Полша. Беше шокирана ...Не знам какво са им говорили едно време.
82
7
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Версията за еврейското финансиране на Хитлер е измислена в Кремъл веднага след войната. Целта е първо да се отклони вниманието че Сталин е снабдявал Хитлер с всичко необходимо за война, с което е косвено отговорен за смъртта на милиони съветски граждани, и второ - да се разчисти с евреите в ЦК на КПСС, които наистина тогава бяха много и гравитираха около идеите на Троцки - заклетия враг на Сталин
81
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе бахур,кой воюва в Африка и в Азия.Кой загуби десетки кораби,за да кара оръжия на руснаците в Мурманск.Чий флот смачка германските подводници и есминци.Кой бомбардира Германия и спаси СССР от Хитлер.Добрата стара Англия и лошите Американци със своята икономическа мощ и технически гений.Аман от комунистически простаци .
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гений може да кажеш на Айнщайн или Давинчи, ама Хитер...
79
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90Всеки хлапак знае, какъв е хитлер по рождение. А че хитлер е гении това е безспорно. Неговите военни тактики и начини на управление още се изучават . Ти явно си много скаран с военната история :) Това, което е постигал хитлер за 10 години с Германия едвали някой , ще го повтори.
78
9
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименВярно е че имаше жестока инфлация от 1920-1923г., но икономиката си работи перфектно по немски. Инфлацията беше с цел стопиране на вноса, поощряване на износа и изплащане на репарациите. Но всичко приключва през октомври 1923г., когато марката е вече стабилна. Кажи ми коя е тази американска банка, която е отпуснала пари на Хитлер и защо вече 80г. не знаем за нея?
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89Как викаш на човека да се образовал след като ти нямаш идея, какво говориш. Това по логика ли го измисли ?:) Тоя "чужденец" се е бил ПСВ и е пълен гении. Изобщо нямаш идея за създаване на Райха . Нито пък за ВСВ.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катер-ушка в ремарке,смях.Хохливата армия
75
7
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименГермания след ПСВ не беше смачкана, защото една бомба не беше паднала в страната. Безработицата се появи защото спря военното производство. Хитлер го възстанови и ликвидира безработицата. Просто е. А за производството на танк не е нужно ''финансиране от САЩ или евреите'' - нужно е стомана, въглища за еленергия, нефт, пшеница и ечемик за хляб, бира и месо за работника и най-важното - инженерен гений. Не си представяй че Хитлер е взел едни пачки и е купил танкове от някъде.
74
1
 
17
 
! Отговори
Death in no disgrace преди 5 години
Поради засилващото се напрежение м/у Украйна и Русия, Франция се предаде.
73
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да докато Англия сама се биеше 2 години с Хитлер . Русия седя зад Москва и нямаше нито пари , нито ядене :) Хитлер 3 пъти предлага на Англия съюз срещу Русия и те отказват ! Куде беше сталин тогава ?Не си чел ...Не ми се напъвай
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86Не е верно това нещо. Има филм създаването на Райха. Там е описано, как хитлер се сдобива със всипко необходимо. Страните от които ги взема и тн. Хитлер е гении. САЩ до 1942-3 и викат Европейска война и се бият с Япония. Влизат във войната след молби на Англия и русия. Аре малко по сериозно.
71
2
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До АнонименНормално. Дълбочината на Азовско море е между 1-8метра. Единствено малки катери могат да воюват там. Ама ти откъде да знаеш.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия след първата световна е била смачкама, самкции, без право на армия, икономическа криза и инфалция. Няма такъв икономически разтеж, че една страна сама да изгради икономика и многомилионна армия и да воюва с Русия. Освен това военната машина на САЩ и Англия са могли да приключат за няколко седмици с Германия и нямаше да има никаква ВСВ, но те през цялото време финансираха Хитлер и германците да унищожат Русия, а в последствие и Хитлер им се изплъзна и ситуацията излезе извън контрол.
69
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невежоо те до нея година св крият зад москваа докато раскините лъскат немски пушки в сталин град. Помагат или не ? Или като си наааканн се молиш за храна , а после кво толкова :) Бай *** самия Сталин благодари на САЩ и военната им промишленост. Защото знае, че оакаа положението с Хитлер. Хитлер има реактивен самолет , ракети с обсег 200км, флот и какво ли не. С какво щяха да му противодейства, ако Сащ не беше се включила във войната ? Дроб сармааа такава.
68
6
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименРазкажи ни как САЩ и Британия финансираха Райха - доставяха им стомана, нефт, въглища, каучук, фосфати, ***, пшеница? Всичко това идваше от СССР съобразно ''Договора за приятелство между СССР и Германия'' от 1922г., подновен през 1934г. Немците им караха локомотиви, машини, генератори, двигатели и електрифицираха СССР.