Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30, Боряна Павлова
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
25
 
! Отговори
Гашо преди 5 месеца
Аз за под 1500 в момента само си го прекрачолвам. Зимата под 2000 не, нали вдигат всички цени сега. Хора, бъдете горди, не им бачкайте за 600 лв., човек трябва да има съзнанието, че като им работи за стотинки, той реално им купува мерцедеси, жени и палати. По- добре мизерстване на социалки, отколкото да подаря труда си на наш бизнесмен.
150
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фирма лидер в сферата си търси да наеме високо мотивиран и продуктивен работник. Ние предлагаме, динамична работна среда, възможност за израстване и личностно развитие.
Изисквания : диплома по специалност, 3 години стаж, 2 чужди езика, допълнителна квалификация в областта, пълно познаване на работа с офис пакет, възможност за отговор на запитвания и пуснати тикети до 3.5 минути, способности за мулти таскинг, желание за оставане в извън работно време
Заплащане: 700 лв.
149
0
 
26
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Ето как стоят нещата в България.

Работодателите реват, защото опряха до ромите да им работят, а ромите НЕ могат да четат и пишат.
Не останаха хора, които да създават продукти с висока добавена стойност.

Тъй наречените "велики предприемачи" в България изградиха своите предприятия на гърба на работливият трудолюбив българин. Конкурентоспособността им се дължеше на ниските заплати, които плащаха и данъците, които укриваха.
148
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
НЕкоректните работодатели започнаха да губят своята конкурентост. Не останаха хора, които да им работят за без пари. Остава им само едно...да фалират заради собствената си алчност.
Излиза, че великите предприемачи са глупави от по-глупави.

Границите са отворени от дълго време и работливите българи масово търсят спасение на Запад. Бягат от геноцида, които се извършва върху тях в България от НЕкоректните работодатели.
147
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Нищо НЕ може да задържи, който и` да било в България при такива работодатели, управници, здравеопазване и правоохраниелни органи.

Питали ли сте се, каква е причината хората да напускат страната?
Отговорете на този въпрос и ще откриете причините. За да останат хората в България, трябва да отстраните причините, които ги карат да напускат.
Това са моите отговори.
146
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Некоректни работодатели - НЕ плащат осигуровки или НЕ осигуряват на реална заплата, НЕ спазват трудовото законодателство, НЕ плащат извънредно изработеното време.
Ниски заплати - компаниите правят огромни печалби, но НЕ дават достойни заплати, които да помогнат на хората да живеят нормално и да се грижат за своите семейства.
Неработеща съдебна система и корупция - дори и да тръгнеш да си търсиш правата, съдейки некоректен работодател, то никога няма да спечелиш.
145
0
 
6
 
! Отговори
= преди 5 месеца
Междувременно оплю и негова позната, която вместо да си гледала първолака, тръгнала да си търси работа.
Т.е. търсят млади момичета, пред които седи следната дилема:
или завинаги седят млади, неомъжени, без да раждат, за да работят,
или в крайна сметка се женят, раждат и завинаги забравят какво е работа, защото няма и смисъл да търсят, вече са категория нон-грата.
144
0
 
19
 
! Отговори
= преди 5 месеца
Седя на една маса с един дето се води работодател и той половин час се тюхка как на хората не им се работи. Как едни имали страхотен магазин, но не можели да намерят младо момиче за продавачка, давали 800 лв. заплата, но нямало желаещи. Аз му казвам, че пускам CVта по обяви, но никой не ми се обажда, никой не ме иска понеже съм 46 годишна. Той ми отвръща - "мъжа ти е добър, ще те гледа." Само мога да поздравя младите момичета, че си гледат младините, вместо да седят като кукувици на 1 щанд.
143
2
 
18
 
! Отговори
ДО 139 преди 5 месеца
Опа опа ...я посмали малко бе колега! Хехехехе, 7 бона давате за JavaScript разработчик и не можете да намерите?!? Я, поогледай цифрата....съмняваме нещо да не си добавил една нула по погрешка хахахаха...стават такива работи по нашите ширини ;)
142
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естествено, че търсиш квалифициран програмист. Но няма. Квалифицираните са навън, защото само ТИ търсиш и даваш. Масата търси, иска и не дава. 99.99% от работодателите не искат някой, който да им свърши работата, а искат някой да им свърши работата без пари, Така че, в момента, в който някой се квалифицира достатъчно и вече е недостъпен за българския работодател. Вие сами си го направихте с отношението към хората през годините. Образовай колегите си, работодателите, драги. Не мене. Аз ВЕЧЕ знам
141
1
 
13
 
! Отговори
f преди 5 месеца
До Анонимен

така е - никакви програмисти не им трябват - те едва намират работа и за постоянние си персонал
тези обяви са просто абсурдни, а още по абсурдни са им интервютата - интервюират те хора който дори и техническо образование нямат а от програмиране хал хабер нямат

и накрая - ако найстина имаше толкова работа защо има такава страшна безработика - 13% в България и 25-30% във Франция, Испания и Италия б Гърция незработицата е 40% !!!???
140
0
 
16
 
! Отговори
гл преди 5 месеца
В обявите за програмисти списъка с нужните знания е по-дълъг от списъка със знания на "инженера". И опита, който се изисква за джуниър е над 3 години. Човек чете обявата и се отказва, защото не се мачва.
139
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
Абе човек, ти луд ли си??? Ние търсим квалифициран джава скрипт програмист, даваме над 7000лв заплата и не можем да намерим! Търсенето е огромно а предлагането нищожно! Пари има, няма кой да ги вземе!
138
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се лъжете по такива статии. Няма чак такова търсене. В смисъл има търсене, но има и кадри. Проблема е, че заплатите са високи за тези специалности и ако има повече абдали, които да имат такова образование и да търсят работа по тази специалност, то заплатите ще паднат. Тази тактика е стара като света. Идеята е пак да могат да ви кажат: "Като не ти отърва, чао. Отвън чакат още 100 като теб." Ако наистина имаше реално търсене, заплатите в сектора щяха да са близки до европейските заплати.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имате малки гърди, купете си тениска!Тази тениска
136
0
 
23
 
! Отговори
Maks преди 5 месеца
Преди няколко години работодателите казваха, ако не ти харесва напусни, за това място чакат 100 човека (не коментирам заплатата) сега кадри няма, защото повечето кадри напуснаха и работят в чужбина и причината за това е заплатата която даваха същите работодатели.
135
0
 
7
 
! Отговори
Параграф 22 преди 5 месеца
До Инженер електроника 43
Здравей, колега с IQ 154. Няма справедливост. Няма и да ти предложат - предлагай ти!
134
0
 
19
 
! Отговори
пак Параграфа преди 5 месеца
Пропуснах: забравете момента с нахилени кандидати за работа в екип. Най-кадърните сме винаги единици - борсуци, на които не им пука дали на някого това не се харесва!
133
0
 
18
 
! Отговори
Параграф 22 преди 5 месеца
Търсете... Похвалете се, като намерите...
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
балъци*