Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер електроникаБърз въпрос - по колко жици работи телекса? Щото и аз съм бил в екип, който пишеше софтуер за телекси. И драйвер за М80 съм писал, но не на асемблер.
105
3
 
33
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 5 години
До иванСтраната се крепи само на еврофондове и пари от емигрантите в чужбина!Скоро и двете ще изчезнат и тогава ще ядем дружно дедовия..
104
4
 
22
 
! Отговори
naked truth преди 5 години
КВАЛИФИЦИРАН персонал, осигурен на РЕАЛНО възнаграждение, НЕТЕН доход:за 700 лева - НЯМАза 900 лева - НЯМАза 1200 лева - НЯМАза 1500 лева - НЯМАза 1800 лева - С КЪСМЕТ и МНОГО СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИза 2100 лева - НАМИРА СЕ ТУК ТАМза 2500 лева - ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБИРА ОТ ЯВИЛИ СЕ НА ИНТЕРВЮза 2800 лева - УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПОТЕНЦИАЛНО ДОРИ КАДРИнад 3000 лева - ЗА РОБОВЛАДЕЛЧЕСТВО НЕМОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ, ТУК Е БЕЛИЯ СВЯТ
103
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT-та с тези мижави заплати от по 2000-3000 лева трудно ще намерят.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пък го награкахте инженерчето, всеки би искал да има такъв човек в екипа си, ама дай да го смачкаме, че се е изфукал с айкю... Млади колега, не си пиши айкюто, ако ама много изрично и настоятелно не те питат. Това е като да си напишеш ОНЗИ размер - излишно самохвалство. Тези неща не се показват, а се ДОКАЗВАТ, когато му дойде времето и мястото. Успех най-искрено ти желая! :))
101
3
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 101.Чувал съм го това за "новия завет" програмирането с мишка и хабер си нямат какво става отдолу. Кликаш два пъти бързо върху бутона за принтиране и програмата иска рестартиране, за да може отново да принтира или JDBC-то по незнайна причина не позволява да добавиш нов запис в таблицата.
100
25
 
4
 
! Отговори
иван преди 5 години
Благодарение на IT специалистите се крепи страната ако ни нямаше ще е само простолюдие и простащина
99
3
 
14
 
! Отговори
Инженер електроника преди 5 години
До 99Ясно ми е какво търси - практически опит и то професионален поне 3-години за juniot програмист. Да, ама няма, защото всички това търсят - някой да им подготви готови за ползване кадри, без да са вложили и лев, а от ВУЗ-овете на година да излязат 10- общо, които стават и те бързат да избягат, защото не започват с 1000-2000 лева, а с 4000$ в Щатите и UK и то във фирма на индиец.
98
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От много търсене, което ни се представя почти всекидневно си вадя заключението, че никой нищо не търси. Просто се правят поредните никому ненужни игрички.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер електроникаСтара история. Сега всичко е по новому. Е .. ползват се писаните в Стария завет програми на Фортран и се добавят шаренийки за ефект, но все пак вече се пише по Новия завет.
96
6
 
11
 
! Отговори
Инженер електроника преди 5 години
До 94Ами изредил съм само това, с което имам минимален опит и касае длъжността, в смисъл, че съм си писал програми за лични нужди, а не което само съм чувал като студентите в НБУ.На ASM6502 съм писал драйвер за принтер М80 с графични шрифтове на Apple II;На BASIC-изчисляване на електронни вери в символен вид;На Pascal-алгоритмични задачи за програмиране;На FORTRAN, решаване на диференциални и интегрални уравнения На C съм писал терминален софтуер за телекс под Windows и т.н.Та опит имам повече от "студент в НБУ", ама не е професионален.
95
3
 
14
 
! Отговори
до 84 преди 5 години
Не съм човекът, с когото спорите, но ще ти кажа едно- видях ви спора и човекът е прав. Приемай съвети- полезни и верни са. Какъвто и да си (собсвеник на компания милионер, очилато инженерче, което може само да се хвали с високо IQ, нископлатен, високоплатен), вглеждай се в съветите на някой умен човек, защото в този случай са правилни! Ти не можеш да кажеш 2 думи за себе си, бе момче... С това ли се гордееш? Че имаш високо IQ и си завършил една смотана специалност в ТУ ли?! Тъжно за теб.
94
4
 
9
 
! Отговори
бачкатори до бизнеса преди 5 години
Не щеме нии богатства , не щеме нии пари .....
93
4
 
19
 
! Отговори
Мамата преди 5 години
А хората от какво имат нужда ще се заинтересуваме ли някога
92
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
94,я си пий редовно хапчетата :) Повече вземай от синичките и всичко ще е точно!След малко ще дойдат чичковците с бели престилки,които се съгласяват с всичко и всичко ще е наред!Споко!
91
15
 
19
 
! Отговори
до 87 преди 5 години
Аз ще ти обясня. Аз живея с огромен за България доход, но съм живял и в лишения. Готвя си сам (ям само първокачествени храни, фен на гурме кухнята съм). С жена ми общо даваме за храна 600лв. месечно. Сметки- 300лв. месечно. Това са ни базовите разходи. От тук нататък имаме пари САМО за луксове над 3500лв. месечно, но това си е наш избор. Самият Илън Мъск прави експеримент как да се храниш добре с 2 долара на ден в САЩ. И успява. Извинявай- бедняци пълнят кръчмите и плащат по 100лв. сметки...
90
11
 
9
 
! Отговори
до 84 преди 5 години
Видя ли CV, написано по този начин, повярвай ми, няма да направи впечатление. Човек трябва да умее да се представи по един сбит и красив начин. Изредил си 10 неща без да имаш опит с тях. Само ще ти загатна, че един студент в СУ или НБУ се сблъсква със 100+ езици, платформи и какво ли не през следването си. Да ги напише всичките освен в CV-то си ли?! Не, няма да те взема, защото ще ти подмина CV-то. Изглеждаш като всезнайко без покритие. Предпочитам човек с IQ 110, а не перко като теб.
89
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във България има недостиг на работници и в Германия също има недостиг айде да видим къде ще отиде бай ***
88
8
 
15
 
! Отговори
Гошо с агнето преди 5 години
До П.ПетровЕ да ,но при мен има агне всяка година!Аз съм щедър работодател!600лв бруто +40 лв ваучери на томбоу Кво искате повече!
87
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Гошо с агнетоТова всички го знаем. Преди да започна да работя за себе си, беше 300$ на месец и агне за 10-годишнината, защото шефът не беше Георги. Любопитно ми е как са се променили нещата.