Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
15
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
Ще ти разкажа аз какво правих. Аз съм човекът, написал коментар 40. Родителите ми поради една или друга причина, нямаха особени възможности. Като студент (преди 15 години) работих като складов работник- плащаха ми около 800лв. месечно- стигаха ми за всичко. Ходил съм на работа преди изпити- беше уморително. Работих после като общ работник- мога да слагам плочки, ламиниран паркет, замазки, мазилки. Малко повече пари изкарвах. Сега съм мениджър в IT сектора с петцифрена заплата. Това е.
65
3
 
16
 
! Отговори
работодател преди 5 години
Търся космонавт.Да има книжка за ракета.Ама не купена, ами истинска.
64
8
 
16
 
! Отговори
Алекс Арабаджиева преди 5 години
До програмистАз пък работя в хотел. Нямам конкретна длъжност но тия 5 хилки ги вадя за ден. Къде си тръгнал ти?!!
63
5
 
31
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Единствения начин хората с професии различни от ИТ е да емигрират от тук!По този начин хем хората с различните професии ще са доволни и хем тук ще останат само ИТ спецове и средната заплата в БГ ще стане 4-5 хилки!
62
4
 
25
 
! Отговори
Не, мерси. преди 5 години
И във бъдеще все по малко млади хора ще се натискат да работят на заплата.Съвремието дава далеч по добри и интересни възможности и живота може да бъде много по лесен и приятен. От опит ви казвам. Веднъж излезеш ли извън системата, връщане назад няма.
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европата с 300евро на седмица не можеш да си платиш наема.
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не, мерси.Няма как да бъдете независими, освен ако, не отидете да живеете в пещерите като първобитните хора. Дори тогава ще бъдете зависими. От природата.
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234Епа кажи ко можеш де.
58
2
 
34
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ако заплатите бяха наполовина на европейските,повечето гурбетчии щяха да се приберат.Обаче при 10-15%-няма как да стане,щото цените са над 50% от европейските.Работодателите твърдят,че производителността била ниска.Добре,а чия работа е организацията на производството,определяща и производителността?А защо поддържат голям щат от неквалифицирани работници с ниски заплати,а се въздържат от назначаване на квалифицирани?Изобщо българският бизнес е странно нещо и причината не е само в произхода му.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо за бивши партийни секлетари и ДС доносници няма ли?!!
56
2
 
30
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До програмистДобре де всички разбрахме ,че програмистите взимат много хилки заплата....но освен програмисти в страната има и други хора ...те какво правят ?Трябва ли всички да ставаме ИТ за да имаме поне един нормален доход??
55
15
 
7
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Работя като програмист. Взимам 5 хиляди лева заплата. Добър съм ,но не блестящ.Работодателят осигурява още : допълнителна отпуска, ваучъри за храна, гъвкаво работно време, кафе, допълнително здравно осигуряване, карта за фитнес , масажи 1 седмично , курсове, плодове.В чужбина мога да взимам повече пари , но заради разликите в стандарта смятам ,че тук живея доста добре. За други професии не смятам ,че има много смисъл да се седи тук.
54
2
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Всички знаем, че работодателите търсят кадри, но още не са се научили да търсят по правилния начин и затова нищо не намират. Като чуя за "бизнесмени" и ми се повдига. Стискат се да платят за труда на хората, ама иначе големи "бизнесмени" и "предприемачи" се пишат.
53
4
 
24
 
! Отговори
Не, мерси. преди 5 години
Да се работи е гадно. Дори и да е голяма заплатата пак е гадно.Гадно е да имаш шеф който постоянно да ти казва какво да правиш.Гадно е ставаш рано и цял ден 8 часа да правиш нещо скучно, неприятно и изморително.Гадно е да живееш като хамстер във сиво ежедневие все ден едно и също.Много по яко е да си живееш живота извън системата Дори и със по малко пари пак е по добре от колкото да робуваш на някой и да му пълниш банковата сметка.Все повече младите хора се стремят да бъдат независими.
52
17
 
4
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Работя като програмист. Взимам 5 хиляди лева заплата чисто. Добър съм ,но не блестящ. Работодателят осигурява още гъвкаво работно време, 1 път седмично масаж на гърба, ваучъри за храна, карта за фитнес, плодове, безплатно кафе, допълнителна отпуска, допълнително здравно осугряване, плаща за курсове.
51
3
 
31
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
Вчера си говорим със Сина ми , казвам му че имам още 4 години до Пенсия . Той ме пита нещо което не можах да схвана първоначално - *КОЙ ще ти я плаща ?* .
50
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Европа също дават 300 евро само че на седмица нека да търсят нашите така наречени бизнесмени от типа на Бенчо,Вълчо и Миню
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоше...КЪРТИШ!аХАХАХАХАХ
48
5
 
23
 
! Отговори
работодател преди 5 години
До Инженер електроникаМога да те взема за Продавач консултант в магазин за ел.материали.Стартова заплата 600лв бруто + 40 лв ваучери за храна + едно агне бонус за Гергьовден.....щот съ казвам Георги!
47
7
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Като чуя "експертно" PC софтуер и хардуер, нали знаеш, че ми е ясно, че си далеч от IQ 154? Това би го написала една секретарка или заварчик, драги. Иначе IT компании хиляди. В нашата плащаме 2500лв. за junior. След 2-3 години ще взимаш 4000+. Но, пак ти казвам, с тази си презентация не ставаш. Ти едно CV не можеш да напишеш, седнал работа да търси. Айде пусни CV-то си по разни отворени обяви и пробвай. Директно през сайтовете на големите компании. Да видиш кой ще ти се ообади.