Тръмп към Apple: Открийте фабрики в САЩ!

Компанията пък призна, че някои продукти може да поскъпнат
10 сеп 2018 11:07, Бойчо Попов
20
Тръмп към Apple: Открийте фабрики в САЩ!
снимка: Ройтерс

За пореден път американският президент Доналд Тръмп призова местните компании да върнат работните места в страната. През уикенда държавният глава отново се зае да увещава Apple да започне изграждането на нови заводи в САЩ, след като технологичният гигант предупреди, че предложените нови мита върху стоки от Китай за 200 млрд. долара ще доведат до увеличение на цените на неговите продукти.

Предложените мита до 25% върху конкретни стоки, внасяни от Китай в САЩ, може да засегнат „широка гама от продукти на Apple“, съобщи компанията. Сред тях са компютърът Mac Mini, зареждащите устройства, адаптерите, специализирано производствено оборудване и други.

„Митата повишават разходите за американските ни операции, отклоняват ресурси и поставят Apple в неизгодно положение в сравнение с чуждестранните конкуренти“, пише в писмо на компанията до американския търговски представител. „В по-широк план митата ще доведат до по-високи цени на американските потребителски стоки, по-нисък цялостен растеж на американската икономика и други нежелани икономически последици“, се посочва още в документа.

Концернът призова правителството да излезе с други мерки за укрепване на икономиката. През май пък изпълнителният директор на компанията Тим Кук каза на Тръмп, че задълженията „не са правилният подход", припомня Bloomberg.

Тръмп коментира, че „цените на Apple може да се увеличат поради големите мита, които можем да наложим на Китай, но има едно лесно решение, при което ще има нулев данък и всъщност данъчен стимул. Създавайте продуктите си в Съединените щати, вместо в Китай. Започнете да изграждате нови заводи сега!"

Технологичният сектор би бил сред най-големите потенциални губещи от налагането на подобни наказателни мита, тъй като те биха направили вносните компютърни части по-скъпи. Слушалките на Apple AirPods, някои от слушалките Beats и новият домашен говорител HomePod също ще бъдат обложени с мита.

Кои продукти по-специално може да поскъпнат вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: КитайappleДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Тук всичко поскъпва храна, ток , газ, застраховки, ама хайде да гледаме къде ще правят iPhone?
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако направят фабрика в САЩ само за някакви слушалки и адаптери, себестойността ще им е огромна спрямо сегашната от Китай дори и да й се сложи някакво мито. Детето отдавна е разглезено да поръчва в Китай, сега ако ще го учат след 20 години самоунищожение на заводите в САЩ и ЕС ... Все пак да гледат европейците как се брани родно производство пред китайско внос. Тук на едни плочки и гуми 2 -3 години наблюдение ЕС комисия за антидъмпингово мито от Китай .......
13
0
 
2
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
До Замисленахам, това вече го правят много компании продаващи парфюми и чанти като Шанел и др. и това до което води се нарича "Компаниен канибализъм където един бранч изяжда друг бранч. Много инфо има из нета можеш сам да видиш какво се случва, предизвикват го предимно дребните китайски търговци. Вече света е едно глобално село и не е зле да се ограмотиш с прясни познания по икономика, че като те гледам не си мърдал от Плановата икономика и не можеш да мислиш, 2+2 не прави 4, а 5 без 1
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите икономики не трябва да се управляват еднолично. Тръмп сега е ришил да има мита и - стройте заводи. А утре като го разкарат тия заводи къде ще си ги завират? Да освободи от данъци за поне 10 години новите заводи, пък да видим. Иначе тази "инвестиция", каприз на стареца, никога няма да се изплати. Останалия свят махат граници и мита, тоя - оттегля САЩ от организации и договори, налага мита, нарежда на бизнеса какво да прави... Нещо бърка пазарна с планова икономика. Резултата го знаем.
11
4
 
13
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Не разбирам проблема на ябълките ?! Строи заводче в щатите, колкото да покрива нуждите на местния пазар. Разбира се, продукцията ще се продава на съответната цена. 3 000 долара да кажем. Останалите заводи на компанията в чужбина задоволяват световните нужди на цена от 900 долара. Какво толкова е сложното ?!
10
1
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
че те трябва да ги продават по 3000 долара тея зомбифони, ако почнат да ги правят у Щатите :)
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открийте фабрики в САЩ, за да могат телефоните да станат по 10 бона парчето. :D
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давай Дони, твърдо стоим зад теб. Покажи на целия свят колко си твърд. :) хахаха
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това казвам и аз - строят заводи в САЩ, назначават американци на китайски заплати и воала - Америка е велика отново .. муахаххааа. Толкоз лесно стоят нещата според другаря Тръмп!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IvanЦените по 2 ама няма да има кой да ги купува!То не става баш тъй както си мислиш.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТРЪМПИКой работи вече за 200 евро бе алоу?Дори в новите заводи за авточасти вече се изкарват спокойно 1000лв
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aple е марката на соросоядите.. Никога Aple..
3
2
 
13
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
Не ме е еня нито за ябълките крушите и още по малко китайцитеТака че не знам какво да правя с тая инфорамция
2
2
 
39
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
А кой ще работи в тези фабрики ,ако надницата е като в Китай !
1
6
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Мирише вече на явна диктатура...