Намаляват, но цакат бюджета: Всеки втори хазяин нелегален

Преди години броят им е бил стряскащ - над 90%
11 сеп 2018 07:10, Александър Попов
41
Намаляват, но цакат бюджета: Всеки втори хазяин нелегален
Снимка: Булфото, архив

Намалява броят на собствениците, които нелегално отдават жилищата си под наем, но делът им продължава да бъде стряскащ. Според Константин Пандов от посредническата агенция "ЕППИ", сега броят е им е над 50% от общия или всеки втори. Допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%, пише "Монитор".

"С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява. Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи", добави Пандов.

Още по темата

Мая Иванова от агенция "Явлена" също потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признак е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното.

"В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това", добави Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: жилище под наемимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С други думи, има и патологични нахални хора, които се опитват да изтръгнат пари от имотните сделки. Не ми се вярва тази да се е регистрирала някъде официално като брокерка и да плаща данъци.
40
0
 
2
 
! Отговори
Самодейниброкери- 3 преди 5 години
Изтъкнала аргумента "Ако аз не ви бях казала, че наоколо и други дават квартири, Вие нямаше да търсите тук!" Човекът й казал да си гледа работата, защото сам е търсил по обяви, пуснати от наемодатели.Нахалницата го проследила, видяла в кой вход влиза, разпитала и цъфнала при хазяите му, да иска комисиона и от тях.И на тях казала"Ако аз не му бях казала, че наоколо дават жилища под наем,той нямаше да ви намери." Но и те, естествено, й казали, че сами са си пуснали обява. Тя се опитала да се кара
39
0
 
2
 
! Отговори
Самодейни брокери- 2 преди 5 години
Така се обадила на някакъв мъж, търсещ квартира в нашия район и го завела в съседен блок, но той не харесал квартирата. Тя му казала, че знае, че и други хора дават жилища наоколо и ще продължи да му търси, но той отказал да ползва услугите й. След време го видяла неколкократно по улиците наоколо и го спряла, предлагайки му да му покаже друга квартира, но той й казал, че вече си е наел. Кой ви я намери? Отговорил, че си я е намерил сам. Тогава тя му поискала комисиона с аргумента /продълж./
38
0
 
2
 
! Отговори
Самодейни брокери- 1 преди 5 години
имаше през 90-те години.После големите посреднически форми почти напълно изместиха едноличните дейци.Но тук-там явно все още има.Познавам по физиономия една, от която пропищяха наемодателите в квартала.Много е нахална и разтропана.Била завършила полувисш институт през соца. Разучавала кой дава под наем и без да й е искал услуга, му водила наемател, който самата тя е намерила по обяви, пуснати от хора, които си търсят квартира.За нея научих във връзка с един хем възмутителен, хем смешен случай
37
0
 
3
 
! Отговори
До ИЗВЪН преди 5 години
Дали брокерите обявяват доходите си от сключените сделки?Големите брокерски фирми може и да го правят.Но има и квартални клюкарки, които са или неработещи жени, живеещи на издръжката на мъжете си, или са все още млади и пъргави пенсионерки.Подпитват насам натам пред блока и в съседните улички за квартири, предлагани за под наем, после преглеждат обявите на търсещите квартира, обаждат се и на тях, и на онези, които предлагат квартира и се пробутват за брокерки.Те едва ли отчитат комисионата.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Никк 19Преди доста време, бях още дете, ровейки в чекмеджето на един скрин, намерих някакви стари квитанции, от чието съдържание ми стана ясно, че някога се е плащала някаква такса за това, че имаш радио. Може и данък да е било.Дали и за телевизорите се е плащало нещо такова, не знам. Трябва да питаме най-възрастните.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България всеки си мисли че ще спести пари ако е нелегално предлага квартира и не декларира доходи, но рано или късно наемателите ще направят някоя простотия и хазяйна няма да може да си потърси правата понеже няма сключен договор.
34
1
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Честно казано това с данъците по тия земи наречени все още държава България, ми там най-зле са тия дето си ги плащат! Всички останали РЕВЪТ и не плащат данаци! А тия дето НАЙ-МНОГО РЕВЪТ те най-малко плащат! Но пък и двете не плащащи групи КРАДЪТ от вече платените данъци и РЕВЪТ, че таз година рабираш ли, са ОТКРАДНАЛИ по-малко! Няма да давам поименни примери от групите, особено втората, но всички ги знаем те обикновено са или в политиката или в "крупния" бизнес!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Правиш ли разлика между донос и сигнал за извършено престъпление/нередност?!""сигнал" е комунистическата дума за донос. За да не звучи като нещо лошо. "сигнал" имаше, дори и да няма явно престъпление, дори и само за оплакване от новите цени на тока или разказване на вицове за Сталин имаше доносници със "сигнали".
32
1
 
4
 
! Отговори
T преди 5 години
До Анонимен 30Правиш ли разлика между донос и сигнал за извършено престъпление/нередност?!
31
2
 
16
 
! Отговори
Кокорко преди 5 години
Плащам данъци, осигуровки и тем подобни само когато съм прекаран и няма накъде. Не желая парите ми да отиват за помощи на братчедите
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Доста българи, които се установиха в САЩ, разказват точно това - съседите се следят един друг и съобщават за всяка нередност."И у нас беше така преди 1989 година. Всеки те топеше на партията за какво ли не. В България официално доносниците (агенти на ДС) бяха над 300 000.
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Знаете ли колко може да се вдигне стандарта на живот с 1млрд /год."А знаеш ли че този 1 милиард никога няма да се раздели поравно между хората в България и никога няма да отиде цялата сума за нещо обществено. Ще замине в нечий джобове само на отбрани партийци.
28
2
 
4
 
! Отговори
наематели ли ? преди 5 години
пълно е с мошеници с готови схеми за кражба на жилища уж са НАЕМАТЕЛИ, а чрез разни хватки и с помоща на недобросъвестни нотариуси те вкарват в дела и с години не можеш да ги изчегърташ защото били добросъвестни ..... гадни и лобистки закони
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъка изобщо не е голям, но държавата нарочно е оставила възможност да се измъкнеш от него и тарикатите го правят. Такива не си плащат сметките с години и са затънали в дългове, но в същото време изкарват пачки за нови айфони и почивки в чужбина.
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-жалкото е,че такива,които укриват данъци,най-много плюят по неуредиците в държавата.А те самите са същите *** като Ветковци,Миньовци и тем подобни.
25
0
 
27
 
! Отговори
хх преди 5 години
До Nikkдържавата те облага с данъци на всяка стъпка приятел. когато си получаваш заплатата тя е обложена с данъци - когато я харчиш -пак се облага с данък( 20% на всичко което си купиш)
24
1
 
18
 
! Отговори
,,, преди 5 години
Ще цакат ами. Нас малко ли ни цакат от НАП. Даже им е малко!!!
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хванете няколко тариката и ги накажете публично, а то сега не дай боже да забравиш да си пуснеш СМС за зелена зона- скоба, вдигане на колата- нищо, че не пречи на никой, разкарване с такси, 100 лева глоба, че може и акт да отнесеш... За такива неща ти се изсипва цялата злоба на чиновника и си жестоко наказан, а за мамене на бюджета и то масово.... нищо
22
2
 
18
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
До НиккСъс 120 лв. годишно,това устройва ли те? По 10 лв. на месец ще си вдигнеш много яко стандарта,въобще знаеш ли какво означава стандарт? Стандарт може да имат само богатите хора,ти с тези 10лв. месечно,къф стандарт...кви 5-лева бре чиляк... :)))))))