Намаляват, но цакат бюджета: Всеки втори хазяин нелегален

Преди години броят им е бил стряскащ - над 90%
11 сеп 2018 07:10, Александър Попов
41
Намаляват, но цакат бюджета: Всеки втори хазяин нелегален
Снимка: Булфото, архив

Намалява броят на собствениците, които нелегално отдават жилищата си под наем, но делът им продължава да бъде стряскащ. Според Константин Пандов от посредническата агенция "ЕППИ", сега броят е им е над 50% от общия или всеки втори. Допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%, пише "Монитор".

"С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява. Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи", добави Пандов.

Още по темата

Мая Иванова от агенция "Явлена" също потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признак е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното.

"В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това", добави Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: жилище под наемимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До НиккГЕРБ с един милиард не могат да построят поовече от 100 км.
20
1
 
31
 
! Отговори
Никк преди 5 години
А това че НАП не събира ДДС за 1млрд на година - това явно не е проблем за държавата. И тази цифра е официалната. Реално са в пъти повече. Само Арабаджиев - стотици милиони. В София има десетки и стотици такива хора. А в цяла България са направо незнам.Само за пример - 1млрд струва грубо една магистрала Хемус, от София до Варна. Знаете ли колко може да се вдигне стандарта на живот с 1млрд /год.
19
3
 
33
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Ами данък за кола!? От какъв зор? За пътищата - плащаш винетка, застрах.- плащаш ГО. От какъв зор ще взимат данък? Така може да искат за пералня,хладилник,телевизор Големите квартали като плащат най-много данъци на имоти сумарно, какво от това като никой не *** да ремонтира и поддържа инфраструктура, междублокови пространства и е някаква мизерия
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципът е - можеш ли - крий.
17
2
 
11
 
! Отговори
таикат преди 5 години
До Анонимен15Да знаеш, че съм ти много благодарен задето си плащаш даъците.Медал за такива като теб
16
5
 
53
 
! Отговори
Nikk преди 5 години
Вижте сега, когато някой си купи апартамент, парите за него са обложени с данък, нали? Събираш от заплата но държавата си е взела данъка. Какво правиш ти с твойте пари си е твоя работа. След това пак плащаш данък на апартамента. За смет - ок, ама данък защо? Ако е заем - пък плащаш лихви. Отделно парите на наемателите също са обложени с данък като си вземат заплатата. Какво прави държавата, та иска 10% от всичко?
15
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има балъци като мен,които си плащат данъците и осигуровките,за да просперират тарикатите,които не декларират доходите си.
14
3
 
55
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
А брокерите обявяват ли си приходите от всяка сключена сделка ??! .. айде не на мене тия
13
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо против да си плащам данъка, но ако ни направят равни с фирмите - купил съм апартамент за 100 000 и това е разход - трябва да ми се приспада от наемите! Както и цената на обзавеждането, данъка върху жилището, текущи разходи... Това значи при средна доходност около 4% изчислена само върху цената на жилището първите около 30 години трябва да съм освободен от наем
12
11
 
4
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
До ХаралампиевДанъка е задоволителен за да имам разни проблеми с НАП. Ако съм си направил сметката за 200 лв. /примерно/ То го обявявам към наемодателя за 220,тъй че в случая той го поема. Имам 5-6 свободни жилища,нима трябва да стоят празни и необитаеми?! Но пък и не съм кожодер,имам квартиранти които вече живеят 20 години и ги устройва наема,също така сами си правят ремонтите,така че на тях да им е удобно и уютно,но от друга страна и аз не ги тормозя...на 5-6 години им вдигам с 20-на лв.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе са че му плащам и данъци на толупа он и без тва че се пръсне виж Цецо требе да плюска от е слабичок
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХаралампиевДоста българи, които се установиха в САЩ, разказват точно това - съседите се следят един друг и съобщават за всяка нередност. Например, ако оставите детето си самичко у дома за 15 минути, съседката вече е уведомила социлните служби и ви грози наказание от 20 дена затвор ефективно. А хлапето ви е вече 12-годишен човек, не е бебе!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай-МитьоМного си наивен.Ако квартирантът реши да хитрува, нали в договора е предвидена клауза да може да го махнат с едномесечно предупреждение.Нали ги гледам какво правят и си разменят съвети.
8
7
 
21
 
! Отговори
Харалампиев преди 5 години
Основният проблем на българина, когато някой се оплаче, че не спазвате закона е доносник. В целият свят, съседите ви ще ви изпортят, че минавате метър и реално ще са прави. Вие не спазвате закона, юридически крадете, но искате държавата да ви оправи, системата ви е виновна.
7
5
 
20
 
! Отговори
До Бай Митьо преди 5 години
Някъде може и да не се интересуват.Но в повечето жил.сгради тук, в центъра, има поне по една баба, която няма друго развлечение, освен да се интересува какво става у съседите и да припомня: "Навремето ОФ-то следеше всичко, което се случва в квартала и имаше ред!" И бабката се опитва да налага някогашните порядки, включително и да уведомява за какво ли не РПУ, администрацията на ТОА и различни други службиВ комплексите пък пред всеки вход седи по една, която уведомява всекиго за всичко
6
3
 
24
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
До Хватката е измисленаВие някога давали ли сте нещо под наем,няма смисъл да ми отговаряте...не ,никога не сте давали ! Да подпишеш договор за 100,вместо за 700,все дно да си отрежеш главата сам. Капиш?! /израза е от италиански/. ;)
5
7
 
13
 
! Отговори
Хватката е измислена преди 5 години
вече от Андрешко.Данъкът, плащан сега върху доходите от наем, е не 10%, а е 9% - държавата прави тази отстъпка, защото се предполага, че след изтичането на договора хазяинът ще направи някакъв частичен ремонт.Значи, имате апартамент, за който можете да вземете 700 лв месечен наем.9% са 63 лв.63 Х 12 = 756 лв данък за съответната година.Казвате на наемателя: "Ще ти намаля наема с 20 лв, ако в договора напишем, че наемът е не 700, а 100 лв.И плащате данък 108 лв, вместо да дадете 756 лв.
4
3
 
40
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
До :))Глупости на търкалета. Никой вече не го интересувай кой колко плаща на хазната. Това беше възможно в един друг строй,допреди 30 години. Отделен е пък въпроса колко бели направиха тези алчни "брокери",и на снимка да ги видиш-прасни им по два шамара. Почти вече не може да се намери жилище без тия хиени да вземат комисионни. Аз примерно пускам обява и изрично пиша че обявата е от СОБСТВЕНИК и да не ми се обаждат разни измислени *** /брокери/. Ама те звънят ли звънят,наглеците.
3
15
 
22
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Дали само плоският данък е причината хазяите да станат по-коректни и да плащат данък?Защо забравяте фактора "будно съседско око", плюс прословутата нашенска завист и злобичка? Как така *** ще допусне някой да се облагодетелства пред очите му?Комшиите се топят един друг и имат грижата да уведомят съответните институции, ако някой пусне у дома си наемател!
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 8 години, когато точно тази агенция - "Явлена", ми намери наемател, при подписването на договора юристката на "Явлена" изрично ме уведоми, че фирмата им е задължена да уведомява данъчните служби за всеки договор за наем, сключен при тях.С други думи, дори хазяинът да не декларира този доход, данъчните ще си търсят своето.Защо сега са отменили това изискване? Какъв е аргументът?