Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса трябва да фалираМасово се произвеждат некачествени стоки и се плаща малко на работниците
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без дъх да останат ми е все едно, да ***.
30
2
 
60
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Предлагам да се промени заглавието : "Бизнесът търси квалифицирани роби." Щото такова е отношението към кадрите - нека сме честни !
29
2
 
61
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Мързеливи сме били 80% от работа която се предлага е със незаконни условия 6 дневна работна седмица без извънредно заплащане . Завишени работни часове по 9 10 за 700-800лв след като го пресметниш на фона изработени часове и заплата ти идват 3-4 лв на час което за който пуши и цигарите не са а който яде един обяд със едно дюнерче. Заплащане на час както навсякаде във европа . За + часове по голяма ставка . Бизнеса не плаща, укрива данаци , отделно краде държавни пари.....
28
2
 
33
 
! Отговори
К-н Петко войвода преди 5 години
Набирам кадри за чорбаджиите да им разкажем играта... заплата я знаете мисля
27
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното е че във фирми, където шефовете не са ***, кадри има.
26
2
 
60
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Задъхват се нашите "бизнесмени", но не от свръхпроизводство, а от свръхпечалба, която прилежно подреждат в кутии за обувки, или изнасят от страната! И всичко от гърба на работещите на минимална заплата!
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОИЗВОДСТВОТО на какво ?А търговията или грубо казано купи нещо и го продай 2 ,3 или 5 пъти по скъпо и си купи товарна лимузина не е бизнес.
24
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът в България не е бизнес, а "бизнеслък" - едни хора с ориенталски манталитет се правят на бизнесмени, но не се държат като такива, освен че са облечени в костюми. С отношението, което имат към работника скоро кадрите им съвсем ще намалеят. И не говоря само за заплатата, но и цялостният начин, по който ги третират - като роби, без капка уважение към труда им.
23
1
 
48
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
кадри с 800-1000 заплата ,успех на "бизнеса" от мен!
22
4
 
66
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Какви кадри, какъв бизнес? В България няма предприятия, няма работа, не търсят работници, само продавачи и шофьори, които ги сменят постоянно! В провинцията повече от 500 лева не дават! Стига сте писали глупости!
21
5
 
54
 
! Отговори
Задъхан "бизнес преди 5 години
Давам цели 700 лева !!!!!!!!!!!!!!!, осигурявам както си му е редът - на минимална - и няма хора, няма и това е! Мързелива пacминa!! Как да въртя почтен бизнес, как?! Почвам и аз като Ветко!
20
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като Бенчу,Миню,Стайко и Вълчу търсят кадри да им работят без пари докато те си купуват коли за по 1 милион евро и строят палати, на всичкото отгоре и данъци не плащат.
19
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И какво точно трябва да ви се даде пак? 3000 леа заплата за да ми носите касите с хляб по магазините ли?"------------------------------Като разнасям каси, значи ли че трябва да живея на ръба на оцеляването? Робите навремето са имали осигурена храна и място за пренощуване. С 1000 лв това не може да си го позволиме в голям град. А ако ставам по нощите заради хляба ти, ще трябва и да доплащаш. Да 3000 бруто е приемливо.
18
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си наемат шведи, немци, французи, гърци, ... ЕС е голям и работна ръка има навсякъде.
17
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебеловратите бизнесмени-демократи в България очакват ... това виц ли е? Мисъл и дебеловрат демократ са несъместими понятия.
16
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда.Кажете му на "бизнеса" да вдигнат заплатите, за да се върнат младите и квалифицирани българи от чужбина. То само с лапане не става, трябва и акъл.
15
11
 
8
 
! Отговори
До циничка преди 5 години
Това само ли го измисли бе pъ6
14
72
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13И какво точно трябва да ви се даде пак? 3000 леа заплата за да ми носите касите с хляб по магазините ли?
13
3
 
52
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Лъжат нищо не търсят на две интервюта съм ходил.Терминалите са изхода от това подобие на държава.