Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
19
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Работя програмист. Не съм най-блестящият кадър , но се справям.Получавам 5 хиляди лева чисто.Осигуряват ме на реалната заплата. Освен това - ваучъри за храна, допълнително здравно осигуряване,масаж 1път седмично(на гърба), карта за фитнес,кафе, допълнителна отпуска.Не знам колко други професии в България са толкова 'ухажвани'.В чужбина мога да изкарвам повече ,но смятам че тук живея ок.Ако се регистрирате в сайт за запознанства пишете ,че сте програмисти и гледайте какво става.
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ispania e mizeria... Ela v Avstria za hiliadarka otgore
210
1
 
29
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Аз работя механик на индустриални машини ,в часност фабрика за портокали и мандарини , взимам около 1500 евро на месец ,осигурават ме на тези пари .Всяка година имам ваканция , около 2 месеца и държавата ми плаща 900 евро паро , това е помощ въз основа на отработените дни , плюс това всяка година държавата ми връща данъците месец март .Говоря за Испания .Някой работодател в Нашата Любима България може ли да ми го предложи в дългосрочен план?Чакам предложения 🤣🤣🤣🤣🤣
209
1
 
37
 
! Отговори
Филип преди 5 години
Цената на живота върви нагоре ЗАПЛАТИТЕ КОГА?И стига сте плакали че няма кадри ,кадри има но няма ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ.Само се чудят как да те прецакат на дребно УСЛОВИЯ НА ТРУД, ТРУДОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ТОТАЛНО НЕ СЕ СПАЗВА ОТ МНОГО РАБОТОДАТЕЛИ .
208
4
 
26
 
! Отговори
Един от бизнеспарко преди 5 години
Уче те езици драги сънародници! С Един немски и английски ще взимате 2000лв чисто, ще ви осигуряват на тези пари, допълнително здравно ще имате, ще ви покриват лекарствата, 200лв за зъби на година.. и най -важното - ще забравите за *** бизнесмен ;)))
207
4
 
5
 
! Отговори
Инж преди 5 години
До Един от СеверозападаИ да добавя още нещо. Този твой роднина инженер, който не може сам да си отвори сайта на Агенция по заетостта и да разгледа обявите за работа... ясно е що за "инженер" е. Затова не се учудвай, че по вашия край на такива им дават макс. 1200 лв, а по нашия край около 5000 лв.
206
4
 
3
 
! Отговори
До 214 преди 5 години
Ти от кои вид си, "инженер" или Инженер?
205
1
 
10
 
! Отговори
Инж. преди 5 години
До Един от СеверозападаАз не съм казал, че инженерите в Северозапада взимат 5000 лв. В София, обаче има инженери с такива заплати. Естествено уменията им трябва да са актуални за 2018 г, а не за 1980 г. и да са си направили труда за някоя допълнителна и по- тясна квалификация. Пък и трябва да са склонни и да бачкат, а не само да се разхождат напред-назад из предприятието и да разправят колко са велики и как било по бай Тошово време. Щото има инженери има и инженери.
204
1
 
32
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Минималното заплащане при започване на работа трябва да бъде 1500лв.В противен случай, всички ще имигрират в страни, където е нормално да получаваш такава или над тази сума.
203
1
 
29
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Проблемът е в некоректността на работодателите. Работодателите са измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Когато биват наказвани от закона, тогава народа ще започне да работи.Защо да започвам работа, когато знам, че ще бъда измамен? Вече няколко пъти ми се случи да НЕ си получа възнаграждението и дните от отпуската.Бях каран да работя в извън работно време, но това време НЕ ми беше платено или компенсирано.
202
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че не се прие истамбулската конвенция
201
11
 
4
 
! Отговори
До Анонимен. преди 5 години
Има фирми в Германия дето плащат и повепе Ама нашенците нещо не зная че немския инженер на 3000 евро бруто плаща минимум 1000 данъци.
200
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали знаете, че в САЩ вече готвят проектозакон, който да се бори с фалшивите новини и троленето срещу заплащане и платените коментари и ботовете?Такива автори на такива измислени статийки, ще получават перманентна забрана да влизат в САЩ, а също и САЩ ще се борят със страните, които дават мегдан на такива. А малко страни искат бой... Виждате и силните като Турция какво ги сполетя при кавга със САЩ. А камо ли някакви бананови републики като България. Ще бъдат принудени и нашите клoyни да мачкат.
199
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета тука едни заплати от по 4-5-6 хил.лв. и си викам - или вече чувствително сме изпреварили германците, или нещо послъгвате... Инженер в Германия започва на около 2000?. Вие обаче тези пари изглежда за нищо ги нямате... Дай Боже всекиму, ако е вярно де...
198
1
 
17
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
И още. Понеже Германия е див Капитализъм то има т. Нар. Арбайтсгерихт (Работнически Съд) в който можеш да идеш и да осъдиш работодателя си и услугата е безплатна. И да не и говорят някои за стаж. Стажа е за пенсия а не е гаранция че си добър и кадърен. Има хора които с години мишкуват по фирмите и ни не става от тях.
197
1
 
26
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
Знам един от Монтанско дето преди ходеше и плачеше по телевизийте че не искат да му работят. Ми те всичките са като тоя. Искат роби и да им слугуват за жълти стотинки. Докато държавста не се вземе в ръце и да направи минимално часово заплащане а браншовите организаций не направят минимални ставки за съответните професии то заплати няма да има. И тогава работодаделя ше знае че ксто търси например електротехник то не може да му плати по мслно от това което е за съответната професия.
196
1
 
28
 
! Отговори
До 186 преди 5 години
Да, не продавате на европейски цени. Повечето неща са по скъпи в България от колкото в Германия. Изобщо не говорете глуписти. Дори едно обикновенно мляко в кутия под 2 лева няма атук е 50 или 69 цента в зависимост от маслеността, кисело за 45 цента, кашкавал 700 грама ама е кашкавал за 3, 90, гръцко сирене Фета 250гр. За 1,06 а Българското понеже са по тарикати го продават за почти 2 еврои не 250а 200грама. Така че не ревете ама хич.
195
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маймуните-тричарки свършиха. Искат ***.нго и киноа.
194
6
 
10
 
! Отговори
Емека преди 5 години
Всъщност какво точно произвеждаме бай дъ уей между другото? Освен това, което няма как да не произвеждаме.
193
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Инж.И къде това? При нас 1000-1200 заплата на инженер е мечта... Виж в сайтовете за работа, по нашия край колко дават, ако не ти се вярва.За гумаджия без опит дават толкова, колкото на инженер-700 лева месечно чисти. Провели в сайта на Агензция по заетостта, раздел трудова борса, преди месец търсех работа за мой роднина...