Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
18
 
! Отговори
То преди 4 месеца
Кесиите да развържат и нема се задъхват и ще спът спокойно .Сега се притесняват да не им избегат кадрите.
196
1
 
22
 
! Отговори
Антрополог преди 4 месеца
И що не намират кадри? В София у Факултето и около Централна баня, и в Пловдив у Шекер ма'ала е пълно с висококвалифицирани инженери, физици, лекари, архитекти, проектанти, абе всякакви има кой от кой по-квалифициран. Навремето имаше и българи, но тях "бизнеса" ги изгони с ниски заплати и сега инженерстват на Запад. Ако искат да ги върнат ще трябва да им плащат минимум по 6000 евро на месец.
195
11
 
5
 
! Отговори
Инж. преди 4 месеца
До Един от Северозапада

Да ти кажа, вече дават добри заплати на инженерите. Тези 1500 седмично, които споменава колегата още не са достигнати масово, подчертавам масово, но догодина това ще бъде стандартна заплата за инженер с 5-10 год. стаж. По- квалифицираните и по- опитните и сега взимат около 5000-5500 лв. а след година ще са поне на 6000-6500 лв.
194
0
 
21
 
! Отговори
Мерцедес-Бенц преди 4 месеца
Кво производство? На кво? Мръднете до Германия и влезте в някоя индустриална зона и гледайте производство колко' щете.
193
0
 
14
 
! Отговори
До Автора преди 4 месеца
В България какво ли производсво има??

Утре ще вземат Молдавия, Македония или бог знае коя залухана друга държава в "Европата" и край, това беше икономическото българско чудо!!!
192
1
 
35
 
! Отговори
Хе хе хе преди 4 месеца
И работниците се зъдъххват ама никой не ги пита.
191
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бизнесът търси кадри да работят за жълти стотинки!!
Защо не сте продължили заглавието???
190
1
 
41
 
! Отговори
Тъй тъй преди 4 месеца
С трици маймуни не се ловят .Мнозинството от нашите ”бизнесмени” искат да им работиш няколко длъжности а да ти плащат за половин .Е няма как да стане.
189
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 месеца
До Чочo Има да чакаш, колега....Те се имат за всезнаещи и всеможещи. Виждел съм фирма, в която среднистите са началници, организатори, а инженерите-изпълнители.Общото мнение е, че от "инженерите нищо не става" , но когато им увисне ченето от учудване, че даже и в интернет няма решение, готово, на даден технологичен проблем, гледат умно, и се сещат, че има хора, учили 2 петъка повече от тях. Гледат ги като бито куче,умно, после пак "от инженерите нищо не става", а ти чакаш 1500 седмично...
188
1
 
26
 
! Отговори
Хари преди 4 месеца
Чета бизнеса търси кадри по точно какви да работят по 12 ч за 600 лв и да ги осигорявате на 4ч ли стига вече гърция от десет години уш фалира а заплата от 1000 евро заплата надолу няма та в македония дават по 800 евро знам защото работех в щип и солон ас съм на 48 г идват млади но само пушат и си играят с телефона и работници от тех не става и изглежда че са по мало умни а на тези които работят не им се плаща както трябва
187
0
 
0
 
! Отговори
днд преди 4 месеца
До До ДН
Търговия и ремонт
186
0
 
2
 
! Отговори
До ДНД 187 преди 4 месеца
Какъв ти е оперативният марж на бизнеса, ако не е тайна?
185
23
 
1
 
! Отговори
32643 преди 4 месеца
Ще цитирам работодател наел чужденци на морето- Излизат ми по-скъпо ,но работят по*съвестно и на тях може да саразчита.
184
1
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 4 месеца
че кой е луд вече да бачка за едно ядене и бира на ден? Да си намерят сред скандинавската популация.....хахахахах
183
15
 
6
 
! Отговори
днд преди 4 месеца
До До ДНД 160
Първо не продаваме на европейски цени и по-важното -голяма част от останалите тук не работят като европейци.А данъците ни са над средните в Европа.
182
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 178
Вярвам ти. Поста си го написах на база личен опит. И аз като приятеля ти разпращах СВ-та по обявите от Джобса и резултат никакъв. Друг е въпросът, че обявите са копи- пейст. Без никаква конкретика, не добиваш представа нито какво се изисква от теб, нито какво ти предлагат- мотивираност, комуникативност, организационни умения, експедитивност, образователен ценз, предлагат ТД, осигуровки и редовно заплащане(най- общо). Какъв договор, заплащане и осигуровки не е ясно...
181
0
 
29
 
! Отговори
До ДНД 160 преди 4 месеца
Какво значи не "стигат"?
Времето да продаваш стоки и услуги на европейски цени и да плащаш африкански заплати приключи. Реалноста е ако искаш да правиш бизнес развързваш кесията и съществуваш, ако ли не вдигаш белият байрак и ставаш "служител"
180
0
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 4 месеца
До 183
Безспорно е така. При младите до 25г положението е трагично. Но мисълта ми бе, че факта че няма читави хора е следствие от ниските заплати, а не причина.
Преди 10тина години успях да убедя работодател да вдигне заплатите с 20% над средните в бранша. Резултата не закъсня. Събрахме най-читавите работници от региона за няколко месеца. Друг работодател обаче повече не можах да убедя да предприеме такива мерки.
179
0
 
16
 
! Отговори
днд преди 4 месеца
До Бобчо

Не съм казал ,че няма. Просто процентът на кадърните намалява и то драстично при младите. Ами че то 40% от завършилите ,не могат сами да прочетат и разберат елементарна инструкция.
178
0
 
20
 
! Отговори
Бобчо преди 4 месеца
До 180
Не съм съгласен с теб. Работници има. Работя мениджър и имам 40 подчинени и не мога да кажа за нито един, който не си заслужава заплатата, а тъкмо обратното. Обърнах света да убедя шефовете да вдигат превантивно заплати за да си опазим хората.