Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
39
 
! Отговори
ИВАНЕ преди 5 години
Не може 6000000 българи да станат програмисти, а ако станат, няма да ти е такава заплатата. Избрал си добра професия, доходна за момента, евала, но нали трябва да ядеш, да се обличаш, лекуваш, някой да върви зад теб във фитнеса и т.н. Това са хора с необходими професии, които трябва да получават достойно заплащане на труда си. Затова тези хора бягат в чужбина, а местата им в БГ все по-често са незаети. Не си богоизбран, мъзможно е скоро и твоята професия да се пренасели или да не е необходима
131
1
 
29
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 5 години
АМИ БИЗНЕСА ДА СЕ НАУЧИ ДА ПЛАЩА С НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ, ЗА НОРМАЛНО 8 ЧАСА РАБОТНО ВРЕМЕ И ПЕТ ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА. ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ БРОИ ЗА ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД, КОЙТО СЪЩО СЕ ЗАПЛАЩА!!!
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето сега чета от 1 икон. портал , няма да го пиша, да не цензурирате, че Бг е една ОТ ММАЛКОТО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ СЪС СПАД НА ЗАЕТОСТТА ЗА ТРИМЕСЕЧИЕТО!!! ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА ЕВРОСТАТ !!!!!!! ЛЪЖЕТЕ БИТЕР РИМЛЯНИ....
129
1
 
33
 
! Отговори
Ужас ужасен! преди 5 години
Сега, бизнеса, я не се прави на луд, а си наеми французи и германци! Те нали, там, били по производителни от нас, българите! Бизнеса, не се занимавай с нас. Наемай и печели. Или фалирай!
128
1
 
32
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До иван IT програматор Иване,не става въпрос за това,че получаваш в пъти повече от другите.Да си жив и здрав да ги получаваш.Проблемът е да има достойно заплащане и на най-неквалифицираната работа,за да не гладуваш,студуваш и да можеш да гледаш семейство.Не може едни да се чудят какви имоти и коли да си купуват,а други да ровят в кофите за ***.Ако ти се чувстваш щастлив с това управление на държавата,то аз не съм.
127
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
До От РусеКакво работиш и коя е тази фирма ,че и аз да питам за работа..
126
18
 
1
 
! Отговори
иван преди 5 години
Мама затуи ме караше да уча за да сполуча затуи сега си живея живота а простаците реват че малко дават за калташка работа
125
1
 
22
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Разни уж ИТ-та тука избиват комплекси и се хвалят със заплатки. Гледайте да не настъпите случайно някой дето спи до обяд, не може да даде смислено обяснение за доходите си, по цял ден си пие кафенца и ред були, но пък държанката му харчи вашите заплатки, че и повече, за две-три седмици. Познавам няколко такива капацитета. Тогава ще ви се стъжни живота и ще разберете, че сте едни НИКОЙ с вашите заплатки, и България не е чак толкова яко място за живот, ако не си точния нечий човек.
124
1
 
10
 
! Отговори
уравниловката преди 5 години
пред пенсия получавах най-низката заплата поради големия ми трудов стаж!
123
1
 
13
 
! Отговори
Айде преди 5 години
Дежурните платени коментатори пак излазиха на припек!
122
15
 
2
 
! Отговори
решението преди 5 години
До кадритеНа границата чакат украинки, молдованци и афганистанци...
121
3
 
15
 
! Отговори
От Русе преди 5 години
Хихи :) Днес отидох на работа в 8:00. В 11:00 вече си бях в къщи. За 500 лева нето заплата - толкова. Любопитното е, че никой от шефовете не смее да ми звънне, та да пита: "бе ти работиш ли, в болнични ли си, какво става". Аз всъщност, нямам нищо против :)
120
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАХНЕТЕ ГО ТОЯ ФЕЙК - ОНЯ ДЕН ИЗЛЕЗЕ ИНФОТО ЗА ПРОГНОЗИТЕ НА БИЗНЕСА - БИЗНЕС СРЕДАТА СЕ ВЛОШАВА ВЕЧЕ НЯКОЛКО ТРИМЕСЕЧИЯ, ТАКИВА СА И ПРОГНОЗИТЕ , ЧЕТЕТЕ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САЙТОВЕ, БЕЗОБРАЗНИ СТЕ!
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринУчехме се заължително и четяхме книги за светлото ни бъдеще
118
1
 
34
 
! Отговори
ал преди 5 години
Работа има - пари няма!Казано по-просто - търсят балами да им работят за 450лв.
117
17
 
4
 
! Отговори
ИТ спеца преди 5 години
Аз взимам 10000лв заплата и съм много добре!
116
1
 
15
 
! Отговори
кадрите преди 5 години
До сарагоним ги а после ги търсим.....................
115
13
 
3
 
! Отговори
иван IT програматор преди 5 години
А да и безплатни масажи сауна кафе и безалкохолни
114
27
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Това Българинат е страшна порода,неможещ ,незнаещ,обаче с високи претенции,абе хора покажете пътво какво можете,а после искайте,ама не ,първо искат а после нищо,неможе така ,няма я вече ,онази аванта, от соца. когато кьораво ,куцо и сакато ,полочаваше еднаква заплата,свърше тая аванта,набийте си го в главите,и започвайте да се образовате профисионално,щото за даване на акъл ,всеки може.
113
1
 
14
 
! Отговори
до дежурния 115 преди 5 години
Даже и този се изказва всеки път ,,ПРОГРАМИСТА,, само да разлайва кучетата !!!