Путин: Отбранителните връзки с Китай се градят на доверие

Започнаха най-големите руски военни маневри от разпада на СССР
11 сеп 2018 16:30, Елка Василева
66
Путин: Отбранителните връзки с Китай се градят на доверие
Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Отношенията между Москва и Пекин в сфери от политиката до сигурността и отбраната се основават на доверието помежду им, заяви руският президент Владимир Путин пред китайския си колега Си Цзинпин.

Путин каза това преди преговори със Си Цзинпин в кулоарите на икономическия форум в град Владивосток, в руския Далечен изток, пише Ройтерс.

Преговорите съвпадат с началото на най-големите руски военни маневри от разпадането на Съветския съюз, в които участва и Китай.

В маневрите участват близо 300 000 души. Китайски войници са представени всички видове войски, отбелязва Франс прес.

Още по темата

НАТО определи маневрите като репетиция за голям конфликт. "Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време, на по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие", заяви Дилън Уайт, говорител на Алианса, цитиран от АФП.

Огромните маневри с участието на китайската и на монголската армия са наречени "Восток-2018" ("Изток-2018") и ще продължат до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток. Днешният ден ще бъде посветен на разполагането на войските. Утре ще извършат учения за противовъздушна отбрана, а основното събитие ще е в четвъртък, съобщава руското министерство на отбраната, без да съобщи повече подробности.

Очаква се руският президент, който е във Владивосток заради икономическия форум, да посети маневрите, протичащи в контекста на постоянно напрежение със западните страни, украинската криза, конфликта в Сирия и постоянни обвинения за намеса в политиката на Запада.

Според руската армия тази демонстрация на сила е подобна на маневрите "Запад-81", в които преди близо 40 години участваха между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа. Това бяха най-големите военни маневри, организирани през съветската епоха, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
До №57 преди 5 години
До Ха-хаДележ на Сибир няма да има. Да не би Русия да развива инфраструктура, индустрия, университети, гигантски мостове, за да ги подари на Китай? Владивосток, Благовещенск, Комсомолск на Амур, Чита, Иркутск и т.н., все едно не знаеш къде са! Китай получи огромна концесия за гора, получава газ и нефт и най-важното е поканен да експлоатира участъци от руския шелф в Северния ледовит океан! Да видим кой ще оспори тези акватории на РФ с нейните 45 ледоразбивача, военни бази, полярни войски, летища
56
1
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Лидерите на нормалният свят не на "цивилизованият" :)
55
5
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Много ясно,че любов тука няма,ама има общ враг-САЩ,който е заплаха за съществуването и на Русия и на Китай.Така че ако ще има дележ на Сибир(нещо напълно възможно),то той ще е чак когато САЩ престанат да бъдат заплаха,поне за Китай.
54
2
 
9
 
! Отговори
фактори преди 5 години
Русия и Китай - поредния пирон в ковчега на краварника !
53
6
 
3
 
! Отговори
Основен закон преди 5 години
Не може да има доверие , междуКомунисти или нациоал-социалисти.
52
5
 
2
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Те.. И Китай и Виетнам си имахаДоверие, бе...... /като всички комунисти/
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са противоположността на Робин Худ крадат от бедните и гладните и дават на богатите и ситите.
50
6
 
6
 
! Отговори
Е.. Нема щото преди 5 години
ИМАТ СИ ДОВЕРИЕ, БЕ... ХАХАХ/КАТО ХИТЛЕР //И СТАЛИН/
49
5
 
8
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА преди 5 години
Сталин, заради договор сфашистите, жертва 20 милиона руснаци през Втората Световна.Колко ли ще им струва този флирт на Путин с Китай? 200 милиона кв. километра?В новата история на братушките само Брежнев успя да се противопостави на англо-саксонците, всички останали правят грешка след грешка и накрая Великая Русь се превърна в регионален играч, търсещ за съюзници съседи, като Китай и Турция, с териториални претенции към нея...жалко
48
5
 
7
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Първо Манджурия, после Сибир.ТАМ гъстотата на населението е1-човек на кв/км.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай има нужда от жизнено пространство и ще си го намери.Манджурия /Монголия/е нейната територия и й се пада по право!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44И какво лошо има китайци да живеят в Русия ?Аз предпочитам работливи китайци от колкото мързеливи ***!!!!!Ти как си ?Кво те бърка в Русия не само китайци живеят има и унгарци, поляци, евреи, азиатци, мюслите !
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай сериозно си е харесал Сибир и готви референдум под дулата на жълти зелени човечета.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тролчетата на хамериканците са се загрижили за земята на Русия буахахах. Точно САЩ ламтят за земята Русия и нейните богатства.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Аз моите пари ги инвистирам и купувам злато и др..Ти в долари ли си държиш парите или в евро ?Гледай внимателно какво ще направят независимите държави, как леко се заменя петродолар с евро или юан!!!
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен42Остров дамански спомняш ли си го?Вече е китайски.пък ти си разправяй, че другите са прости, пък вие нааканите копейкаджии сте сложни.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е дано с тези парички руснаците успеят една свястна кола да си произведат.Ама надали.Твоите приказки за светло бъдеще сме ги слушали, слушали...
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Я ми кажи Китай в кой учебник ги пише тези неща ?Има един лаф, ако си ***, по-добре мълчи за да изглеждаш умен !
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическия и икономическия шантаж на САЩ обедини Русия и Китай.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименкупуват злато и пият лосион.1 долар = 70 рублистойност никакваЧестно ми кажи, ти твоите пари в рубли ли ги държиш?Не, нали?Що за лъжец и лицемер си тогава?