Убиецът на Дамла имал ключ... Душил я минути, хладнокръвно!

На първия разпит пред полицията с нищо не се издал
Обновена: 11 сеп 2018 18:47 | 11 сеп 2018 18:36,
32
Убиецът на Дамла имал ключ... Душил я минути, хладнокръвно!
Снимка: Архив

Мехмед Хасан, който през декември м.г. уби братовчедка си - 7-годишната Дамла, влязъл в жилището в Момчилград с ключа, който майка ѝ изгубила, за да краде. Детето обаче се събудило.

Това стана ясно на делото срещу него. Наказание от 23 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим отсъди на 3 септември за тежкото престъпление петчленен състав на окръжния съд в Кърджали.

Според присъдата на първа инстанция убиецът ще трябва да плати общо 400 000 лева кръвнина на близките на убитото дете - по 150 000 на майката и бащата и 100 хил. лева на бабата. 26-годишният Мехмед Хасан от Момчилград си призна, че удушил братовчедка си, получи 23 г. затвор

Още по темата

"Все още не сме решили дали ще обжалваме. Ще изчакаме мотивите на съда", заяви пред "24 часа" Дойчо Гелимачев, адвокат на Гюнер Муса, бащата на убитото момиче. Очакванията били 26-годишният убиец да получи по-тежка присъда.

Присъдата беше произнесена в първото заседание по делото, което беше разпоредително. Още в началото му Георги Гатев, служебен адвокат на Мехмед Хасан, поиска съкратено съдебно следствие. Убиецът призна всички факти от обвинителния акт на прокуратурата и пожела по делото да не бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. По този начин Мехмед Хасан си издейства по-лека присъда.

От прокуратурата искаха доживотен затвор за убиеца, а с редукцията наказанието да бъде 29 г. зад решетките. Служебният защитник на Мехмед Хасан пък настояваше за 23-годишна присъда, която да бъде намалена с една трета заради пълното съдействие, което оказвал.

Решението на съда предизвика бурната реакция на близки на Дамла, които присъстваха в съдебната зала.

"Смърт! Това не е правосъдие. Искахме смърт или поне доживотен затвор! 23 години не са присъда. Това е подигравка!", викаха роднините, докато многобройна охрана извеждаше окования с белезници Мехмед Хасан от съдебната зала. Той остана абсолютно хладнокръвен. Беше спокоен и по време на заседанието. Не трепна дори когато се разглеждаха веществените доказателства, включително и тиксото, с която е била омотана главата на вече мъртвата Дамла.

"Не знам какво да кажа. Няма смисъл. Това касае само мен", изрече пред съда Мехмед Хасан.

Бруталното убийство на детето има предистория. Дни по-рано майката на Дамла и леля на младия мъж - Садет, изпуснала ключовете от семейното жилище в автомобила му. Мехмед Хасан бил изключително близък до семейството и често вършел услуги на леля си. Особено грижовен бил към братовчедка си Дамла. Садет си мислела, че е загубила ключовете, а Мехмед не споделил с никого, че е намерил връзката в колата си.

Той работел в един и същи завод с леля си и бил наясно с това кога тя е на смяна. На 16 декември м.г. Садет била извикана да работи извънредно през нощта. Майката не е имала време да реагира. Според близки до семейството в предишни случаи, когато работела нощни смени, отвеждала Дамла при баба ѝ.

Племенникът ѝ решил, че това е удобният момент да проникне в жилището. Според разследващи - за да краде пари, според адвоката му - "от любопитство".

Малко след полунощ Мехмед Хасан се изкачил до последния етаж на блока, където се намира жилището на семейство Муса, влязъл в него, отключвайки с намерените в автомобила ключове. Той спокойно обходил и огледал всички стаи на апартамента. Накрая влязъл в спалнята, където спяла Дамла. Неволно Мехмед Хасан вдигнал шум, който събудил детето. То отворило очи и видяло братовчед си. Той се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил с ръце, на които били наденати латексови ръкавици. Смъртта на детето е настъпила за броени минути. Според съдебни медици тя е била особено болезнена и мъчителна.

След като момиченцето вече било мъртво, убиецът извадил ролка широко тиксо, което носел у себе си. С него увил главата и раменете на мъртвото дете. По този начин Мехмед Хасан е искал да обърка криминалистите и да насочи разследването в съвсем друга посока.

Минути след като извършил убийството, напуснал апартамента и потеглил към дома си с автомобила. Край жилището си убиецът изхвърлил в улична шахта ролката тиксо, латексовите ръкавици и ключовете от дома на семейство Муса. Сред вещите в шахтата криминалистите открили и два презерватива, които вероятно Мехмед Хасан изхвърлил по невнимание.

Безжизнената Дамла е открита в семейното жилище от майка ѝ рано сутринта на 17 декември, когато се върнала от работа. Писъците на Садет Муса разбудили съседите в жилищния блок.

"Когато излязох навън, вече бяха изнесли Дамла. Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още топло. Майката ме питаше: "Бие ли сърцето?", а аз ѝ отговорих положително. Нямаше как да ѝ кажа, че не усещам сърцето на Дамла", разказа Стефка Николова, която живее един етаж по-долу.

Пристигналите с линейка медици само констатирали, че детето е мъртво. Малко по-късно целият район около блока беше блокиран от полиция.

Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но с държанието си с нищо не показал, че е замесен. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторното му извикване за разпит на четвъртия ден след убийството. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания. Още същия ден Мехмед повторил казаното и на разпит пред съдия.

Бруталното убийство на детето буквално взриви иначе спокойния Момчилград, където всички се познават ако не по име, то поне по физиономия. Стигна се до протести. Хората излизаха на два пъти пред местното полицейско управление. Според някои Мехмед Хасан бил сред протестиращите.

Дни след убийството Момчилград отново изживя шок, защото се оказа, че в ареста като обвиняем за престъплението е задържан първи братовчед на Дамла. Напрежението в родопското градче ескалира в нощта когато трябваше да се проведе следствен експеримент в дома на почерненото семейство. Група от над 50 гневни момчилградчани принуди полицията да отведе задържания за убийството обратно в ареста.

Следственият експеримент все пак се състоя, но при засилени мерки за сигурност. Мехмед Хасан беше доведен до жилището с бронежилетка и многобройна охрана. Според криминалисти по време на експеримента убиецът е показал в детайли как е направил оглед на жилището и как е задушил с ръцете си Дамла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 5 години
Чакай Са! Аз ли не мога да сметам или виждам неправилно изречение: (Той ще трябвало да плати общо 400 000лв на семейството. (на майката и бащата по 150 000ле на бабата 100 000лв.) Не че искам да се правя на някаква, но някой пак блее гаргите.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Укриха педофилите отново.Стадото нищо не разбра отново.
16
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 5 години
аз съм за смъртна присъда! и то на улицата - показно за да се стреснат малко хората с това безконтролно поведение на самозабравили се хора!
15
1
 
2
 
! Отговори
Слава за цар Борис преди 5 години
Това недоразумение е поредното доказателство че понякога крушата пада далече,ама мното далечеееее.......
14
7
 
9
 
! Отговори
от Момчилград преди 5 години
и често вършел услуги на леля си.---------------------Да, ама тази нощ не можал да свърши услугата, защото лелята отишла извънредно на работа. Язък за презервативите. Все пак турчето е джентълмен, не издаде връзката си с лелята. А "лелята" е мащеха на детето, която бащата намерил по интернет, дошъл, оженил се, оставил я да гледа детето и пак заминал на гурбет. "Майка" само на 6 месеца, толкова е опазила чуждото дете.
13
2
 
13
 
! Отговори
Ал Банбуши преди 5 години
Айде ве изгубила ключа и точно Мехмед го е намерил.... хах.. Просто е имал взимане даване с леля си...
12
7
 
8
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 5 години
на умните е ясно, че лелята е била интимна с тозии тъй като детето им пречи на щастието нищо го елиминиратдаже може по идея на майкатаима много такива случаитова е класически такъв случайима много подобни случаи на запад в обществатане търсете морал или човещина в тези хораняма да ги намеритете са егоистина никой не му е пукало за дететовключително и на майкатасамо на вас
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" коментар" 7 не се трие а НОРМАЛНИ КОМЕНТАРИ СЕ ТРИЯТ-А ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО
10
0
 
25
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
400 000лв. от безработен ром след 23г.....СМЯХ в залата.Смъртна присъда и органите за продан а парите за кръвнината ...Иначе парите да ги плати държавата защото не може да защити хората .
9
0
 
26
 
! Отговори
Щерев преди 5 години
Грозна работа ,язък за Детето.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, боже какъв *** трябав да си да убиеш едно невинно детенце...
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много типично за българските от задунайската губернийка
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HeinrichHimmlerБе какъв доживотен, като минат години, така свикват, че чак им харесва. Стават вътрешни, имат всичко, по цял ден дремят и се друсат, а ние плащаме. Разстрел за ***! Къде е бащата, че не му е теглил куршума? И без това няма какво да губи.
5
8
 
12
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Този племенник май май е палувал, но не са се разбрали с палавницата. Детенцето го е хванало и той като човек без грам мозък е направил това нещо. Сега и посрамената леля мълчи, а този поема цялата вина. Лелята изпуснала ключовете в колата ... как пък не! И като не ги намери няма да смени патрона! Нищо, те такива в затвора не ги бавят много много. Я ще се обеси с връзките на ботушите си, я ще се самоубие с нож в гърба ... Но и за това, което е направил - малко му е!
4
0
 
34
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Добре де, кой влиза да краде с тиксо и ПРЕЗЕРВАТИВИ! Какви са тези "мотиви" от прокуратурата пък и от защитата?!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доживотна без право на замяна - ама няма съд в тази кочинка !
2
0
 
20
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
За такива наказанието трябва да е доживотен затвор в карцера без право на обжалване. Не може са си ***, която краде от близките си на такова примитивно ниво и да искаш лека присъда ... кастрация и карцер до Кра на живота на хлебарката !!!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко близък е бил с лелята? Мисля, че много...