Банкноти от $1... главоболия за турски певец

Те били знак на гюленистите според правителството
12 сеп 2018 15:45, Елка Василева
16
Банкноти от $1... главоболия за турски певец
Кадър: YouTube

Турската поп звезда Мабел Матиз стана поредната обществена фигура, срещу която се води разследване в Турция, след като се появи в популярен музикален клип с еднодоларови банкноти, а те според правителството били използвани от гюленистите като таен шифър, съобщава сайтът Ал монитор.

Прокуратурата разследва Матиз, известен и като застъпник за правата на хомосексуалистите, за предполагаеми връзки с Фетхуллах Гюлен, ислямския проповедник, обвиняван от турските власти за опита за преврат през 2016 г., информира проправителственият в. "Сабах", цитиран от БТА.

Повод за разследването е станал видеоклип, в който певецът танцува в такт с ритъма с натъпкани в джоба еднодоларови банкноти. Именно доларите, а не текстът на хита, озаглавен "Какви са тия работи", са навлекли проблеми на музиканта.

Според турското правителство еднодоларовите банкноти, особено тези със сериен номер, започващ с F, са били част от система, използвана от мрежата на Гюлен.

Предполагаемият таен шифър на еднодоларовите банкноти бил използван за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите. По тази причина притежаването на такива долари се смята за доказателство за виновност.

Матиз отхвърли обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Tman преди 5 години
До Анонимен 11Ами да знаеш, като отидеш на почивка, или по работа, или поради каквото и да е причина, до Турция, да не си носиш банкноти от 1 долар, особено такива със сериен номер започващ с F... за съжаление светската Турция на Ататюрк, няма да просъществува и 100 години... тъжно
13
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Как може да са толкова *** турците и още да го държат този на власт... Не че у нас сме много по-умни - едните искат бойко, другите искат комунисти, а то е едно и също и двете половини на народа се бият коя страна на една и съща монета да е.
12
4
 
13
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Страхотен певец. Няма нищо общо с ходжата от Пенсилвания. Ердоган се е побъркал. Истинското име на певеца е Фатих Караджа. Всичките му песни са негови авторски.
11
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се смееш ли , да плачеш ли ?!?!??
9
4
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Изтрещяване! Как са свързали ислямски проповедник със правата на хомосексуалистите нямам никаква идея. Ако е само по доларите - евала! Само да не ме свържат и мен с Ветко, че имам 5лева и 20 стотинки и да решат че е шифър към неговите 5,2 млн защото серията на 5-те лева започва с В...
8
4
 
7
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Парчето е невероятнооо, разденсих се и са не моа се запраааа
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, не! Ако ги арестуват по серийния номер на банкнотите ... на Ердоган определено звездите му го говорят.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е-е-е-е-е-е, Ердоган се оля тотално! Скоро ще нареди да премахнат буквите "F" и "G" от азбуката, защото това са инициалите на Фетулах Гюлен.
5
5
 
47
 
! Отговори
Лудите от Турция преди 5 години
Тези в Турция тотално изпростяха и откачиха, Ердоган е психясал тотално.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите да отпечатат една серия с образа на Гюлен и да я пуснат в обращение и това ще полудее съвсем
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Ердоган, този е рептил 100% на долара има нарисувана пирамида и лупата я държи над окото си точно символ на масоните
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер пасти да яде !
1
4
 
4
 
! Отговори
rasiz преди 5 години
as nemoga da poviarvam kakvo vidiaha ochite mi. на тоя изпълнител нещо не му е точно...липсва му газ май...