Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

И заплатите, но само в бюджетния сектор, от 2019-а с 10%
12 сеп 2018 14:00, Златко Желев
106

5098 гледания   |  Още видео

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.


106
Още от За да се разбираме
Женската същност: 4 черти, които привличат мъжете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
17
 
! Отговори
?! преди 1 седмица
Има ли нещо нормално в нашата държава?
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще дам пример няколко пенсионера с общ дохох 300 или 500 лв общо за всичките оцеляват.Гръцките пенсионери взимат по 900 1000 евро пенсия за един човек.
75
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както каза Счети, богати хора не можеш да ги заробиш и манипулираш. Ще му предлагаш 250 евро заплата за месец ама ще го хванеш за шлифера, ако има наследство или други доходи. Манипулираш хората, именно защото поколения наред си им давал колкото да не умрат от глад и те няма от къде да натрупат богатство. Я на един европеец със 200 000 евро спестявания в банката му предложете българско работно място да видим дали ще приеме?
74
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
мен кво ме греят бюджетните хрантутници , то техните заплати идват от всички останали
73
4
 
32
 
! Отговори
Счети преди 1 седмица
Народът го е страх да не му вземат и малкото, което има. Ако не го беше страх щеше да си остане в къщи за един месец и да не ходи на работа и ще ги питам управляващите и богаташите кой ще им произвежда или внася продукция ? Но нали за това са измислени кредити и сметките, за да заробват населението и да се живее между двете заплати и винаги да го има страха, защото ако народа не го е страх няма как да го манипулират ! Кога ли ще престанем да се страхуваме ?
72
2
 
13
 
! Отговори
бай Герги преди 1 седмица
До Анонимен 65

Един човек по- назад в коментарите питаше колко пари трябват за нормален живот в голям град и аз му написах какви са сумите за София и къде дават такива пари. Просто отговорих на конкретните въпроси, които човека беше задал. Иначе съм съгласен с теб, че масово заплати са доста по-ниски от 2000 лв.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-добре да се сравняваме с пустинята Сахара или със Сирия. Направо сме в рая.
70
7
 
11
 
! Отговори
Умен политик преди 1 седмица
Проблема е че се сравнявате с европейците, а до вчера се сравнявахте със СССР. Я почнете да се сравнявате с Украйна, Сомалия, Таджикистан, Афганистан, Пакистан и веднага ще ви присветне пред очите колко добре си живеете.
69
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ако сте семейство с едно дете тогава ти трябват поне 4000 лв. месечно."

В София семейство с 2 деца живеем под наем - общ доход 2300 лева. Ама не смеем да отидем на почивка никъде и излизаме на пицария веднъж на 3 месеца.
68
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тоя IT сектор бе! През последните години чиждите инвестиции в този сектор се смалиха наполовина. Останаха основно телефонистки и съпорт. И като гледам 2 милиона работещи българи всиките сме IT спецове. Нали точно затова няма инвестиции, защото няма и богат избор на кадри.
67
7
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
хем се оплаквате хем анкетите казват че герб ще бие всички на избори и защо
заплатите се вдигат пред евроизборите за да се осигурят гласове хем искате шистов газ от сащ хем ни пращате в сибир изобщо ганю знае ли какво иска
66
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"В IT сектора картинката е друга- там стартовата заплата на нискоквалифициран специалист, т.нар. junior е 2500 лв."

Ако питаш бате Бойко в която и да е фирма в България старовата заплата за junior e 3000 лв. Някой хора си живеят живота и съвсем губят връзка с реалността. Щом те са добре и приятлите им и те са се уредили, значи цялата държава процъфтява.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай Герги`,
като става дума за заплати не могат да се гледат само тези в чуждите фирми и тези в ит сектора. Става дума за масовите заплати, които са показател на стандарта на живот.
А те са най-малките в Европа.
Благодарение на политиката на ГЕРБ чуждите фирми се изнесоха и продължават да бягат.
64
6
 
1
 
! Отговори
Завиждащ преди 1 седмица
От тези мъни,половината ще са в джобовете на ало измамите,а другата у гърците!Други те разходи ги остави!
63
11
 
6
 
! Отговори
бай Герги преди 1 седмица
До До бай Георги

В големите фирми, предимно в чуждите, квалифициран персонал на средно ниво в йерархията взима около 2000-3000 лв. Зависи от конкретната работа и конкретната фирма. В IT сектора картинката е друга- там стартовата заплата на нискоквалифициран специалист, т.нар. junior е 2500 лв.
62
2
 
21
 
! Отговори
до чиновник преди 1 седмица
Те заплати и пенсии отдавна са най-ниските в ЕС.
Ама на българските офце им харесва.
61
5
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 1 седмица
До БЛАГОДАРИМ НА ГЕРБ

Гле'й сега другарю Андершко, тая схема всичко да е евтино означава, че и заплатите ще са ниски. Предполагам, че си чувал, че икономията е майка на ми3еpията.
60
4
 
15
 
! Отговори
До бай Георги преди 1 седмица
Може ли да ми дадеш идея къде в София предлагат 2500 лв заплата ,почти всяка която виждам е под 1000 ако не и под 800 лв единици са по 1200 1500 ,само тираджии и ит са европейски заплати.
59
4
 
13
 
! Отговори
Русская газчица преди 1 седмица
Кат' ви скъпо да купувате газ от Русия, купувайте шистовия на САЩ. Той е на тройна цена, но те са ви приятели, имат и военни бази у вас и сигурно ще ви направят голяма отстъпка.
58
2
 
15
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ НА ГЕРБ преди 1 седмица
Увеличението на цените и индексацията на заплатите означава, че БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА.
АКО ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ СИ КУПУВАЛ НЕЩО ЗА 100 ЛЕВА, СЕГА СЪЩОТО НЕЩО ГО КУПУВАШ ЗА 150 ЛЕВА.
А идват и нови екстри: Увеличание на данъка на празните жилища, увеличение на такса смет, двойно увеличение на застраховка гражданска отговорност, билетите за обществен транспорт (коланите на седалките ще прибавят два-три лева към цената на билетчето). ЗДРАВНОТО И СОЦИАЛНОТО пр. и пр.