Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

И заплатите, но само в бюджетния сектор, от 2019-а с 10%
12 сеп 2018 14:00,
106

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромното стадо хайлази с тлъсти заплати ще получат увеличение.Разни калинки, султанки, балдъзи баджанаци и всякакви други ститутки от ГЕРБ.
51
10
 
4
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Честито на българските русофили ,които правят всичко възможно газпром да продава на каквито цени реши в България.И най-вероятно ще са едни от най-засегнатите от новите цени на газа.
50
1
 
23
 
! Отговори
бай Герги преди 5 години
До Анонимен 52За да живееш нормално в София ти трябват МИНИМУМ 2000 лв. ако НЕ плащаш наем. Ако плащаш наем, към 2000-те добавяш сумата на наема. Ако сте семейство с едно дете тогава ти трябват поне 4000 лв. месечно. Това са пари за нормален живот без разточителства. Всяка сума по-ниска от тези, означава лишения от разни неща. Примерно ходене на почивка за 1 седмица, вместо за 2, кола на 13+ год. вместо на 5-7, заведение веднъж в месеца, вместо дваж и т.н.
49
4
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Народе, като смятате, че положението е зле защо си траете? Уж 70% били бедни, гладни, голи, боси, пък никой не протестира. Да не би пак пак да хленчите, колкото да се намирате на приказка?
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете ми за да живееш в голям град ако заплатата ти е 700 800 ще ти стига ли за наем сметки разходи и ресторанти поне един път в месеца или медицински услуги.Или ти трябва поне 1500 1600 лв чисто.Виждам наемите са по 500 700 лв но и предлаганите заплати масово са по 700 900 лв как да стане?
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са милите герберастчета да обясняват как разБойко е успял да вдигне МРЗ тая година и колко е била МРЗ при Станишев преди 10 години пък колко е сега
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е разБойко да обяснява колко е хубаво да се живе в България? 10% на бюджетния сектор а МРЗ кога? Може би преди следващото шоково увеличение?
45
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ! Досега няма по-успеше премиер от Борисов, с изключение на Ив. Костов! Отново, за пореден път, ще изберем да управлява ГЕРБ
44
0
 
10
 
! Отговори
Къде е е БГ-то преди 5 години
Еми тва е голям парадокс , според управляващите ние сме най примерни в Европа и сме и най зле финансово , Унгария е от най лошите , а пък са ни задминали май европейският съюз толерира страни като БГ- то да са изцяло зависими от МВФ
43
2
 
16
 
! Отговори
работник преди 5 години
Вярно е ,че издръжката на човек ще се вдигне с 5-7лв на ден!Ако за деня нямаш 30лв си пълна трагедия!С 30 лв на ден човек е абсолютен скот и е на прага на оцеляването(лечен опит).За да е фифти-фифти работата с разходи и доходи трябва да имаш мин.50лв на ден!(пак личен опит)Сега съм на 70лв на ден и да ви кажа честно стигат ми и съм много доволен!Ако имам по 100лв на ден доход за мен това са си вече яко пари и ще се чувствам като богаташ!
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** винаги си е бил страхливец и Андрешко.Само дращи по форумите, обаче съм сигурен, че на 16-ти пред НС ще има само около хиляда полицаи и най-вного трима човека - двама от които ще са Кольо Босия и Йоло Денев.
41
2
 
11
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
до 40Правителството и да си иде цените си оставатпроблема е че никой нищо не произвежда половината от хората са на държавна издръжка (чиновници полицай лекари учители военни и так далее)другите са се фърлили да строят кат за световно а реално няма фабрики земеделие
40
2
 
9
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
А на мен ,бе Борко Чворко ??? А тия 103 ? и половина че се умира от глад ,бе Чворко !!!
39
7
 
9
 
! Отговори
Неграмотен депутат преди 5 години
Пари за българина няма,защото той е мързелив,не иска да бачка на Сланчака за 200евро на месец.
38
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДО 29 И КАТО ОТИДЕШ ДА ГЛАСУВАШ ДАЛИ ПОСЛЕ БЮЛЕТИНАТА ТИ НЯМА ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА С ТАКАВА ЗА ГЕРБ. И ПАК НИЩО. ПАК ИЛИЯ НАЧЕЛО НА ХОРОТО. САМО ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ОПРАВЯ НЕЩАТА. БЪЛГАРИНА НЕ Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. ВИЛАТА ТРЯБВА ДА Е НА ВРАТА И ТОГАВА НЕЩАТА СЕ ПОДРЕЖДАТ.
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като бутнем Бойко, падат всичките. Ефектът на боулинга.
36
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напрежението расте с всеки изминат ден. Въпреки че българина е много страхлив ще се вдигне зимата и правителството ще си отиде. Ще има избори и БСП и ГЕРБ ще си разменят ролята, но БСП въпреки желанието няма да успее да реализира намеренията си и отново ще има извънредни избори. Тогава на ход ще е Президента Радев и вероятно тогава в България ще се усети истинска стабилност, реално повишаване на доход и спад на корупцията.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа ха ха ха ха . ...мълчи народа, глухо и тъжно звънтят окови..... Честито на 80% д е б ил иииииииии
34
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
АБЕ ВИЕ ВСЕ БЮДЖЕТНИТЕ ЗАПЛАТИ ГЛЕДАТЕ И ДАЛИ ЩЕ КОМПЕНСИРАТ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ. А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ПЕНСИИТЕ КАК ЩЕ КОМПЕНСИРАТ ЦЕНИТЕ. БОЙКО ПАК СИ ОСИГУРЯВА ОТРАНО ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ЕЙ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТАЯ ДЪРЖАВА. ЗАПОЧНАЛО Е ДИВО РАЗГРАБВАНЕ И КРАДЕНЕ И НЯМА ДА ИМА КРАЙ. А НАРОДА СЕ ПРИМИРЯВА СЪС СЪДБАТА СИ. ВИЖТЕ В РУМЪНИЯ КАКВО ПРАВЯТ ПАК СТАЧКУВАТ А ТУК СЕ НАНКА.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме повече обещания за догодина или в края на мандата!УВЕЛИЧЕНИЕ НА МРЗ И ПЕНСИИТЕ ОЩЕ СЕГА!На депутатите им вдигнахте заплатите, нали? С ТРИСТА ЛВ!