Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

И заплатите, но само в бюджетния сектор, от 2019-а с 10%
12 сеп 2018 14:00,
106

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поскъпването няма да е само до 5- 7 лв на човек, а ще е в пъти повече. Цените на ток, газ, храни и услуги растяха цяла година. Синдикатите нарочно омаловажават удара, който ще ни бъде нанесен, за да не искаме по- голямо увеличение на доходите. Доходите- заплати, пенсии- трябва да се актуализират още сега, а не да ни лъжат с "догодина". Още сега МРЗ трябва да стане 700-800лв. и да се увеличат процентно всички заплати.
31
1
 
9
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
математиците на тате хи хи хи
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се нагледахме какво правят гербавите разбойници, червените са мечта.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!? Амчъмъ Сикими Гьоту и тн.и тн.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение как ще се нарече верижна реакция или ефекта на доминото. Щом като едното следва другото (а идва зима и по-високи сметки) в края на краищата ще падне и правителството независимо дали им се иска или не. Проблема е, че на политическия пазар не се вижда нищо читави всичко е или *** или втора употреба.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледай, народе, и се учи. Пък после пак си клати краката и не ходи да гласуваш.
26
1
 
10
 
! Отговори
БУЛГАРЕЛА ТЪПА преди 5 години
АЗ НЕ САКАМ ИЗБОРЕ,БОКО УМНОТО Е МОЯТ БОГ--ОН ЧЕ МЕ РАНИ СЪС СЛЪНЦЕ И ВЪЗДУХ....ОТ Е ГОТИН ПИЧАГА--САМО БОКО И ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА,БУЛГАРЕЛИТЕ СА ЗАСПАЛИ ОФФЦИ-РАБОТИ ГИ ЯКО!!!!!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ду *** да му е яко на робина
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРАНД КОРУПЦИЯ С ЕВРОФОНДОВЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ВАРНЕНСКИЯТ КМЕТ ЛА ПА КОСМИЧЕСКИ КОМИСИОННИ
23
0
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Гошу, Гошу, нали вие хитрите третокраки европейци измислихте тая формула. Не руснаците. Какво се на. Ака. Хте пак? Русия ви каза, ние сме за двустранни договори, вие не, като суюз сте били сила. Де ви е съюза сега? Как беше пицата? Да не си обядвал с телефона си?
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 - доходите се вдитгат, ама то и разходиет се вдигат непрестанно. Заплатите са в пъти по-ниски от ЕВропа, цените ги догонват. Много ми е интересно как ОРбан за няколок години съживи икономиката, изплати вънжен дълг от на д 20 милиард, и изгони МВФ, а Унгария върви напред - и то при санкции. БВП няма отоншение, Унгария е по-малка от нас като територия.
21
1
 
28
 
! Отговори
БайТошо от Отвъдното преди 5 години
Бойко, Лиляно, Юрданке, ама много крадете бе, много ...
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че биричката поне не поскъпва.
19
1
 
31
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТОК, ПАРНО, ВОДА- това ни внушават, че е основния проблем на всяко домакинство. Всъщност, увеличението на цените на ток, парно и вода ще увеличи семейния бюджет с 3 %.ПРОБЛЕМЪТ, за който не говорят е, че храните- мляко, сирене, кашкавал, краве масло, риба, зеленчуци, плодове, кафе, макаронени изделия, колбаси, консерви и др. са поскъпнали с 30 %. Към тях трябва да прибавим бензина, застраховките и данъците за колите, които също "скочиха" с 30 %.Усещате ли, как ви внушават неистини?
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гад ***, в бюджетния сектор вдига, защото това са хората, които задължително гласуват за ГЕРБ.
17
0
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Ами то не може такива като тебе и шефът ти Цветанов постоянно да плюете Русия с повод и без повод, пък да искате да ви дава евтин газ.Навремето Брежнев го даваше без пари на бай Тошо, но тогава още го нямаше Пу тьо Плю вналиев.
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България върви напред. От 20 години само доходите се вдигат, а еврото все си стои на лев и 95ст. Какво искате повече? Да станем като турците ли с 10 лева еврото?
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много крадат герберастките престъпници.Толкова милиарди заеми изтеглиха, уж имало излишек, а непрекъснато увеличават всичко.Май забравиха как преди 5 години народа им би дузпата като увеличаха за една година 4 пъти сметките за тока и цената стана непосилна.
14
37
 
2
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Стига сте ревали бре! В България от 20 години инфлация няма и левът е стабилен. Ако не ви стигат левовете проблемът си е ваш. Или сте мързеливи или некадърни
13
0
 
13
 
! Отговори
ДОМИНОТО... преди 5 години
ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПОКАЧВАНЕ НА ВСИЧКО И... ПАДАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО1 НИЩО НЕ МОЖЕ ДА Е ТАКА СИЛНО, *** МОЖЕ ДА СИ КРАСКА КОЛКОТО ИСКА!я