Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

И заплатите, но само в бюджетния сектор, от 2019-а с 10%
12 сеп 2018 14:00, Златко Желев
106

5983 гледания   |  Още видео

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не искаме повече обещания за догодина или в края на мандата!
УВЕЛИЧЕНИЕ НА МРЗ И ПЕНСИИТЕ ОЩЕ СЕГА!

На депутатите им вдигнахте заплатите, нали? С ТРИСТА ЛВ!
36
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Ееех, кога ще станем едно нормално обещство да взимаме големи заплати, да се радваме на живота, да си доставяме удоволствия в живота, да ни премине живота леко и приятно в удоволствия и удовлетворяване на желания, кога да си доставяме удоволствия, животът си тече, а ние само блъскаме, блъскаме, а животът си минава и все по скоро идват..., а егн-то... ееееех!
35
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поскъпването няма да е само до 5- 7 лв на човек, а ще е в пъти повече. Цените на ток, газ, храни и услуги растяха цяла година. Синдикатите нарочно омаловажават удара, който ще ни бъде нанесен, за да не искаме по- голямо увеличение на доходите. Доходите- заплати, пенсии- трябва да се актуализират още сега, а не да ни лъжат с "догодина". Още сега МРЗ трябва да стане 700-800лв. и да се увеличат процентно всички заплати.
34
1
 
9
 
! Отговори
доволен селянин преди 6 месеца
математиците на тате хи хи хи
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като се нагледахме какво правят гербавите разбойници, червените са мечта.
32
4
 
14
 
! Отговори
бай Тодар преди 6 месеца
А бананете как са, вкусне ле са бананете, лапатe ли ге бананете?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!? Амчъмъ Сикими Гьоту и тн.и тн.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма значение как ще се нарече верижна реакция или ефекта на доминото. Щом като едното следва другото (а идва зима и по-високи сметки) в края на краищата ще падне и правителството независимо дали им се иска или не. Проблема е, че на политическия пазар не се вижда нищо читави всичко е или бо.клук или втора употреба.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледай, народе, и се учи.

Пък после пак си клати краката и не ходи да гласуваш.
28
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Червените разбойници 45 г. изнесяха богатствата на България в Москва, затова сме на такова дередже сега, а САЩ и ЕС наливат милиарди с България да ни спасяват отопустошенията на червенит разбойници които ни нанесоха.
27
1
 
10
 
! Отговори
БУЛГАРЕЛА ТЪПА преди 6 месеца
АЗ НЕ САКАМ ИЗБОРЕ,БОКО УМНОТО Е МОЯТ БОГ--ОН ЧЕ МЕ РАНИ СЪС СЛЪНЦЕ И ВЪЗДУХ....ОТ Е ГОТИН ПИЧАГА--САМО БОКО И ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА,БУЛГАРЕЛИТЕ СА ЗАСПАЛИ ОФФЦИ-РАБОТИ ГИ ЯКО!!!!!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ду пе да му е яко на робина
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГРАНД КОРУПЦИЯ С ЕВРОФОНДОВЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ВАРНЕНСКИЯТ КМЕТ ЛА ПА КОСМИЧЕСКИ КОМИСИОННИ
24
0
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 6 месеца
Гошу, Гошу, нали вие хитрите третокраки европейци измислихте тая формула. Не руснаците. Какво се на. Ака. Хте пак? Русия ви каза, ние сме за двустранни договори, вие не, като суюз сте били сила. Де ви е съюза сега? Как беше пицата? Да не си обядвал с телефона си?
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
17 - доходите се вдитгат, ама то и разходиет се вдигат непрестанно. Заплатите са в пъти по-ниски от ЕВропа, цените ги догонват.
Много ми е интересно как ОРбан за няколок години съживи икономиката, изплати вънжен дълг от на д 20 милиард, и изгони МВФ, а Унгария върви напред - и то при санкции. БВП няма отоншение, Унгария е по-малка от нас като територия.
22
1
 
28
 
! Отговори
БайТошо от Отвъдното преди 6 месеца
Бойко, Лиляно, Юрданке, ама много крадете бе, много ...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре че биричката поне не поскъпва.
20
1
 
31
 
! Отговори
Жо преди 6 месеца
ТОК, ПАРНО, ВОДА- това ни внушават, че е основния проблем на всяко домакинство. Всъщност, увеличението на цените на ток, парно и вода ще увеличи семейния бюджет с 3 %.
ПРОБЛЕМЪТ, за който не говорят е, че храните- мляко, сирене, кашкавал, краве масло, риба, зеленчуци, плодове, кафе, макаронени изделия, колбаси, консерви и др. са поскъпнали с 30 %. Към тях трябва да прибавим бензина, застраховките и данъците за колите, които също "скочиха" с 30 %.
Усещате ли, как ви внушават неистини?
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гад ***, в бюджетния сектор вдига, защото това са хората, които задължително гласуват за ГЕРБ.
18
0
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 6 месеца
Ами то не може такива като тебе и шефът ти Цветанов постоянно да плюете Русия с повод и без повод, пък да искате да ви дава евтин газ.
Навремето Брежнев го даваше без пари на бай Тошо, но тогава още го нямаше Пу тьо Плю вналиев.